Güncelleme Tarihi:
ŞU ‘Bizim Almanları’ anlamak kolay değil...
Hem de hiç kolay değil...
Hatta zor...
Zaman zaman da imkânsız...
Hafta başında antrenörü Instagram’da, yıllarca Alman Futbol Milli Takımı’nda top koşturan ve Dünya Şampiyonu olmasında etkin rol oynayan Türkiye kökenli Mesut Özil ile kendisinin bir fotoğrafını paylaştı.
Mesut Özil’in kalbinin üstünde Bozkurt ve 3 hilal bulunan bir dövme vardı.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) sembolü 3 hilal ile Almanya’da ‘Graue Wölfe’ (Bozkurtlar) olarak bilinen ‘Ülkücülerin’ simgesi bir bozkurt.
IRKÇI SUÇLAMASI
Almanya’da adeta kıyamet koparıldı.
Sosyal medyada Mesut Özil’e ‘ırkçı’ suçlamasında bulunuldu.
Aşırı sağcı, aşırı milliyetçi Ülkücüler’i, ‘faşistleri’ desteklemekle suçlayanlar oldu.
Alman medyası da Mesut Özil’i ‘karalama kampanyası’na katıldı.
Eleştiriler yağdırıldı.
Bazı Alman politikacılardan da kınamalara varan eleştiriler geldi.
Yeşiller Federal Meclis milletvekili ve Federal Meclis Spor Komisyonu Başkan Yardımcısı Philip Kraemer, dönemin Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından 2014 yılında verilen ve spor dalında en büyük ödül olan Gümüş Defne Yaprağı Ödülü’nün (Das Silberne Lorbeerblatt) geri alınmasını bile gündeme getirdi.
Mesut Özil, 2010 yılında ‘Almanya’nın Nobel’i’ olarak bilinen ve Hubert Burda Media kuruluşunun ‘uyum’ dalında Bambi Ödülü’nü de almıştır.
Evet...
BfV TARAFINDAN İZLENİYOR
Almanya’da ‘Graue Wölfe’ olarak bilinen ‘Ülkücüler’in de desteklediği bazı çatı örgütleri vardır.
Bunların başında Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF), Almanya Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği (ATİB) ve Avrupa Nizam-ı Alem Federasyonu (ANF) gelmektedir.
Almanya’da İç İstihbarattan Sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın (BfV) yıllık raporlarına göre bu çatı örgütleri, aşırı sağcı, aşırı milliyetçi MHP’nin ‘uzantısı’ konumundadır.
Aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve ırkçı tutum sergiledikleri gerekçesiyle Almanya’nın bazı eyaletlerinde bu çatı örgütlerinin ve üye derneklerin faaliyetleri BfV tarafından izlenmektedir.
2020 yılında bu çatı örgütlerinin yasaklanması için hem aşırı sağcı, ırkçı, Yahudi, İslam ve yabancı düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) hem de Sol Parti ayrı ayrı önerge vermiştir.
AfD’nin önergesi Federal Meclis’te CDU/CSU, SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti tarafından reddedilmiştir.
Sol Parti’nin önergesi de sadece Yeşiller tarafından desteklendiği için kabul edilmemiştir.
Türk çatı örgütlerinin yasaklanmasını isteyen aşırı sağcı, ırkçı AfD’nin faaliyetleri de Almanya’nın bazı eyaletlerinde BfV tarafından izlenmektedir.
Ve Almanya’daki özgürlükçü demokratik sistemi, hukuk devletini devre dışı bırakmak istemekle suçlanan AfD, buna rağmen 736 sandalyeli Federal Meclis’te 78 milletvekiliyle temsil edilmektedir.
3 HİLAL YASAK DEĞİL
Almanya’da yasala olarak Nazilerin simgesi olan gamalı haç, gamalı haçlı bayrak, SS-kurukafa sembolü taşımak da, dövme yaptırmak da yasaktır.
Ama MHP’nin 3 hilali ve bozkurt sembolü yasak değildir.
Biz Mesut Özil’e ‘saldırılara’ 2018 yılında da tanık olduk.
O dönemde İngiltere’nin FC Arsenal takımında oynayan Mesut Özil, Manchester City’de top koşturan İlkay Gündoğan ile FC Everton ve Türk Milli Takımı’nda oynayan Cenk Tosun, başkent Londra’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelerek fotoğraf çektirdiler.
Mesut Özil’in “Her zaman yanındayız sayın Cumhurbaşkanım” yazarak paylaştığı fotoğrafına Almanya’da tepkiler yağdı.
“Nasıl olur da Erdoğan gibi bir diktatörle fotoğraf çektirirsiniz?” diyenler oldu.
Erdoğan’ın seçim kampanyasına destek vermekle suçlayanlar da.
Almanya’nın eski milli futbolcularından Lothar Matthaeus’un, herkesin ‘diktatör’ dediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı dönemde çektirdiği fotoğraf yayınlandığında hiç ses çıkarmayanların kendisine ateş püskürmesi, Mesut Özil’li küplere bindirdi.
Ve Almanya’da ‘Heimat’ (vatan) tartışmalarını körükleyenler oldu.
Oysa ki, Mesut Özil de İlkay Gündoğan da Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde dünyaya gelmişti.
İkisi de Alman Milli Futbol Takımı’nda top koşturuyordu.
İkisi de Türkiye kökenli Alman vatandaşıydı.
Yani onların vatanı -Heimat’ı- hem Almanya hem de Türkiye’ydi.
Alman Milli Takımı’nda 92 kez forma giyen ve 23 gol atan Mesut Özil, yaşadığı ırkçılık ve Türkiye kökenine saygısızlık nedeniyle artık Almanya adına sahalara çıkmayacağını ilan etti.
Ve 2018 yılında Rusya’da yapılan FIFA Dünya Kupası’ndan sonra da Almanya Milli Takımı’nı bıraktı.
Ama görülüyor ki, Türkiye kökenli Alman vatandaşı Mesut Özil, Almanların suçlamalarından bir türlü kurtulamadı.
İşte bu nedenle de, ‘Mesut’a vuran vurana’ ve ‘Şu ‘Bizim Almanları’ anlamak kolay değil... Zaman zaman da imkânsız” diyorum.
Daha doğrusu yazıyorum...