UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Gaziantep, bu yıl GastroAntep Festivali’nin ikincisini 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenleyecek. Geçen yıl bir milyon turisti ağırlayan şehrin nüfusu iki milyon, bunun dörtte birini Suriyeliler oluşturuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte ‘Suriyeliler üzerinden negatif bir algı yürütüldüğünü’ söyledi ve festivalle birlikte şehirde yeni bir dil oluştuğunu, bunun da barış dili olduğunu belirtti. “Hâlâ Suriye sınırından dolayı bizi ikinci derecede, yani kırmızı noktada gösteriyorlar. Bu gelmek isteyen Asya turistini, Japon turistini korkutuyor. Çözüm önerilerimiz var” diyen Fatma Şahin’e göre gastrodiplomasi barış için çok önemli bir adım.
#İpek ÖzbeyCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaBursaspor Teknik Direktörü Samet Aybaba, Yeşilay Bursa Şubesi’nin konuğu oldu. Deneyimli çalıştırıcı, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmanın yolunun spordan geçtiğine vurgu yaparak, aileleri uyardı. Aybaba, “Çocuklarınızı parklara indirip spor yaptırın” dedi. Aybaba ayrıca, “Bütün bu kötü alışkanlıkların dışında bir de obez toplum oluşuyor. Bence çağın en büyük hastalığı o olacak.
#Samet AybabaKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkTürk Cerrahi Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türkiye'de obezite nedeniyle acil ameliyat gerektiren 400 bin hasta olduğunu belirterek, "Ciddi manada sağlıkları riske giriyor. Obezite ve diyabet ölüm riskini arttıran bir hastalıktır." dedi.
#Ameliyat2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 2018, bir Türkiyeli’nin, ülkesine üçüncü Nobel’i kazandırdığı yıl olabilir mi? Çalışmalarını yurtdışındaki farklı üniversitelerde sürdürseler de bu topraklarda doğan ve adı Nobel ile yan yana anılan biliminsanlarımız...
#Orhan PamukSağlık alanına yönelik Ankara’da 4 yıl önce kurulan Yüksek İhtisas Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Rabet Gözil, Ankara’da sağlık turizminin çok iyi kavranamadığına dikkat çekerek, “Bütün üniversitelerin özellikle tıp dekanları bir araya gelip bu konuda ortak akıl oluşturup, yol haritası çizip ilerlemek lazım” dedi.
#AnkademiAntibiyotiği keşfettik, hijyen şartlarını iyileştirdik, hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirdik... İnsanlık üzerine düşeni yaptıkça karşılığını da alıyor: Ortalama insan ömrü uzuyor! Dünya yakında 50’lik çıtırların, 65’lik delikanlıların hâkimiyetine girecek, 100 yaşında olmak haber değeri taşımayacak. Ama önemli olan uzun yaşamak değil, uzun ve sağlıklı yaşamak. Geçen günlerde düzenlenen, ‘Türkiye Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi’nde ele alınan konulardan yola çıktık, istatistiklere baktık, uzmanlara sorduk: 20 maddede; ömrümüz ne kadar uzadı, daha da uzamasına hazır mıyız?
#İnsan Ömrü Ortalama Kaç YıldırADANA’da üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Gizem Yurdaer, ağabeyinin düğününde misafirlerin kilolarıyla ilgili alaycı bakışlarından etkilenerek zayıflama kararı aldı. Mide küçültme ameliyatı olan genç kız, 8 ayda 50 kilo zayıflayarak yeni bir hayata başladı.
#AdanaTürk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. M. Tezer Kutluk, önümüzdeki 20 yıl boyunda bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyaya maliyetinin 47 trilyon dolar olarak öngörüldüğünü belirterek, “Konu giderek öyle bir hal almaktadır ki dünyanın hiçbir ekonomisi bu maliyeti karşılayamayacak hale gelmektedir” dedi.