Hamit HAMUTCU- hhamutcu@smartcon.com
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 22:21
Türkiye’de de ekonomik bir çıkış yolu olarak sıkça kullanılıyor IoT, katma değerli ihracat yapmamızın, uluslararası seviyede rekabet edebilmemizin anahtarı olarak.
Terminolojisi en karışık alanlardan birisinden bahsediyoruz birbirine bağlı cihazlar ve nesneler dediğimizde. Birbiriyle alakalı ama amacı ve içeriği farklılıklar gösteren terimler var: Amerikalılların kullandığı endüstriyel internet, Almanların devlet stratejisi olarak desteklediği
Endüstri 4.0, benim bu yazıda kullandığım
Nesnelerin İnterneti (IoT) ve hatta Herşeyin İnterneti gibi (IoE). Türkiye’de de ekonomik bir çıkış yolu olarak sıkça kullanılıyor IoT, katma değerli ihracat yapmamızın, uluslararası seviyede rekabet edebilmemizin
anahtarı olarak.
Peki, Türkiye’de özellikle yeni girişimler açısından büyük resmin neresindeyizi daha iyi anlamak için bir konuk uzmanım var bu hafta da. Alper Yeğin 20 yılı aşkın bir süredir yeni nesil iletişim teknolojilerinin ve standartlarının geliştirilmesinde Silikon Vadisi’den Güney Kore’ye uzanan çalışmalarından sonra şimdi de IoT cihazları için daha verimli ve ölçeklenebilir kablosuz sistem altyapısı sağlayan Fransa merkezli Actility’de
teknoloji mimarı olarak görev yapıyor.
Ama bizim için daha da önemlisi IoT Ar-Ge ekosisteminin gelişmesi amacıyla Türkiye’de başlattığı Nesnelerin İnterneti Topluluğu. Grup şimdiden bu konudaki en önemli fikir üretme ve buluşma platformu haline geldi. Gelelim Alper’le olan sohbetimize.
Nesnelerin Interneti Toplulugu’ndan bahseder misin? Nesnelerin İnterneti Topluluğu (IoTxTR), IoT alanında Türkiye’den yeni teknoloji ve yenilikçi ürünlerin çıkmasını hızlandırmak amacıyla başlattığım gönüllü bir topluluk çalışması. Bu alanda çalışanları bir araya getirmek, bilgi, beceri ve kaynakların paylaşılması, inovasyonun temel kaynağı olan yeni girişimlerin desteklenmesi çalışmalarımız arasında. Bu doğrultuda 2 yıl zarfında konferans, seminer, çalıştay, girişimci buluşmaları ve atölyeler şeklinde 40’i aşkın etkinlik düzenledik. 2 bin 500’e yaklaşan bir üye sayısına ulaştık. Etkinliklerimiz ücretsiz olup herkese açıktır. Gönüllü ekibimiz ve çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgilere iotxtr.org web sayfamızdan ulaşılabilir.
TR’de IoT alanında neler oluyor, özellikle dünya ile karşılaştırdığımızda? IoT girişimlerine bir kaç örnek verebilir misin?Web sayfamızdaki ekosistem haritasından görebileceğiniz gibi Türkiye’de IoT’nin değişik alanlarında 70’i aşkın girişim var. Ağırlıklı olarak akıllı ev ve konum/takip uygulamaları ön planda olmakla beraber tarım, bulut, enerji, sağlık, akıllı şehirler ve perakende uygulamaları da mevcut. Girişimlere verebileceğim bir kaç örnek şöyle:
- Akıllı evler alanında Cosa
- Endüstri 4.0’da Reengen
- Akıllı şehirlerde Evreka
- Sağlıkta Borda Teknoloji
- Ortam takibinde RebusLabs
Ekosistem haritasında daha pek çok girişimi görebilirsiniz.
Ekosistemimiz global teknoloji coğrafyalarıyla karşılaştırıldığında daha küçük ve genç olmakla birlikte güzel bir enerjiye sahip ve gelecek icin ümit vaad ediyor. Girişimler arasında henüz prototip geliştirme safhasında olanlar olduğu gibi, yurtdışından yatırım almış ve yurtdışına ürün satmakta olanlar da mevcut. Henüz başarılı bir çıkış, yani satın alınma ya da halka arz seviyesine gelmiş girişim yok. IoT akımı daha dünyada da emekleme safhasında olduğu için bu alanda atılacak erken adımlarla global seviyede başarı hikayeleri yakalayabileceğimize inanıyorum. Türkiye olarak daha ilk jenerasyonundan içine girdiğimiz bir alan olması sevindirici. Global arenada yer edinmek için bir destek yapısı oluşturulması ve bu yapının da katma değerli yenilikçi işlerin peşinde koşan girişimlerin yanında olması gerektiğini düşünüyoruz. Topluluğumuzun ana hedefi de bu ihtiyacı gidermektir.
Alper’e teşekkürler bilgiler için ve ben de umuyorum ki hem Türk sanayi kuruluşları IoT teknolojilerini bir dönüşüm ciddiyetinde benimser hem de yeni girişimlerimiz dünyada başarılı olacak şekilde derinleşip ölçeklenebilir.