Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

Güncelleme Tarihi:

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede ekonomi yönetiminde değişiklikler dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy görevini sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tekrar kabineye giren isimler oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na da ekonomi bürokrasisinden gelen ve uzun yıllardır siyasette yer alan Cevdet Yılmaz getirildi.

Haberin Devamı

Yeni kabinede görev yapacak ekonomi bakanları şöyle: 

MALİ DİSİPLİNİN SİMGESİ: DÜMENE MEHMET ŞİMŞEK GEÇTİ

5 YIL SONRA YENİDEN

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK

-1967 yılında Batman’ın Arıca köyünde sekiz çocuklu bir ailede doğan Şimşek 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden dönem ikincisi olarak mezun oldu. Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi’nde yaptıktan sonra Türkiye’ye dönerek, ABD Ankara Büyükelçiliği’nde yaklaşık dört yıl kıdemli ekonomist olarak çalıştı. 2000 yılında Merrill Lynch’te çalışmaya başlayan Şimşek, bu görevinden 2007 yılında milletvekili olmak için ayrıldı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde milletvekili olarak seçilen Şimşek, 60. hükümette Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı oldu. 2009 yılında Maliye Bakanlığı’na getirilen Şimşek, 2015 yılına kadar bu görevi yürüttü. 2015’te Başbakan Yardımcısı olan Şimşek, 2018 yılında kabineye alınmayınca görevini Berat Albayrak’a devretti. Görevi devrettikten sonra Şimşek Twitter’dan, “Siyasete adım attığım 2007’den beri geride bir hoş sada bırakmaya gayret ettim. Ülkemiz ve milletimiz için gece gündüz çalıştık. Bugün görevimi yeni arkadaşlara onurla devretmenin huzuru içindeyim. Lütfen hakkınızı helal ediniz. Hoşça kalınız...” demişti. 5 yıllık aranın ardından Şimşek tekrar ekonominin dümenine geçti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

ŞİMŞEK’İ NELER BEKLİYOR?

-ENFLASYON: Yıllık enflasyon Nisan 2023 itibarıyla yüzde 43.68 oldu. 5 Haziran’da ise mayıs enflasyonu açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında “sıfır fiyat” yöntemini uygulayacak. Enflasyonun beklenenden daha düşük çıkması bekleniyor. Şimşek’in ilk mesajı ve enflasyonla mücadelesi sıkı bir şekilde takip edilecek.

-ASGARİ ÜCRET: Asgari ücret artışı haziran ayının en çok konuşulacak gündem maddelerinden biri olacak. Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin 500 doların üzerinde bir rakam olabileceğini söylemişti. Şimşek’in asgari ücretteki artışa yönelik tavrı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

-EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN LİRA OLACAK: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceğini söylemişti. Yüksek oranlı zammın diğer memurlara da uygulanıp uygulanmayacağı, maliyeti bütçe disiplinine önem veren Şimşek’in ilk sınavlarından biri olacak. Yine emekli maaşlarına yapılacak zamda da Şimşek’in gündem maddelerinden biri.

-BÜTÇE AÇIĞI: Bütçe nisanda 132.5 milyar lira açık verdi. Böylece yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı 382.5 milyar lira oldu. Başta EYT’lilere ödeme olmak üzere bütçe açığının yükselmesi bekleniyor.

-KUR KORUMALI MEVDUAT: 26 Mayıs haftasında kur korumalı mevduat (KKM) hesapları 2.5 trilyon lira sınırına geldi. Mart ayından itibaren hızla artış gösteren KKM’nin kademeli olarak azaltılabileceği gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

-FAİZ: Mehmet Şimşek’in bakan koltuğuna oturmasının ardından faiz politikasına nasıl devam edileceği tüm piyasa tarafından yakından takip edilecek. İlk Para Politikası Kurulu toplantısı 22 Haziran’da yapılacak. (ANKARA)

SOSYAL POLİTİKALARDA UZMAN İSİM

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI VEDAT IŞIKHAN

-1966’da Mardin Artuklu doğumlu olan Işıkhan, lise eğimini İzmir’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi sosyal hizmet alanında lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük süreçlerini tamamladı. Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Işıkhan, Uluslararası Stres Yönemi Uzmanları Konseyi tarafından stres yönetimi konusunda yaptığı önemli araştırmalar ve uygulamalar sebebiyle 2016 Konsey Ödülünelayık görüldü. 2015-2018 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı’nda akademik danışmanlık görevini yürüttü.  2018’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Polikalar Kurulu Üyeliği’ne ve 17 Aralık 2021’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Polikalar Kurulu Başkanvekilliği’ne atandı. Çok iyi düzeyde İngilizce, iyi düzeyde Fransızca ve Arapça bilmekte olan Işıkhan evli ve 3 çocuk babası.

Haberin Devamı

REHBERLİKTEN TURİZM BAKANLIĞI’NA

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MEHMET NURİ ERSOY

-Ersoy, turizm rehberliği ile başlayan, turizm sektörü yöneticiliğine ve bakanlığa uzanan kariyer yolculuğu ile dikkat çekiyor. 1968 yılında İstanbul’da doğan Ersoy, Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1985 yılında, lise öğrenimine devam ederken de rehberlik yaparak turizm sektörüne ve iş dünyasına atıldı. 1991 yılında üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra, paket tur ve otel konaklama hizmetleri veren şirketini kuran Ersoy, 2000 yılında otelcilik alanına giriş yaptı. Ersoy, turizm sektöründe geçirdiği 33 yılın sonunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi. Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesinde de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

BAKAN YARDIMCILIĞI GÖREVİNİ YÜRÜTÜYORDU

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ALPARSLAN BAYRAKTAR

-Bayraktar, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Ekonomi Hukuku alanında ve Fletcher School of Law and Diplomacy’den Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans derecelerine sahip olan Bayraktar, doktorasını ise ODTÜ Yer Sistem Bilimleri Bölümü’nde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında yaptı. 2010-2016 yılları arasında arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda Kurul Üyeliği yapan Bayraktar, 2016’da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yaptı. 2018 yılında da Enerji Bakanlığı bakan yardımcılığına getirildi. Uluslararası enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yaptı. Bayraktar halen Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yürütüyor.

İKİNCİ KEZ AYNI BAKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI MEHMET ÖZHASEKİ

-1957 yılında Kayseri’de doğan Özhaseki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisansını tamamladı. Avukatlık yapmak yerine ailesinin tekstil şirketinin başına geçti. 1994 yılına kadar ticaret yapan Özhaseki, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanı seçilmesinin ardından belediye meclisi kararıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 1999 yerel seçimlerinin ardından 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de başkan seçilen Özhaseki, 2015 yılında başkanlıktan istifa ederek, Kayseri Milletvekili olarak Meclis’e girdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak parti yönetiminde yer alan Özhaseki, 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atandı. Kamuoyunda “imar barışı” olarak bilinen ve 10 milyon vatandaşın başvurduğu yasal düzenlemenin hazırlayıcısı olan Özhaseki 2018 seçimlerinde yeniden Kayseri Milletvekili seçildi.

HEM TİCARETİN PROFESÖRÜ HEM DE CEO İDİ

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

TİCARET BAKANLIĞI ÖMER BOLAT

-1963 yılında İstanbul’da doğan Bolat, Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Avrupa entegrasyonu alanında Hollanda-Amsterdam Üniversitesi’nde tamamladı. 2015’ten itibaren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde uluslararası ekonomi, yönetim, işletme ve girişimcilik alanında
Yüksek Lisans dersleri veren Bolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başkanlığı yaptı. 2000 yılından 2020 yılına kadar Albayrak Holding’te CEO olan Bolat, 2012-2015 yılları arasında 3 yıl AK Parti MKYK üyesi ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı oldu. 2015’ten itibaren AK Parti’de Siyasi Erdem ve Etik Kurulu asıl üyesi olarak görevini sürdürüyordu.

BOĞAZİÇİ’Nİ ONUR DERECESİYLE BİTİRDİ

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI MEHMET FATİH KACIR

-1984’te İstanbul’da doğan Kacır, üniversite sınavında 12. olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Mezuniyeti sonrasında girişimciliği tercih eden Kacır, kurucusu ve yöneticisi olduğu şirketlerde faydalı model endüstriyel tasarımlar geliştirek, yenilikçi uygulamalara imza attı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Başkanlığı yapan Kacır, TEKNOFEST’in öncüleri arasında yer aldı. 2018 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olan Kacır, 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı’na atandı. Bakanlıkta Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm projelerinden sorumlu olarak görevini sürdüren Kacır, TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanlığı, 81 ilde yürütülen DENEYAP Türkiye Projesi’ni yönlendirme kurulu başkanlığını üstlenmişti. Kacır, Türkiye’nin otomobili TOGG’un da yol haritasının oluşturulmasından hayata geçirilme sürecine kadar tüm aşamalarında yer aldı.

KARAYOLLARINDAN BAKANLIĞA GELDİ

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI ABDULKADİR URALOĞLU

-Uraloğlu, 1966 Trabzon doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan Uraloğlu, 1989 yılında Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü’ne Etüt Ekip Mühendisi olarak başladığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 2012 yılında İzmir 2. Bölge Müdürü oldu. Buradan 2018 yılında Karayolları Genel Müdürlüğüne atanan Uraloğlu, bölünmüş yollar,
bitümlü sıcak kaplamalı yollar, tek platformlu yolların iyileştirilmesi ve YİD otoyol projelerinin hayata geçirilmesinde katkı sağladı. Türkiye’nin karayolu ağ kalitesini yükselten yeni otoyol, bölünmüş yol, köprü, tünel projelerinin yapım, plan ve projelendirme çalışmalarını yürüten Uraloğlu, makine parkının yenilenirken yerli ve milli araç kullanım oranının artırılması için Ar-Ge’ye ağırlık vermesiyle dikkat çekti.

ANADOLU AJANSI’NDA da GÖREV YAPMIŞTI

Yeni kabinenin ekonomi kurmayları

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İBRAHİM YUMAKLI

-1969 Yılında Kastamonu’da doğan İbrahim Yumaklı, 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İş hayatına 1993 yılında Marshall Boya A.Ş.’de ithalat işlemleri uzmanı olarak başlayan Yumaklı, 2011 yılına kadar Akzo Nobel Türkiye bünyesinde bulunan Marshall Boya A.Ş. ile bağlı grup şirketlerinin mali gruplarında yöneticilik yaptı. 2011 yılında Aljazeera Türkiye’de çalışmaya başladı. 2012-2015 yılları arasında Aljazeera Türkiye’nin sahip olduğu TV kanalını yöneten Yumaklı, Ocak-Ekim 2016 tarihleri arasında Anadolu Ajansı Uluslararası Operasyonlar Direktörü olarak görev yaptı. Ekim 2016’dan itibaren Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak Gübretaş’ta görev yapan Yumaklı, 2022’de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atandı. İngilizce bilen Yumaklı, evli ve iki çocuk babası. Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak.

BAKMADAN GEÇME!