Güncelleme Tarihi:
Secavend harfleri Kuranı kerimi okumanın kolaylaşmasına ve harflerin tam anlamıyla okunmasına yarar sağlamak için gerekli olmaktadır.
Secavend Nedir?
Kuran-ı Kerimi okurken ayetlerin anlamlarını bozmadan nerede durup nerede nefes alınacağını belirleyerek okumanın en ideal şekilde olmasını sağlayan harflerdir. Noktalama işaretleri şeklinde olan harflerdir. Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır.
Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir. Secavend harflerinin kullanım amacı tilavete ve tecvid kurallarına uygun okumayı sağlamak için olmaktadır.
Secavend İşaretlerini Kim Buldu?
Secavend işaretlerini Ebul Fazl Muhammed bin Tayfur es Secavend adında bir islam alimi bulmuştur. Secavend ise onun bulunduğu kasabanın adıdır. Günümüzde Afganistan sınırlarında yer alan bir bölgedir. Secavend işaretleri ilk olarak secavend bölgesinde kullanılmış ve benimsenmiştir.
Kuranda Secavend Harfleri Ve Durakları
Kuranda duraklama işaretleri olarak kullanılan secavend işaretleri bazı harfler ile belirtilmektedir. Secavend harfleri olan bu harflerin en önemli özellikleri Kuran okurken duraklamayı veya devam edilmesi anlamına gelmektedir.
Secavend harfleri ve anlamlarını şöyle sıralamak mümkündür.
Mim harfi; mim harfi buluna secavend işareti duraklama gerekliliğini bildirmek için yer almaktadır. Secavend harflerinden olan mim harfi özellikle durularak anlamın bozulmasının önüne geçmeyi sağlamaktadır.
Sad harfi; secavend harfleri arasında bulunan sad harfi özellikle okuyucunun nefesinin yetmediği durumlarda zaruret söz konusu olduğunda durulabileceğini ifade etmek için kullanılan bir harftir.
Cim harfi; secavend harfleri arasında bulunan cim harfi görüldüğünde durulmasının caiz olduğunu ifade ederken aynı zamanda geçmek de caiz olmaktadır. Cim harfi görüldüğü yerde durmak daha çok tercih edilmektedir.
Tı harfi; secavend harfleri arasında bulunan tı harfi görüldüğünde durulması gerekmektedir. Burada durularak ardından gelen yeni bir ayet olduğuna işaret etmekte ve tı harfinden sonra gelen ayetin anlam itibariyle farklılık oluştuğunu göstermektedir.
Ze harfi; secavend harfleri arasında harfi mücevvez olarak bilinmektedir. Ze harfinin anlamı ise durmadan geçmek anlamına geldiği gibi okumadan geçmek şeklinde de tabir edilmektedir.
Kaf harfi; Kuran-ı Kerim alimlerince Kaf harfi geçme alameti olarak sayılmasının yanında Kaf harfinde durmak da caiz olarak bilinmektedir.
Lamelif harfi; secavend harfleri arasında bulunan Lamelif harfi durulmaz işareti olarak bilinmektedir. Lamelif harfi görüldüğünde durmamak gerkmesinin yanında nefessiz kalınıp durulursa durulan yerin evveli den başlayarak okumaya devam etmek gerekmektedir.
Ayn harfi; secavend harfleri arasında bulunan aynı harfi konunun bittiğine işaret eden bir harf olarak anlaşılmaktadır.