Princeton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar‘Şüpheli ölümler ülkesi’ Rusya’dan dün gelen bir haber tüm dünyada yankı buldu. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in en güçlü muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni, dün sabah saatlerinde kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Ölümün mart ayının ortasında yapılacak seçimlerin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.
#Navalni6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanNobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Katalin Kariko hakkında bilgiler günün aranan başlıkları arasında yer alıyor. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Katalin Kariko hakkında bilgiler...
#Tıp Nobel ÖdülüDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülAvusturya Innsbruck Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerine doktora çalışmasını ve araştırmalarını sürdüren Yusuf Karlı, annesine vize alamadı. Depremde ailesini kaybeden Karlı, gerekçe olarak, “Dul kalmışsın, evini kaybetmişsin, geri dönmeyebilirsin” dediklerini iddia ettti.
#YUSUF KarlıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede ekonomi yönetiminde değişiklikler dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy görevini sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tekrar kabineye giren isimler oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na da ekonomi bürokrasisinden gelen ve uzun yıllardır siyasette yer alan Cevdet Yılmaz getirildi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan