nişasta haberleri sayfasında nişasta hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2693 nişasta haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pestil, günümüzde en fazla tüketilmekte olan gıda maddelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Pestilin nasıl kurutulacağı ve saklanacağı her zaman merak konusu olmuştur. Sizin için pestilin saklama koşullarının nasıl olduğunu ve nasıl kurutulabildiğini derledik.
#PestilSebzeler, doğal ve işlenmemiş ürünlerdir. Ayrıca sağlıklı besin yapıları sayesinde hem yemek hem salata hem ara sıcak hatta tatlılarda bile kullanılabilir. Herkes tarafından sevilen sebzelerden biri de patatestir. Patates kabuklu bir sebzedir. Peki, patates soyulmuş olarak saklanabilir mi? Patates nasıl saklanır? Patatesi uzun süre nasıl saklayabiliriz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PatatesPirinç, genellikle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak pirincin içeriğindeki doğal nişasta sayesinde güzellik ürünlerinden el işi sanatlarına kadar pek çok alanda kullanılabileceğini biliyor muydunuz? İşte pirincin daha önce duymadığınız farklı kullanım alanları.
#Pirincin Kullanım AlanlarıDiyet programlarında önemli bir yere sahip olan dirençli nişasta ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır” dedi.
#Dirençli NişastaKurban Bayramı’yla özdeşleşen kırmızı etin, kemiğiyle birlikte pişirilerek tüketildiğinde sağlığımız için daha da şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Kemikli etle ya da kemik suyuyla hazırlanan yemekler ile sakatat türleri, sağlığımız açısından son derece zengin protein ile vitamin ve mineral kaynağı barındırır. Kemik suyunda bulunan kolajen maddesi vücudumuzun yenilenmesini destekler. Kurban Bayramı’nda kemikli etle hazırlayacağınız et yemekleri, kemik suyuyla pişireceğiniz çorbalar ve sakatat çeşitleriyle şifalı sofralar kurun” diye öneriyor.
#Kurban BayramıABD’de binlerce kişiyle yapılan ve 25 yıla yayılan yeni bir araştırma, çok düşük karbonhidratlı beslenmenin yaşam beklentisini 4 yıla kadar düşürebileceğine işaret ediyor. Atkins gibi kilo verdirici düşük karbonhidratlı diyetlerin bazı hastalık risklerini azaltabileceği öne sürülüyordu. Ancak bu yeni çalışma, karbonhidrat tüketiminin ılımlı bir şekilde azaltılmasının ya da etten bitkisel protein ve yağlara geçilmesinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.
#KarbonhidratBİLİM Kurulu’nun hazırladığı nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri Hakkındaki Rapor’da, son zamanlarda artan obezite ve kronik hastalıkların nedenlerini araştıran bilimsel çalışmaların, özellikle de sofra şekeri ve NBŞ’in yapısında bulunan früktoz üzerinde yoğunlaştığı hatırlatıldı.
#NBŞKevin MacLeod isimli Rus hacker, ağzına aldığı bir kaşık mısır nişastasını alev alan kağıda üflüyor ve ortaya ilginç görüntüler çıkıyor. Nişasta daha havadayken alev alırken, dışarıdan adeta 'ejderha üfürüğü' şeklinde bir görüntü oluşuyor. Siz sakın böyle bir şeye kalkışmayın!
#NişastaAfyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kent merkezinde faaliyet gösteren bir süt ve süt ürünleri tesisine baskın yaptı. Operasyonda, brandalar altına gizlenmiş, süt ve süt ürünlerinin üretiminde kullanılması yasak 18,5 ton bitkisel margarin, 7 ton nişasta ile yeniden işlenerek üretime dahil edilmek üzere bekletilen, son kullanma tarihi geçmiş 8,2 ton küflenmiş peynir ele geçirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, işletme hakkında işlem yaptıklarını, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre 14 bin lira ceza kestiklerini söyledi. Arap, işletmedeki ürünlere de el konulduğunu kaydetti. Haber: Murat ARISOYAFYONKARAHİSAR, DHA-KURGU: Levent SERT
#BozukTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#Ceviz3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal PescatoreKarpakta tatlısı, Polonya mutfağının meşhur lezzetlerinden biri. Görünümü de lezzeti de ayrı güzel bu tarif, çıtır ve yumuşak haliyle favorilerinizden biri olarak. Dilerseniz hazırlarken meyve parçaları da kullanabilirsiniz. Peki karpatka nasıl yapılır, malzemeler neler? Tüm yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#KarpatkaEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde 1.3 milyon üzerinde gıda denetimi yapıyoruz. Vatandaşımızın hijyen açısından, sağlık açısından ya da farklı sebeplerle aleyhine olacak her durumu engellemek adına bu denetimlerimiz devam edecek. Bununla ilgili de denetimlerimiz oldu. Bunlara ilişkin yaklaşık 600 milyon liralık bir idari para cezası kesildi bu firmalara" dedi.
#İbrahim YumaklıMevlid Kandili, Peygamber Efendimizin doğum günü nedeniyle her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. 2024'te Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.İslam dünyası, Peygamberimizin dünyaya gelişini kutlamak için Mevlid Kandili'ni bekliyor. Mevlid Kandili'nde ne yapılır, kandilde ne dağıtılır? merak ediliyor. Biz de HÜRRİYET & LEZİZZ olarak sizler için kandil şekeri tarifi, pişi tarifi, iki tane kıyır kıyır kandil simidi tarifi ve iki tane de farklı kandil helvası yaptık.
#Kandilde Ne DağıtılırÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek SaklamaKazandibi tarifi ve malzemeleri internette en çok aranan yemek tarifleri arasında yer alıyor. Kazandibi tatlısı tarifi, geleneksel sütlü tatlılarımızdan biri. 7'den 77'ye herkesin severek tükettiği bu nefis tatlının yapımı da oldukça pratik. Kazandibi, muhallebisi hazırlandıktan sonra karamelize şekerle birleştirilerek yapılıyor. Eğer denemek isterseniz, kazandibi yapımını sizin için derledik.
#Kazandibi Tarifiİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkKışlık hazırlıkları başladı. Pestil de mevsimin en güzel meyveleriyle hazırlanıp uzun süre muhafaza edilebilecek seçeneklerden biri. Pestil yapımında çeşitli meyveler kullanılıyor. Ancak en çok tercih edilenlerden biri üzüm. Sizler için üzüm pestili yapılış aşamalarını derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Üzüm Pestili TarifiTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirPalude etkileşimde olduğu tüm kültürlerden kendine değerler katarken özgünlüğünü korumayı başarmış yüksek mutfak kültürümüzün Osmanlı Sarayları ihtişamında İstanbul’da yaşatılması,modern zamanlarımızın başlangıncının ve mutfağımızın en görkemli anlarının günümüze ışıltılı bir yansımasıdır…
#PaludePotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilSevgili Hürriyet Okurları… Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinde düzensizlik başta olmak üzere vücutta tahribata sebep olabilecek pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Doktor Almıla Suna Nizamoğlu, bu hafta bizlere ‘şeker’ ve ‘şeker tüketimi’ hakkında önemli bilgiler verdi.
#Almıla Suna NizamoğluYaz başında dondurma fiyatları akıl almaz noktalara çıkınca emektar dondurma makinemizi raftan indirdik. Hemen “Bizim makinemiz yok ki” demeyin! Sadece bir blender ya da mikserle bile yapılabilecek çok pratik ve lezzeti garanti tariflerim var. Külah tarifimiz de bonus!
#Gülay Barbaros AltanGelinim Mutfakta kıymalı midye börek tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. El açması midye böreği beş çaylarınızda misafirlerinize sunabileceğiniz en lezzetli menülerde yer almayı hak ediyor. Peki, kıymalı midye börek nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte adım adım midye börek yapımı...
#El Açması Midye BöreğiAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda Artun