Covid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikBebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor. Özellikle kanama ve enfeksiyon riskine açık lekelere dikkat edilmesi gerekirken, yanlış müdahaleler olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir? Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Karakoca, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekBoğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Bilişimsel Görüntüleme Laboratuvarı kurucusu öğretim üyesi Doç. Dr. Esin Öztürk Işık’ın yürütücülüğünde, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi işbirliği ile beyin tümörlerinde genetik mutasyonların ameliyat öncesi makine öğrenme yöntemleri ile tespiti amacıyla araştırma projesi yürütülüyor. Tıp ve mühendislik alanlarından uzmanların birlikte çalıştığı proje iki sene boyunca devam edecek.
#Boğaziçi ÜniversitesiHATAY’ın İskenderun ilçesi Emniyet Müdürlüğü’nde görevli yunus timleri, nörofibromatozis (NF) hastası kardeşlerin hayalini gerçekleştirdi. İhsan Kıbrıslı (24) ile kardeşi Yasin Kıbrıslı (16) polis üniforması giyip, ekip otosu ile şehir turu yaptı.
#HatayNadir görülen kanser türlerinden biridir. Bu kanserler, genel olarak tıbbi literatürde yumuşak doku kanserlerinin bir alt grubu olarak isimlendirilmektedir. Bu hastalık, kaynaklandığı yere bağlı olarak, bazen erken evrede bulgu verirken bazen de ileri evrede hastalar tarafından hissedilebilmektedir.
#LiposarkomNF ya da Nörofibromatosiz hastalığı bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için internet üzerinden detaylı bir şekilde araştırılmaya devam ediliyor. NF hastalığı genellikle deride görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Peki, NF hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır?
#NF Hastalığıİnsan vücudu; sindirim sistemi, kas sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi gibi pek çok sistemin bir arada düzenli çalışması ile bir bütün olarak hayatta kalmayı başarmaktadır. Bu sistemlerden nöroendokrin sistem, aynı sinir sistemi gibi koordinasyondan sorumlu olup, sinir sisteminden farkı, görev sinyallerinin, görevi yapacak dokuya sinir kablosu ile değil de hormon denilen özel bir salgı ile iletmesi şeklindedir. Nöroendokrin sistem hücreleri; akciğer, barsak, böbrek üstü bezi, mide gibi pek çok organda bulunmaktadır.
#Kanser- Sındırgı'da doğumundan 3 ay sonra yakalandığı hastalık nedeniyle baş ve boyun bölgesindeki şişlikler her geçen gün büyüyen 8 yaşındaki İsmail Karabulut, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan ameliyatla rahat nefes almaya başladı
Bazı insanlarda doğumsal kaynaklı büyükten küçüğe, çok farklı boyutlarda görülebilen kırmızı ya da kahverengi lekeler, estetik açıdan hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi kaygılara neden oluyor. İnsanların sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen bu lekelerden lazerle kurtulmak mümkün.
SSK prosedüründen kaynaklanan gecikme nedeniyle MSD hastalığı lösemiye dönüşen 8 yaşındaki Esin Köse, tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Kliniği’nden ilk kez, dört günlük hafta sonu iznine çıktı. Tatilini İzmit’teki evlerinde ailesiyle geçiren Esin ‘İyi bir çocuk doktoru olmak istiyorum’ diyor.