Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı ve doğum komplikasyonlarıyla ilgili hurafeler yersiz endişe ve stres yaratarak normal doğumdan uzaklaşıp sezaryeni tercih etmelerine neden olabiliyor.
#Doğum Korkusuİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#Sağlık40’lı yaşlarında çocuksuz biri olarak geçen gün çocuklu arkadaşlarımla buluştum. Okulların yeni açıldığını unutmuşum. Saatler süren okul sohbetinin sonunda ebeveynlerle bazı dönemlerde, özellikle eylül ayında buluşmamaya karar verdim. Önce kendimi biraz kötü hissettim ama böyle düşünen bir tek ben değilmişim.
#ÇocukHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkKahramanmaraş'ta yaşayan Lütfiye ve Mehmet Kuşat çifti, 10 yıllık evlilikleri boyunca biri 7 aylıkken anne karnında, diğeri doğduktan 22 saat sonra iki bebek kaybetti. Lütfiye Kuşat'ın üçüncü gebeliği ise 4 aylıkken düşükle sonuçlandı. Umudu kesen çift, 9 ay önce tekrar bebek sahibi olacaklarını öğrendi. Gebeliğinin son günlerine kadar her şey yolundaydı ama 31 yaşındaki anne, bu sefer de doğumuna 3 gün kala; depremlere yakalandı. 13'üncü kattaki evlerinden sağ salim çıkmayı başaran çift, 18 saatlik zorlu bir yolculuk sonrası, tam da Kahramanmaraş'ta doğumun planlandığı tarihte, bebeği Metehan'ı İstanbul'da sağlıklı şekilde kucağına aldı. Kuşat yaşadıklarını Demirören Haber Ajansı'na anlattı.
#İSTANBULDünyanın en çok dikkat çeken insanları listesi yapılsa, değişen gündeme göre ilk beş sıraya girmesi kesin olan bir tek kişi var: İngiliz kraliyet ailesinin gelini, Prens William'ın eşi Kate Middleton! Resmi adıyla Galler Prensesi Catherine, dünyada ne olursa olsun, çeşitli gerekçelerle basında yer buluyor. Hem de istemediği kadar!
#Kate MiddletonUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne SütüSavaş dünyanın neresinde olursa olsun en çok en masumları etkiliyor; çocukları… Filmlerde gördükleri o korku dolu sahneler, çocukların hayatlarının tam ortasına dalıyor. Ukrayna’da da yaşanan maalesef bu… Savaşın tam kalbinden, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden gelen insan hikayeleri, her seferinde savaşın çocuklara yaptığı kötülüğü gözler önüne seriyor
#Ukrayna Rusya SavaşŞimdi size Rusya-Ukrayna savaşının hiç akla gelmeyecek bir etkisinden bahsedeceğiz... Taşıyıcı anne yoluyla bebek sahibi olan ABD’li çiftin Kiev’de dünyaya gelen ve savaşın ortasında kalan ikizlerine kavuşma çabaları hepinizi çok etkileyecek
#Rusya-UkraynaANESTEZİ nedir? Hastalara hangi amaçla nasıl verilir? Kaç türlü anestezi yöntemi vardır? Genel anestezi nasıl bir yöntemdir? Bölgesel anestezinin çeşitleri var mıdır? Lokal anesteziye ne tür durumlarda ihtiyaç olur? Anestezi ilaçlarına karşı hastanın alerjisi olup olmadığını gösteren bir test var mıdır? Hastalar anesteziye nasıl hazırlanmalı ve anesteziyi kim vermelidir? Anestezinin cerrahi müdahale sırasında hem hekime, hem de hastaya getirdiği kolaylıklar nelerdir? Merak edilen tüm bu soruları anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr. Serpil Özsezgin anlattı.
#1İdrar kaçırma (üriner inkontinans) probleminin, medikal olduğu kadar sosyal bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu, “Yapılan araştırmalar idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların bu nedenle sıklıkla depresyon yaşadıklarını bildirmektedir. Şiddetli durumlarda ise kadınların kendilerini toplumdan soyutladığı görülmektedir” dedi.
#İdrar KaçırmaYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariBazı kadınların vajinalarındaki kaslar penetrasyon girişiminde bulunduklarında istemsiz ve ya sürekli olarak kasılır. Cinsel ilişkiye de girmeyi engelleyen ve acı verici olabilen bu duruma vajinismus denir. Kadın Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist, Genital Estetik Uzmanı Op. Dr. Meltem Erkmen, vajinismus hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#VajinismusVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişkiyi imkansız kılacak şekilde aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır ya da kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#VajinismusUzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
#HamilelikCoğrafyamızda kızlık zarı konusundaki bilgisizlik, aşırıya kaçan fikirler, güvensizlik ve bazı doğru bilinen yanlışlar ailelerde ve özellikle genç kızlarda onarılması güç travmalara, aile içi şiddete, intihara, namus cinayetlerine ve ölümlere neden olmaktadır.
#Kızlık ZarıPanik atak temelde bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozuklukları, normal gerginlik veya endişe duygularından farklıdır ve aşırı korku veya aşırı endişe içerir. Peki hamilelik sürecinde bu durum nasıl gelişir? Bebeğe etkileri ne olur? Nasıl tedavi edilir? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#HamilelikCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#Bursa