İnternet sayesinde evimizdeki elektronik eşyaların çoğuyla uzaktan etkileşime geçebiliyor. İngilizcesi ‘Internet of Things’, Türkçesi ise ‘Nesnelerin İnterneti’ olan bu kavram, aklınıza gelebilecek her nesnenin internete erişip diğer cihazlarla iletişim halinde olmasını sağlıyor. Peki, Türkçesi nesnelerin interneti olan kısaltma nedir?
#Türkçesi Nesnelerin İnterneti Olan Kısaltma NedirDijital Ödemeler Araştırması, sosyal medya paylaşımlarında özellikle mobil ödeme, yapay zeka gibi daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli dijital ödeme yöntemlerinin giderek daha fazla tercih edildiğini ortaya koydu. Mastercard’ın PRIME Research ve Synthesio iş birliği ile gerçekleştirdiği araştırmada Twitter, Facebook, Instagram ve Weibo gibi farklı sosyal medya kanallarında geçtiğimiz yıl boyunca yapılan 3,5 milyonun üzerindeki paylaşım analiz edildi.
#MastercardKripto para birimlerindeki piyasa genişliyor ve Bitcoin'e alternatif ürünler çoğalmaya devam ediyor. Bitcoin fiyatlarının bir anda yükselmesi ve dalgalı kur yatırımcıların dikkatini çekerken, bitcoin alternatifi ürünlerde dikkatle takip ediliyor. Bunların arasında en çok ilgi görmeye başlayan yeni kripto para birimi ise İOTA. Peki İOTA nedir, Bitcoin'den bir farkı var mı?
#İotaİnternet çağının yaşanmakta olduğu günümüzde sıklıkla duyduğumuz terimlerden biri nesnelerin internetidir. Durum böyle olunca konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısı fazla olmaktadır. Sizin için Nesnelerin interneti nedir ve ne işe yarar? Nesnelerin interneti örnekleri, projeleri ve kullanım alanlarını derledik.
#Nesnelerin İnterneti Nedir Ve Ne İşe Yarar?Endüstri 4.0’dan akıllı topluma geçişi ifade eden büyük toplumsal dönüşüm planı Toplum 5.0, yaşlı dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmeyi, sanal dünya ile gerçek dünyanın iç içe olabilmesini sağlamayı, nesnelerin internet teknolojisinin toplum çıkarları için kullanılmasını, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesini hedefliyor.
#Endüstri 4.0Son yıllarda, önemi gittikçe artan “büyük veri” (big data), dijital dö-nüşümün temel yapı taşlarından biri olarak iş dünyasının da önemli bir bileşeni haline geldi. “Yeni altın” ya da “yeni petrol” olarak da ifade edilen büyük veriyi nasıl kullanacağınıza ya da verilerinizden yola çıkarak karar süreçlerinizi nasıl daha verimli hale getireceğiniz konusunda hazırlıklı değilseniz, bir an önce bu konuya eğilmenin tam zamanı…
#Ergi ŞenerPek çok sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de inovasyon artık geleneksel oyunculardan ziyade, teknoloji firmalarından geliyor ve otomobillerimiz de tekerler üzerinde giden oldukça gelişmiş bilgisayarlara dönüşüyor… Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere, Apple’ın son tüketicilere yönelik araba projesi ve sürücüsüz araç teknolojilerine yönelik hamleleri bu radikal değişime oldukça somut bir örnek teşkil ediyor.
#Ergi ŞenerEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli elektrikli otomobilin şarj altyapısının araç piyasada çıkmadan önce hazırlanması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "2030 yılına geldiğimizde 1 ila 2,5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngörüyoruz. Bu araçlar için her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde şarj noktası planlaması yapıyoruz. Böylece yaklaşık 250 bin adet kamuya açık şarj noktası oluşturacağız." bilgisini paylaştı.
#Yerli OtomobilEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "2030 yılına geldiğimizde 1 ila 2,5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngörüyoruz. Bu araçlar için her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde şarj noktası planlaması yapıyoruz. Böylece yaklaşık 250 bin adet kamuya açık şarj noktası oluşturacağız" dedi.
#ŞarjTürkiye 2022’de banttan inecek seri üretim ilk yerli otomobillerin heyecanını yaşarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da şarj istasyonlarının kurulması için çalışmalara başladı.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DönmezNesnelerin İnterneti yani IoT (Internet of Things) hayatımıza iyiden iyiye girmeye başlayan bir teknoloji. Etrafımızdaki birçok şeyin akıllanması üzerine kurulu bir sistemin tarifi olan iOT, iş dünyasının da dijital dönüşümünde öncü rol oynuyor. Peki IoT kullanan şirketler siber saldırılardan nasıl korunabilir? HPE Aruba Ülke Müdürü Ersin Uyar, güvenlik konusunda işletmelere önemli uyarılarda bulunuyor.
#Nesnelerin İnternetiSiemens, 600 milyon euroya Almanya’nın başkenti Berlin’de 70 hektarlık bir alanda enerji yönetimi, elektrikli araç teknolojisi, Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, yapay zeka ve blockchain araştırmalarının yapılacağı ve içerisinde yaşam alanlarının da olacağı Siemensstadt 2.0 (Siemens Kenti) kuruyor.
#SiemensUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 5G için Ar-Ge ve yerli üretim çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirterek, "5G standardının belirlenmesi sürecinde de yer almak zorundayız. ULAK gibi baz istasyonlarının yanı sıra 5G antenleri üretimini de düşünmeliyiz." dedi.
#5GTurkcell, Ericsson iş birliğinde Akıllı Otopark Projesi hayata geçirildi. Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Akıllı Otopark Projesi, kalabalık şehirlerdeki otoparklarda yer bulmak için harcanan zaman ve yakıt masrafını azaltacak. Akıllı Otopark Projesi, Dar Bant-Nesnelerin İnterneti alanında devreye alınan ilk uygulama, yani insanların yanı sıra nesneler de artık internetten birbiriyle haberleşiyor.
#TurkcellBilim kurgu değil, gerçek... Gelişmiş ekonomilerde fabrikalar uydu interneti ile birbirine bağlı, üretim uzaktan kontrol ediliyor, pek çok fabrika tamamen “karanlıkta” ya da yakında şalteri indirecek. Nesneler birbiriyle konuşuyor, hatalarından öğrenebilen insansı robotlar iş başı yapıyor. “Akıllı” üretim maliyetleri düşürüyor, ülkeleri daha rekabetçi yapıya kavuşturuyor. Dünya, dördüncü endüstri devrimi yaşıyor. Türkiye gelişmeyi nasıl izliyor, kendini nerede konumlandırıyor? İsviçre modeli, Türkiye için dikkate alınacak bir model olabilir mi?
#Yapay ZekaBilişim günümüzde o kadar yaygın olarak yaşamımızın her alanına nüfus etti ki, eğitimin bunun dışında kalması düşünülemez. Eğitim dediğimizde çoğu zaman okul çağındaki çocuklarımızın devam ettiği örgün eğitim aklımıza geliyor. Eğitim yalnızca eğitim-öğretim dönemlerinden ibaret değil tabii. Yaşam boyu eğitim, yani yaygın eğitim de bilişimin en çok etkisi olan alanlardan biri.
#Fatih Projesi