Dr. Hatice Banu Kenar, “Neurofeedback, Türkçe adıyla nöro geribildirim zihinsel sağlığı anlamamıza ve geliştirmemize hattatedavi etmemize yardımcı olan bir yenilik olarak öne çıkmaktadır” dedi. Dr. Hatice Banu Kenar yöntem hakkında bilgiler verdi.
#1Burcu Özer Katmer romanı ‘Kendine Ait’te bir kadının kendine olan yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuk tek başınalığı, kadın olma hallerini anlatırken aslında kendine dönülen, varılan bir rota oluyor. Travmalar, aile, kadın-erkek ilişkileri, cesaretin varlığıyla yepyeni bir hikâyeye dönüşüyor.
#Kendine AitFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaCOVID-19 sonrası beyin sağlığımızla ilgili daha çok şeyi merak eder olduk. Çalışmalarına Washington’da devam eden nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya “Beynimize ne kadar çok bilgi girişi olursa, nöronlar arasındaki iletişim o kadar kuvvetlenir” diyor...
#Covid-19Çocukluğum dahil anne-baba evinde yaşadığım tüm yıllar boyunca ebeveynlerimden duyduğum en önemli cümlelerden biri de ‘Sana inanıyor, güveniyoruz ama arkadaş çevrene dikkat et!’ oldu. Ben o zamanlar bu söylemin gerçek nedeninin güvensizlik olduğunu düşünsem de karşılaştığım bir yazı konuyu daha iyi anlamama neden oldu. O yazı şöyle diyor: “Arkadaş çevresi beyin gelişiminde etkili. Hem de her yaşta. ”Ne demek bu? Sosyal iletişimin beyne etkisi nedir? Sordum.
#ArkadaşDilimizin ucuna kadar gelen ama çıkaramadığımız oyuncunun adı, unutulan işler, kaybolan eşyalar... Bunlar zihnimizin yaşlandığının kanıtı çoğumuz için... Oysa beyin gelişimi durmuyor, dahası akıl yürütme performansımız 50’lerimizde zirve yapıyor. Gerekense egzersiz, yani çalışan beyin ışıldıyor.
#GazetehaberleriNefes ve yaşam koçu, mindfulness eğitmeni İkbal Kaya, korona pandemisi nedeniyle hayatımızda zorlandığımız, kendimizi bunalmış hissettiğimiz günlerden geçtiğimizi belirterek, 21 gün süreyle meditasyon önerisinde bulundu. ‘Her güne bir meditasyon’ başlığıyla gerçekleşecek zoom buluşmaları 26 Nisan’da başlayıp 16 Mayıs’ta son bulacak. Etkinlik her akşam 21.00’de başlayıp 1 saat sürecek. Dersler kaydedilerek katılımcılara ayrıca mail yoluyla iletilecek.
#İzmirHayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral PalsiNöroplastisite; sinir sisteminin yapısını, işlevini ve bağlantılarını yeniden yapılandırarak iç veya dış uyaranlara cevap verme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır. Dış uyarılar ile beynin fonksiyonlarının kontrolü, tekrar biçimlenmesi, iyileştirilmesi olarak da özellikle rehabilitasyon anlamında faydalandığımız önemli bir gelişim basamağıdır.
#Beyin HücreleriTüm dünyada yapılan bilimsel araştırmalar, olumlu düşünce ve davranışların beyinde yepyeni bir ağ oluşturduğuna işaret ediyor. Mutluluğun istenildiği sürece, öğrenilerek geliştirilebileceğini belirten uzmanlar, mutlu olmanın kişinin kendi elinde olduğuna dikkat çekiyor. Psikoloji Bilimi Uzmanı Gülferi Yıldırım, psikolojik iyi oluş hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Mutlu Olma YollarıTüm dünyada yapılan bilimsel araştırmalar, olumlu düşünce ve davranışların beyinde yepyeni bir ağ oluşturduğuna işaret ediyor. Mutluluğun istenildiği sürece, öğrenilerek geliştirilebileceğini belirten uzmanlar, mutlu olmanın kişinin kendi elinde olduğuna dikkat çekiyor. Psikoloji literatüründe “psikolojik iyi oluş” şeklinde tanımlanan “mutluluk”, pozitif psikoloji alanında birçok araştırmanın konusu oldu. Tüm dünyada yapılan bilimsel araştırmalar, olumlu düşünce ve davranışların beyinde yepyeni bir ağ oluşturduğunu ortaya koyuyor.
#Mutluluğu Öğrenme Yollarıİstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Ressam Işınsu Akyıldız, kalp kapakçığı ameliyatı sonrası felç geçirdi. Resim sevgisi ve Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan tarafından uygulanan tedaviyle sağlığına kavuşan Akyıldız, 13 yıl sonra ilk sergisini Burgazada’da açtı.
#FelçNiyazi Topal 2015 yılında bir trafik kazası geçirdi. ’Metrobüs cipi biçti’ başlığıyla gazetelere haber olan genç adam 2 aya yakın yoğun bakımda kaldı ve beyninin sağ ve sol ön lobunun bir kısmı alındı. Bu süreçte ailesine durumunun çok kritik olduğu, yaşasa bile ayağa kalkma, kendi bakımını gerçekleştirme ve eski haline dönme umudunun olmadığı söylendi.
#METROBÜS