Dislipidemi riski artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Dislipidemi riski artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2021 15:47

BATIGÖZ Sağlık Grubu’nun Manisa merkezinde dahiliye uzmanı olarak görev yapan Dr. Selma Erciyas, dislipideminin, kandaki sağlığa zararlı yağların miktarındaki artma anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dr. Selma Erciyas, dislipideminin kalp hastalıkları riskini ciddi ölçüde artırdığına dikkat çekti. “Aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklar; yani damar sertliğinin sebep olduğu kalp hastalıkları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki erken ölümlerin başlıca nedenlerinden” diyen Uzm. Dr. Erciyas, bu hastalıkların riskini artıran birçok faktör içinde en önemlisinin ‘dislipidemi’ olduğunu belirtti.

ORAN YÜZDE 80

Dislipideminin damar sertliği gelişimindeki en temel faktör olduğunun altını çizen Erciyas, ülkemizde yapılan çalışmalarda erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 80’inde dislipidemi görüldüğünü açıkladı. Erciyas, ayrıca obezite ve diyabet artışının tüm dünyada dislipidemi sıklığını da artırdığına dikkat çekti. Uzm. Dr. Selma Erciyas, dislipideminin yaşam tarzına bağlı bir hastalık olması haricinde, aynı zamanda ailesel faktörlerin de büyük önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

TANI VE TEDAVİ

Dr. Selma Erciyas, dislipidemi hastalığının tanı ve tedavisinde kan tahlillerindeki bulguların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İdeal lipit değerleriyle ilgili bilgilendiren Erciyas, total kolesterolün 200 mg/dl’den, halk arasında ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL kolesterolün ise 100’den düşük olması gerektiğini belirtti. Yine halk arasında ‘iyi kolesterol’ olarak bilinen HDL kolesterolün 60 veya daha fazla olması gerektiğini söyleyen Erciyas, trigliserid değerinin ise 150’den düşük olması gerektiğinin altını çizdi.

UZM. Dr. Selma Erciyas, “Aterosklerotik süreç; yani damar sertleşmesinin sebep olduğu hastalıklar, kritik bulguların ortaya çıkmasından çok önce başlar. Dislipidemi her yaşta görülebilir. Bu nedenle hiçbir ilave hastalığı veya kardiyovasküler risk faktörü olmayan kişilerin de düzenli olarak dislipidemi açısından taranmasında yararı var. Genç erişkinlerin 5 yılda bir, 40 yaş üzeri erkek ve 50 yaş üzeri kadınların ise hiçbir bulgu olmasa da 2 yılda bir dislipidemiye karşı kontrolden geçmesini öneriyorum. Diyabet, hipertansiyon, obezite hastaları veya birinci derece yakınlarında dislipidemi olan kişilerin ise yılda bir tarama yaptırması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

DİSLİPİDEMİ tanısı olan çoğu hastada herhangi bir belirti görülmediğini ve hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini söyleyen Uzm. Dr. Selma Erciyas, uygun takip ve tedavi için hastanın fiziki muayenesinin haricinde diğer hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve kardiyovasküler risk faktörlerinin de öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Erciyas, dislipidemi hastalarının tedavi süreciyle ilgili de bilgi verdi. İlaç tedavisinin yanında uygun beslenme ve egzersizin mutlaka uygulanması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Erciyas, hastanın sigarayı bırakmasını ve alkol kullanımını ise sınırlaması gerektiğini söyledi. Erciyas, son olarak hastanın, hekimin belirttiği aralıklarla düzenli olarak kontrole gitmesinin de hastalığın takibi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!