nörobilim haberleri sayfasında nörobilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 225 nörobilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 üniversite ortaklığında kurulan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (NÖROM) yapay zekâ çalışmalarına ivme kazandıracağını söyledi. Özvar, "2024-2025 yılı itibarıyla yapay zekâ temelli yeni programlar açılacağını ve üniversitelerimizde bu programlar vasıtasıyla üniversite sınavlarına girecek öğrencilerimize bu alanda yetkinlik kazandırmaya başlayacağımızı duyurmak isterim" dedi.
#YÖK BaşkanıBeden sağlığımız kadar psikolojik sağlığımız da çok önemlidir. Psikolojimizin de tıpkı bedenimiz gibi dengeli ve doğru beslenmeye ihtiyacı var. Bunun için duygu yönetimi önemli. Duygu yönetimi demek, beynimizdeki kimyasal eczanenin yönetimi demektir. Bir insanın psikolojisini iyi yönetmesi, beyin kimyasını iyi yönetmesi demektir. Yatırımda kaynak yönetiminde havuz formülü vardır. Havuzu büyük tutacaksın. En önemli psikolojik kaynağımız olan sevgiyi geniş tutacaksın. Sevgi cömerdi olacağız.
#PsikolojiYardımlaşma hem insani hem toplumsal anlamda çok önemli ve çok da gerekli. Kadim kültürümüzün önemli bir değeri olan yardımlaşma kavramı, dünyada da yeniden keşfediliyor. 21. Yüzyıl becerileri arasında yer alan yardımlaşma, popüler kültürde bir zamanlar kaybettiği anlamını yeniden kazanıyor.
#YardımlaşmaKadir Has Üniversitesi, geleceği kuranlar ile geleceğe yön verenlerin bir arada olduğu “Rehber Öğretmenler Akademisi” düzenledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen akademide, üniversitenin akademisyenleri tarafından, öğretmenlere sosyal bilimlerden fen bilimlerine, mühendislikten sanata kadar her alanda yeniliklerin anlatıldığı dersler verildi.
#Üniversite%100 Mobil sloganı ile düzenlenen MMA Forum İstanbul’da, ülkemizden ve dünyadan mobil dönüşümün fikir önderlerinden konuşmalar, ilham verici örnekler ve yeni fikirlerle mobil dönüşümün bugünü ve yarını konuşuldu. MMA’in dünya çapında yankı uyandıran “Çapraz Pazarlama Verimliliği (SMoX)” araştırmasından verilerin paylaşıldığı etkinlikte, önde gelen finans kuruluşları dijital bankacılık stratejilerini aktardılar.
#MMA Forum İstanbulİnsan beyninde yaklaşık 100 milyar hücre bulunmasına rağmen, nöron üretimi yaşla birlikte zayıflar. Arizonalı nörobilimci Emily McDonald ise beyin hücrelerinin oluşumunu hızlandırmanın dört etkili yolunu paylaştı. Bu yöntemler, zihinsel sağlığınızı destekleyerek öğrenme ve hafızayı güçlendirebilir. İşte düşünme yeteneklerinizi artırmanın 4 kolay yolu…
#SağlıkÜsküdar Üniversitesi özel üniversite mi, devlet üniversitesi mi sorusu pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Üsküdar Üniversitesi, özel bir üniversitedir. 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bu üniversite, bir vakıf üniversitesidir. İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Üsküdar ÜniversitesiYaşlılık dönemi psikiyatrik bozuklukları ve bilişsel rehabilitasyon alanında çalışan Prof. Dr. Cumhur Taş ve uzun yıllar sağlık sektöründe insan kaynakları yöneticiliği ve hastanelerde saha denetimcisi olarak çalışan Bircem Taş tarafından kurulan İzmir BT Danışmanlık, yılların deneyimiyle yaşlı bakımında yüksek standartlarda hizmet sunmayı amaçlayarak, yaşlı bireylerin her türlü ihtiyaçlarında profesyonel hizmet veriyor.
#1Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve Jobsİzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Selin Karaca, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arasından Columbia University New York’u tercih eden Selin Karaca, sağlık alanında yapay zeka üzerinde projelerine devam ederek, computer science (bilgisayar bilimi) ve neuroscience (nörobilim) alanında çift anadal yapmayı planlıyor.
#1Bilim insanları beyin gücünü artırmak için ne kadar yürümeniz gerektiğini açıkladı. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? İşte ilginç detaylar…
#YürümekKozmetik Ürün Uzmanı Biyolog Ayça Güngör, gündelik hayatın vazgeçilmezi haline gelen kozmetik ürün sektöründe insan psikolojisinden davranış bilimine, beynin uyarılmasından kendini iyi ve farklı hissettirmeye varana kadar çeşitli mesajların devreye girdiğini belirterek, “Kozmetik endüstrisi değişik algı yöntemleriyle tüketicinin tercihlerini etkilemek için nöropazarlama stratejisine yöneliyor” dedi.
#Kozmetik Ürün Uzmanı Biyolog Ayça GüngörHayatının baharında bir üniversite öğrencisiydi. Sıcacık yatağında uyurken, en korkunç seri katillerden birinin saldırısına uğradı. Peki nasıl sağ kaldı? Film gibi bir hikâye okumaya hazır mısınız?
#Kathy KleinerMünih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali Ertürkİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKYale Üniversitesi’nden Profesör Paul Bloom empatinin insanları ayrımcılığa, önyargılı olmaya ittiği, dahası zalimleştirebildiği iddiasını ortaya attı. Önce şaşırdım ama üzerine düşününce mantıklı gelmeye başladı. Bloom empatinin yerine koymamız gereken duygunun şefkat olması gerektiğini söylüyor.
#Empati2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkGazi Üniversitesi 216 personel alımı ile bünyesine pek çok pozisyonda yeni çalışanlar dahil edecek. KPSS'den en az 60 puan alma zorunluluğunun bulunduğu başvuru süreci, pek çok pozisyonda gerçekleşecek. Her pozisyonun ise kendisine öz aranan nitelikleri bulunacak. Peki, Gazi Üniversitesi 216 personel alımı başvuru şartları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 üniversite ortaklığında kurulan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (NÖROM) yapay zekâ çalışmalarına ivme kazandıracağını söyledi. Özvar, "2024-2025 yılı itibarıyla yapay zekâ temelli yeni programlar açılacağını ve üniversitelerimizde bu programlar vasıtasıyla üniversite sınavlarına girecek öğrencilerimize bu alanda yetkinlik kazandırmaya başlayacağımızı duyurmak isterim" dedi.
#YÖK Başkanı“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk YazarABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıHarvard’da nörobilim okuyan Yiğit Sönmez’in elektronik müziğe olan tutkusunu ne üst üste aldığı ‘John Harvard Scholar’ ödülü ne de 4 üzerinden 3.94 ile mezun olması geçirebildi. Cosmic Academy’ye kabul alan Sönmez’in tek hayali ünlü bir DJ olarak Tomorrowland Festivali’nde sahneye çıkmak...
#Yiğit SönmezSon dönemde her yerde karşımıza çıkıyor, herkes mindfulness’tan bahsediyor. Peki, nedir bu? Mindfulness Institute Türkiye kurucusu Prof. Dr. Zümra Atalay’a sorduk. Atalay hem yeni kitabı ‘Yeni Olasılıkları Mümkün Kılma Sanatı: Kabul’ü anlattı hem de bu yöntemle ilgili sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Atalay: “Mindfulness’ın temel uygulaması meditasyondur. Buradaki meditasyon zihni boşaltmak veya rahatlamakla ilişkili değildir. ‘Gözünü kapatıp dur burada’ diye ilerlemez süreç.”
#Mindfulness