İnsanın en temel iki dürtüsü merak ve keşfetme arzusudur. Ateşin bulunmasından, tekerleğin icadına, matematiğin bulunmasından, uzak yıldızlara, galaksilere ve gözlemleyebildiğimiz teknolojik icatlara kadar; bizi geliştiren ve insanlıkla beraber devam eden bu iki temel dürtümüz, merakımız ve keşfetme arzumuz ile şimdi yaşadığımız gezegen ve evrene olan benzerliğimiz üzerine ufak bir yolculuğa çıkalım.
#EvrenO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinAğrının en öne çıkan özelliği başka faktörler aracılığı ile kolaylıkla değişmesidir. Ağrı sinyalinin kuvveti omuriliğe eş zamanlı gelmekte olan bir diğer duyumsal bilgiye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu değişkenlik insanın hissettiği acının boyutunu da değişken şekillerde ortaya koymaktadır. Az acı ya da fazla ağrı yaşamanın insana yansıması bu sebepten farklı olabilmektedir. İşte, kapı kontrol teorisi hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimProf. Dr. Necmi Gürsakal, pandemi sürecinin uzaması halinde işsizliğin, sağlıktan sonra dünyanın karşısına çıkan diğer devasa bir sorun olacağına dikkat çekti. Daha önce bu ölçekte evden çalışma ile hiç karşı karşıya kalınmadığının altını çizen Prof.Dr.Gürsakal, “Karşı karşıya olduğumuz en önemli karar, iş ve sağlık konusunda bir seçim yapmak. Cevabı olmayan sorular soruyor, henüz haritası çizilmemiş sularda yol alıyoruz” dedi.
#Prof. Dr. Necmi Gürsakalİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 3. İstanbul Tasarım Bienali, dünyanın farklı yerlerinden, binlerce yıllık tasarım anlayışını barındıran eserleri ayağımıza getiriyor. ‘Biz İnsan mıyız? Türümüzün Tasarımı: 2 Saniye, 2 gün, 2 Yıl, 200.000 Yıl’ başlıklı bienal, insanın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden teknolojiye, tıptan mimarlığa kadar birçok farklı alanda inceliyor. 20 Kasım’a kadar beş ayrı mekânda ziyaret edebileceğiniz Tasarım Bienali, Hürriyet’e kapılarını açtı. Bienali, küratörleri, dünyanın önde gelen mimarlık tarihçilerinden Beatriz Colomina ve Mark Wigley’le birlikte gezdik.
#3. İstanbul Tasarım BienaliErkek ve kadın beyinlerinin mimarlık yapı ve faaliyet açısından bir parça farklı olduğu ortaya çıkarıldı. Bu farklılıklar üzerinde yapılan araştırmalar, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıkların tedavisinde cinsiyete dayalı farklı tutumlar izlenmesini sağlayabilir.
Okumak, yazmak, hesap yapmak... Beynimizin bu marifetleri, beyindeki gri madde içindeki yıldız hücrelerin, astrositlerin eseri; bu hücreler ikinci bir öğrenme ve ezberleme yolu oluşturuyor! Bu keşif zekamızın işleyiş tarzıyla ilgili yeni bulgular sunuyor.