Artık unutkanlığı dert etmiyorum

Güncelleme Tarihi:

Artık unutkanlığı dert etmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 00:00

Bu yazıyı okumanızın nedeni bazı şeyleri iyi hatırlayamamanızın canınızı sıkması olabilir. Hafızanız için endişe ediyorsanız; doğru kokular, maddeler ve alıştırmayla hafızanızı üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Seninle dergisi, bu konuyu yeni sayısında ele aldı.

Kimimiz banka kartının şifresini hatırlayamamaktan, kimimiz arabayı nereye park ettiğini unuttuğundan, kimimiz de mutfağa girdiğinde oraya ne için gittiğini hatırlayamadığından şikayet ediyor. Genç-yaşlı pek çok kişinin ortak sorunu olan unutkanlık konusunda artık yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişot gibi çaresiz değiliz. Son 20 yıl içinde insan beyni üzerinde yapılan çalışmalar, beynin sırlarını ve insan hafızasının gizemini her gün biraz daha açığa çıkarıyor.

En karmaşık sistem bizimki

İnsan beyninin, yeryüzündeki canlı ve cansız tüm organizmalar içindeki en karmaşık sistem olduğu biliniyor. Beynimizde 100 milyardan fazla sinir hücresi yani nöron var ve bunlardan her biri, 1000 tane diğer sinir hücresine bağlı. Öyle bir ağ yapısı ki bu; içinden dışından her yere veri akımları yayılıyor. Aslında beynimiz binlerce kitabın içindeki bilgileri muhafaza edebilecek kapasiteye sahipken, onun yüzde 90’ını kullanmıyoruz.

Beyni zinde tutmak için

Beynin tüm faaliyetlerini yöneten ve bu arada hafızamızdan da sorumlu olan nöronlarımızı harekete geçirmek için çok da fazla uğraşmamız gerekmiyor. Yeterince oksijen almak, belli gıdaları yemek ve biraz da idman yeterli. Aşağıdaki egzersizler ile kolayca "beyin jimnastiği" yapabilirsiniz.

Kolay jimnastik

á Telefon numaralarını bir yere yazmayın. Günümüzde hiç kimse telefon numarası ezberlemiyor. Ya bir yere yazıyor ya da cep telefonumuzun rehberine kaydediyoruz. Yazık... Çünkü bilim adamlarının açıklamalarına göre, beyin hücrelerini bu şekilde çalıştıranların önemli konuları da hafızalarında tutma güçleri artıyor.

á Markette de artık yapmadığımız bir şey, kafadan hesaplama. Ama, ara sıra basit hesapları aklınızdan yaparsanız, kısa süre sonra hafızanızın güçlendiğini fark edersiniz. Örneğin, kasa kuyruğunda beklerken, aldıklarınızın ne kadar tutacağını hesaplayın.

á Bunların yanı sıra yeni şeyler öğrenmeyi sürdürün. Yeni beceriler, yeni sporlar, yeni hobiler... Bazen işe giderken her zaman kullandığınız yolu değiştirmek bile beyniniz için yeni bir sıçrama yaratır.

Bolca su için

á Neden mi? Bedenimizin yüzde 65’i sudan oluşuyor. Su, beyine ve kaslara besinleri, tuz ve mineralleri, hücrelere önemli verileri ulaştırıyor ve atık maddelerin bedenimizden çıkmasını sağlıyor. En iyi sıvı gıda alma yollarından biri de içinde yararlı mineraller bulunan doğal maden suyu içmek.

á Peki ne kadar su içmeli? Günde 2 litre iyi. Az içersek, sinir yollarının iletim güçleri düşer.

Evde ve açık havada egzersizler yapın

á Sabahları uyanınca gözlerinizi kapatın ve yatak odanızda bulunan 20 şeyi sayın. Böylece sinir hücrelerinin nesnelere odaklanması konusunda idman yapmış olursunuz.

á Yapılan son çalışmalara göre, kalp için iyi olan egzersizler beyin için de faydalı sayılıyor. Açık havada düzenli olarak, günde 30-45 dakika egzersiz yapmak hem kalp sağlığınızı korur, hem de beynin nöronlar arasında yeni ve daha yoğun bağlantılar oluşturma kapasitesini artırır.

Yolda giderken

á Otobüste veya trendeyken diğer yolcuları gözlemleyin ve hayal gücünüze özgürlük tanıyın: Bu durakta kim inecek? Niçin inecek?

á Kentte dolaşırken yan yana duran dükkanları hafızanızda tutun. Bunu yapmak için her dükkan için kafanızda bir tasvir canlandırın, örneğin vitrin tabelasının renklerini.

Doğal ilaçlar

Ginseng:
Kapsül, toz veya granül şeklinde eczane ve aktarlarda bulabileceğiniz Uzakdoğu’dan gelen bu mucize kök, beynin içindeki madde akımlarını düzeltir.

Biberiye: Antik çağda bile ünlü filozof Sokrates öğrencilerinin başlarına biberiye otundan taçlar takardı. Kokusu konsantrasyonu çok güçlendirir.

Gingko: Gingko kapsüllerini veya çaylarını eczanelerden, marketlerden alabilirsiniz. Veri aktarımını düzeltir, sinir hücrelerini korur, hatta tamir eder.

Unutkanlığınız yoğun iş temposuna bağlı olabilir

Unutkanlığa yol açan nedenler arasında yoğun iş temposunda çalışma, stres, tiroit bezinin iyi çalışmaması ve B12 vitamini eksikliği gibi nedenler de bulunabilir. Unutkanlık yüzünden gündelik işlerinizi dahi yapmakta zorlanıyorsanız, bu faktörlerle ilgili olarak bir değerlendirme ya da uzman kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyin.

Aklınızda bulunsun

Uzmanlar daha zinde bir beyin için TV izlemek gibi pasif faaliyetlerin kısıtlanmasını öneriyorlar. Araştırmalara göre, televizyon karşısında daha çok vakit geçiren kişilerin fiziksel ve beyinsel sağlıkları daha kötü oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!