Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hafta sonu gerçekleştirildi. Üniversite adaylarını ise tercih heyecanı sardı. Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, kurum öğretmenleri ile 2024 YKS’yi değerlendirdi. Sınavın önceki yıllara göre daha zor olduğunu belirten Karabağ, kurum öğretmenlerinin ders bazında değerlendirmelerini ise şöyle paylaştı:
#Seviye Eğitim KurumlarıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYT1 milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisine iyi bir lisenin kapılarını aralayacak olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı dün yapıldı. Öğrenciler 90 soruyu yanıtlamak için içeride ter dökerken veliler de dışarıda heyecanla bekledi. Öğrenciler soruların genel olarak kolay olduğunu söyledi.
#Liselere Geçiş SistemiHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavla ilgili tüm gelişmeler her yıl olduğu gibi bu yıl da hürriyet/eğitim sayfasında ayrıntılı şekilde yer aldı. Gelişmeleri okurlarımıza dakika dakika aktardık. İşte saat 09.30’da başlayıp 12.50’de sona eren ve iki oturumdan oluşan sınavla ilgili tüm gelişmeler ve adaylar ile velilerden en sıcak yorumlar.
#LGSSon yıllarda iletişimimizin çoğu sanal ortama taşındı. Ve bu iletişim şeklinin zamanla kendine özgü bir dili oluştu. E-posta yazarken kullandığımız söz kalıplarından WhatsApp sohbetlerinde seçtiğimiz emojilere her şey ‘dijital beden dilimizi’ oluşturuyor. İşin uzmanı “Dijital ve fiziksel iletişim arasındaki makası çok açmamak lazım. Yani gerçekte sarılmayacağımız birine sanal dünyada da öpücük emojisi göndermemek gerekiyor” diyor.
#Dijital Beden DiliYTY, Lise öğrencilerinin üniversiteye giriş hakkı kazanabilmeleri için katılmaları gereken Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı(YKS)’nın ilk basamağıdır. TYT, kısaca 1. Oturum yeterlilik testi olarak yapılmaktadır. 2022 yılı ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı birinci oturumu TYT, Türkçe ders konularını içermektedir. Türkçe tüm öğrencilerin sorumlu olduğu derstir ve 40 sorudan oluşan test sınavından başarılı olmak gerekmektedir. YTY Türkçe konuları 2022- TYT Türkçe konuları sırasıyla nelerdir detayları ile derledik.
#YTY Türkçe KonularıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleşti. Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt sınava ilişkin değerlendirmesinde, Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı” ifadelerini kullandı.
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSKelimelerin doğru bir şekilde yazılması anlam bütünlüğünü korumak için son derece önemli bir durumdur. Özellikle herkes tarafından bilinen ve sıkça kullanılan kelimelerin yazılışlarını iyi bilmek gerekiyor. Allah kelimesi herkes tarafından bilinen bir kelimedir. Bu kelime anlam bakımından son derece önemli bir kelime olarak kabul edilmektedir Allah kelimesi nasıl yazılır ve Allah kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir sizin için detaylı bir şekilde derledik.
Kuran-ı Kerimi doğru şekilde okumak için kullanılan secavend işaretlerinin diğer adı da duraklama işaretleri olarak bilinmektedir. Secavend nedir işaretlerini kim buldu? Secavend harflerinin önemi nedir ve nasıl yazılır sorularının yanıtları ile Kuranda secavend harfleri ve durakları nelerdir? Secavend harflerinin anlamını detayları ile sizler için derledik.
Türkçede bazı noktalama işaretli tekli, (nokta, ünlem, noktalı virgül, iki nokta üst üste) bazıları ise ikili olarak kullanılır. Parantez ve tırnak işareti, ikili olarak kullanılan noktalama işaretleri arasında yer alır. Tırnak işaretinin kullanıldığı yerler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimNoktalama işaretlerin doğru kullanılması cümlede herhangi bir bozukluk olmaması için çok önemlidir. Bu nedenle noktalama işaretlerinin nerede kullanıldığını bilmek gerekmektedir. Bunlardan birisi de kesme işaretidir. Peki kesme işaretinin kullanıldığı yerler nelerdir? Örnekleri ile konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
#EğitimNoktalama işaretleri duygu ve düşüncelerin daha açık bir şekilde ifade edilebilmesi için çok önemlidir. Bu yüzden noktalama işaretlerini mutlaka doğru yerde kullanmalıyız. Noktalama işaretleri cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirler. Kelimenin vurgu ve ton gibi özelliklerini noktalama işaretleri belirtir. Okumaya ve anlamayı kolaylaştırmak amacıyla da noktalama işaretleri kullanılır. Virgül, noktalı virgül, üç nokta, iki nokta, soru işareti, ünlem, nokta, tırnak işareti, ayraç, kesme işareti başlıca kullanılan noktalama işaretleridir. Üç noktanın kullanıldığı yerleri örnekleriyle beraber derledik.
#EğitimEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürkçede cümle içinde ve cümle sonunda kullanılan işaretler bulunmaktadır. Bu işaretlere noktalama işaretleri denilmektedir. Noktalama işaretlerinden bir tanesi de ünlem işaretidir. Ünlem işaretinin görevi nedir? Ünlem işaretinden sonra cümleye nasıl başlanmalıdır tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaNoktalama işaretleri son derece önemlidir. Bir yazıda noktalama işaretleri yazının nasıl okunacağını vurgulanacağını belli etmektedir. Noktalama işaretlerinden bir tanesi de üç nokta işaretidir. Üç nokta birçok yerde karşınıza çıkmaktadır. Üç nokta nerede kullanılır? Üç noktadan sonra yazıya büyük harfle mi başlanır tüm detayları ile derledik.
#AraştımaNoktalama işaretlerinin çok olması insanların bazı zamanlarda kafalarını karıştırabilmektedir. Noktalama işareti ne için kullanıldığını veya cümleye nasıl devam edilmesi gerektiği bazen karışabilmektedir. Bu noktalama işaretlerinden bir tanesi de noktalı virgüldür. Noktalı virgül nerede kullanılır? Noktalı virgülden sonra cümle büyük harfle mi başlar tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaTürkçe zengin söyleyişleri olan bir dil olmaktadır. Türk dilini oluşturan yazım ve imla kuralları dilde oluşacak olan okuma ve anlama hatalarını ortadan kaldırmaktadır. Noktalama işaretleri yazıda bulunan düzeni sağlamak için kullanılan kurallar bütünü olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda ele alınması gereken noktalama işaretlerinden biri de virgül olmaktadır. Peki, virgülün görevleri nelerdir? Virgülün kullanıldığı ve kullanılmadığı yerler nerelerdir? İşte, virgül hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detaylar.
#VirgülYazılı mesajlaşma uygulamaları, özellikle pandemi sonrası iş hayatında elimiz, gözümüz kadar önemli hale geldi. Bu nedenle artık bu yazışmalara çok daha fazla önem veriyoruz. Yöneticilerimizin ve iş arkadaşlarımızın gönderdiği kısa mesajlarda kullandıkları "olur", "tamam", "peki", "teşekkürler" gibi bazı kelimeler nedeniyle paniğe kapılıyor, ortada hiçbir problem yokken olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Peki sorun ne? Yöneticimizin gözünden mi düşüyoruz yoksa buluttan nem mi kapıyoruz?
#İş HayatıGazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl, çocukların noktalama kurallarını daha kolay ve eğlenceli şekilde öğrenebilmesi amacıyla ‘Nokta Lama’ isimli masa oyunu hazırladı.
#Sefa ŞAHİN/AAEğik çizgi, Türkçede bazen kullanılması gereken noktalama işaretleri arasında yer almaktadır. Bir takım noktalama işaretleri gibi sık kullanıldığı söylenmez. Ancak yine de ara sıra kullanılması nedeni ile klavye üzerinden nasıl yapıldığı insanlar tarafından merak edilmektedir. Taksim işareti nedir, nerelerde kullanılır ve nasıl yapılır? Klavye ile taksim işareti yapımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.