Dünya ve paralel olarak ülkemiz giderek şişmanlıyor. 50 yıl önce daha az konuştuğumuz birçok hastalığı daha sık konuşmak zorunda kalıyoruz. Obeziteye bağlı ortaya çıkan hastalıkların yarattığı ciddi sorunlar ise geri döndürülemez sonuçlar yaratabiliyor. Bir salgın gibi artan obezitenin ortaya çıkmasında ise en çok yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik belirleyici rol üstleniyor.
#Morbid ObeziteSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Soyer. “Bel fıtığı nedir?” sorusu başta olmak üzere riskleri, tanısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilenleri sordum, Dr. Ahmet Soyer siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırOniks taşı günümüzde oldukça yaygın kullanılan bir taş olmaktadır. Bu sebep ile birçok insan tarafından talep görmektedir. Bizde oniks taşı nedir? Diye sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#OniksÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirUzmanlar, biraz daha dikkatli yönetilebilir ve uluslararası tanıtımı daha profesyonel yapılabilirse, neredeyse 100 milyar doları geçen küresel sağlık pazarının en büyük oyuncularından biri olabileceğimizi söylüyor. Muazzam bir sağlık altyapımız var. Sağlık teknolojisinde lider ülkelerden biriyiz. Devlet hastanelerimiz bile son derece kaliteli otelcilik hizmeti verebiliyor. Özel hastanelerimiz mükemmel. Özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya için olağanüstü kalitemiz ve oldukça makul fiyatlarımızla ciddi bir sağlık turizmi atağı başlatabiliriz.
#1Pek çok cerrah ameliyat sırasında sakin kalmak ve işini en iyi şekilde yapabilmek için müzik dinlemeyi tercih ediyor. Yapılan araştırmalar da operasyon sırasında müzik dinlemenin cerrahi performansı artırabileceğini savunuyor. Biz de bu araştırmaları ve onların ameliyat rutinlerini Türkiye'nin önde gelen cerrahlarıyla konuştuk
#SağlıkElazığ'da yaşayan Nuran Küçük (65), kendisinin ve oğlu Hasan Küçük'ün (35) ölü olarak gösterildiğini, vefat eden kocasından kalan maaşını almaya gittiği bankada öğrendi. Ölen kocasının büyük dedesinden kalan mirastan hak sahibi olmamaları için ölü gösterildiklerini öne süren Nuran Küçük, "Kartı taktığımda para gözükmedi. İçeriye geçtim, sıra aldım. Sonra bu başıma geldi. Beyim öldüğünden beri ben buradayım. Ne yapacağımı bilmiyorum, ben paramı istiyorum. Nüfusta ölü olarak görünüyoruz" dedi.
#Elazığİnme çoğu zaman bir beyin hastalığı olarak bilinir ancak bir damar hastalığıdır. Cerrahi bir müdahale edilecekse kalp-damar cerrahisinin alanındadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, inme ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#İnmeKronik böbrek hastalığının, böbrek fonksiyonlarında böbreğin süzme gücünde ortaya çıkan ve yaklaşık olarak 3 ay veya daha uzun süre devam eden tüm bozuklukları kapsayan bir sıkıntı olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri, kronik böbrek hastalıklarının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
#BöbrekSon dönemde mücadele ettiğimiz koronavirüsün en belirgin şikayeti olan nefes darlığı, pek çok ciddi hastalığın da habercisi olabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur, nefes darlığı ve nedenleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Nefes Darlığı Neden OlurKoronavirüs tedavisinin başrol oyuncusu olan güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı uykunun önemli bir işlevi bulunuyor. Uzmanlar, şiddetli bir horlamayla kendini gösteren, uykuda nefesin bir süreliğine kesilmesine neden olarak bağışıklık sisteme sinsice savaş açan uyku apnesi tehlikesine dikkat çekiyor.
#Uyku ApnesiÇoğunlukla yaşlı kişilerde görülen eklem ağrıları aslında her yaşta görülebilen bir problemdir. Bu rahatsız edici ağrılar çeşitli sebeplerle meydana gelebilmektedir. Korona günlerinde eklem ağrısı yaşayan insanlar hemen ''Korona mı oldum acaba?'' gibi bir endişeye kapılabilmektedir. Çünkü her eklem ağrısı korona belirtisi değildir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Eklem Ağrısı“Anne sütü, altı aydan sonra başlanan uygun tamamlayıcı besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmelidir. Bebeğe verilecek besinler, onun sindirim sistemi işlevlerine uygun olmalıdır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Almacıoğlu, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söyledi.
#Anne SütüYakın zamanda yapılan araştırmada 20 Avrupa ülkesindeki popülasyon genelinde COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerde kandaki D vitamini seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmişti. Başka bir çalışmada ise koyu renk tene sahip bireylerin D vitamini eksikliğine ve dolayısıyla şiddetli COVID-19 enfeksiyonu geçirmeye yatkın oldukları saptandı. Uzm. Dr. Derya Arğun, bu çalışmayla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Koyu Tenliler Daha Çok Korona OluyorDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon bebek, prematüre olarak doğuyor ve bir milyondan fazlası bir yaşını dolduramadan yaşamını yitiriyor. Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Dr. Bora Baysal, “Erken doğan bebekler serebral palsili bebeklerin yüzde 45'ini, görme sorunu yaşayanların yüzde 35'ini, işitme ve bilişsel sorunlar yaşayanların ise yüzde 25'ini oluşturuyor” dedi.
#Prematüre Bebek DoğumuÇocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten biri ne yazık ki bunu başaramamakta ve bir tedavi arayışı içine girmektedir. Bu çiftlerin yarısında sperm incelemelerinde de bir sorun bulunamaz ve neticede izah edilemeyen infertilite denilerek huzursuz bir bekleyiş başlar. Oysa çiftlerin yaklaşık yarısında bu durum oksidatif stresten kaynaklanmakta olup, şayet doğru tanı konulursa tedavi ile düzeltilmesi de mümkündür.
#StresMenopoz bir kadının adetten kesilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor. Menopozun toplumda fazla bilinmemesi bu sürecin kadınlar arasında endişe verici bir dönemin başlangıcı olarak anılmasına yol açıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Veysel Şal, erken menopoz dönemi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Erken MenopozAnne adayları ya da yeni anne olan kadınlar, yeni doğan bebek beslenmesi ile ilgili konuları sıklıkla merak ediyor. Anne sütü yeni doğmuş bebeğin tüm enerji ve besin ögelerini karşılayabiliyor. Uzmanlar özellikle bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyor. Ek gıda ile birlikte emzirmenin sürmesi çocuk sağlığı açısından önem taşır. Peki, bebeklere ek gıda ne zaman verilmeli? İşte, bebeklerde ek gıda dönemi ile ilgili merak edilenler..
#Bebeklerde Ek Gıda Ne Zaman Verilmeli