Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2004 01:44
SSK prosedüründen kaynaklanan gecikme nedeniyle MSD hastalığı lösemiye dönüşen 8 yaşındaki Esin Köse, tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Kliniği’nden ilk kez, dört günlük hafta sonu iznine çıktı. Tatilini İzmit’teki evlerinde ailesiyle geçiren Esin ‘İyi bir çocuk doktoru olmak istiyorum’ diyor.
Köse Ailesi’nin İzmit’teki evinin kapısını çaldığımızda evde telaş yaşanıyor. Yaklaşık üç haftadır tedavi gördüğü klinikten çıkamayan Esin ise mutlu. Hastanedeki odasında TV’nin küçük olduğunu, büyük ekranda çizgi
film izlemeyi daha çok sevdiğini söylüyor. ‘İğnelerin yapılması koşuluyla eve gelmeme izin verdiler’ diyor. Tek sorunu iki yaş küçük kardeşi Eda’yı görememek. Eda babaannesinin evinde gönüllü sürgünde. Kemoterapi sırasında bağışıklık sistemi zayıflayan Esin’e hastalık bulaştırabileceği düşünüldüğü için, dört günlüğüne babaannesine gönderilmiş...
DOKTOR OLACAĞIM
Esin’in annesi Katia İngilizce öğretmeni, babası jeoloji mühendisi. Onun hayali ise doktor olmak. Esin’in neredeyse tüm hayatı hastanelerde geçti. 1997’de, 4 aylıkken ‘nörofibromatozis’ tanısı kondu. O tarihten bu yana sürekli kontrol altında. Hastalık nedeniyle vücudunun çeşitli bölgelerinde urlar oluşuyor, kan dolaşımı, sindirim, görme ve işitmesi zayıf. İskelet sisteminde bozulmalar oluşuyor. Üstelik hastalığı sürekli değişmekte. 2003 Martında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü’nde yapılan kan ve kemik iliği tetkiklerinde MDS’ye dönüştüğü (myelodisplastik sendrom) anlaşıldı.
SSK’YA DAVA AÇILDI
Bu kan hastalığının lösemi oluşturmaması amacıyla kemik iliği nakli gerekiyordu. Ailesinde ve İstanbul Tıp Fakültesi Doku Bankası’ndaki kayıtlı 25 bin vericide uygun doku bulunamadı. Dünya Doku Bankası’na başvurmak, ön araştırmalar için 2 bin dolar yatırmak gerekiyordu. SSK ‘sigortalının eş ve çocuğu yurtdışında tedavi kapsamında değildir’ gerekçesiyle parayı ödemeyi reddetti. Aile SSK hakkında dava açtı. Ancak tedavisi bir yıl geciken Esin’in hastalığı çoktan lösemiye dönüşmüş, Marmara Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınması gerekmişti.
Babası Ahmet Köse, SSK’yı zaman kaybettirmekle suçluyor. Defalarca başvurduğu halde kurumun 2 bin dolarlık test ücretini, uygun doku bulunduğunda gerekecek 100-300 bin euro arasındaki harcamayı üstlenmeyi reddettiğini belirterek, SSK’yı en temel insan hakkına sahip çıkmamakla suçluyor.
Köse Ailesi’nin SSK hakkında açtığı davanın ilk duruşması yarın (22 Temmuz) Kocaeli İş Mahkemesi’nde görülecek.