Hayatımızı değiştiren 8 teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Hayatımızı değiştiren 8 teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 13:33

Bugün artık sıradan olduğunu düşündüğümüz birçok teknoloji, aslında dünyanın çehresini değiştirdi. Bizlere daha iyi bir yaşamın kapılarını araladı. ABD merkezli teknoloji sitesi ZDnet hayatımıza damgasını vuran 8 teknolojiyi derledi.

Haberin Devamı

FİBER OPTİK
Aslında bu teknoloji ilk kez 1840’larda ortaya çıktı. Ancak bildiğimiz anlamda yapısına kavuşması için 21’inci yüzyılın gelmesi gerekti. Bugün dünya üzerinde binlerce kilometre fiber optik kablo bulunuyor. Bunlar, denizler ve dağların altından dünyayı dolaşıyor. Daha hızlı ve güvenilir bir internet erişimine imkân tanıyan fiber optik teknolojisi bugün dünyayı gerçek anlamda birbirine bağlıyor.

GÜNEŞ HÜCRELERİ
Güneş hücreleri ışık enerjisini elektriğe çeviriyor. Sürdürülebilir, çevreci ve ucuz teknoloji, gelişmiş ülkelerin çoğunda yıllık elektrik ihtiyacının önemli kısmını karşılıyor. İlk kez 1839’da icat edilen güneş hücreleri, uzay istasyonunda kesintisiz enerjinin elde edilmesini sağlıyor. Gelecekte uzun süreli uzay yolculuğunda büyük görev üstleneceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

MOBİL TELEFONLAR
İlk cep telefonu 1974’te icat edildi. Ancak 1990’lara kadarağır ve hantal cep telefonları geniş kitlelere yayılmadı. 2000’lerden sonra bir sıçrama yapan mobil telefon teknolojisi, yeni işletim sistemlerinin yükselişiyle akıllı bir form aldı. Cep telefonları bugün hayatlarımızı farkında olmasa da dönüştürdü. Sadece istediğimiz kişiye anında ulaşmanın dışında, yaşayış şekillerimizi de etkiliyor. Sosyal medyanın yükselişiyle daha önce hiçbir yüzyılda olmadığı kadar yaşamlarımızı daha açık bir şekilde yaşıyoruz.

ROBOTLAR
Robot teknolojisi 20’nci yüzyılın neredeyse başından  itibaren edebiyat ve sinema dünyasında sıklıkla kullanmasına rağmen, ilk gerçek anlamda robotları görmek için 1990’ların beklenmesi gerekti. Robot teknolojisi bugün otomotivden tıbba birçok sektörde kullanılıyor. Ancak çalışmalar bizim kendi kişisel robotlarımızı geliştirmeye odaklanmış durumda. Evde veya iş yerinde bize bir asistan gibi yardım edebilecek robotların geliştirilmesi için çalışmalar dünyanın dört bir yanında sürüyor. Bu teknoloji hayatlarımızı değiştirmeye devam edecek.

KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR
Bu tanım size garip gelebilir. Neden bilgisayarların başına ‘kişisel’ gibi bir ek geliyor diye sorabilirsiniz. Bilgisayar teknolojisi 1970’lere kadar ABD’de başta NASA olmak üzere, büyük hükümet kurumlarının tekelindeydi. Bireylerin de kendi işlerini yapabileceği bir bilgisayara ihtiyaç duyabileceğinin düşünülmesi için bu teknolojinin ortaya çıkışının üzerinden neredeyse 40 yıl geçmesi gerekiyordu. Apple, HP ve IBM gibi öncü şirketler 1970’lerde yaptıkları dönüşümle, bilgisayarları daha da küçülterek odalarımıza getirmeyi başardı.

Haberin Devamı

3D YAZICILAR
3 boyutlu yazıcılar sanki başka bir dünyanın teknolojisi gibi. Artık organik yapıya sahip malzemeler de basılabiliyor. Yapay kalp, kulak ve deri. 3D yazıcılar, 20’nci yüzyılda bilinen anlamda üretimin kodlarını değiştirdi. Gittikçe küçülen ve makul fiyat aralığıyla ulaşılabilen bu teknoloji, başta eğitim kurumları olmak üzere, evlerimizde bile yerini almaya başladı. Bunun ucu o kadar açık ki, neyi basabileceğinizin sınırı hayal gücünüze kalmış.

UYDU İLETİŞİMİ
Her ne kadar Soğuk Savaş döneminde askeri ve istihbarat amaçlı kullanılsa da iletişim uyduları bugün cep telefonlarından uydu yayınına kadar hayatımızın her anında var. İletişimi sağlayan bu uydu sistemleri, GPS gibi teknolojilerle yaşamımızı kolaylaştırıyor. Gezegenemizin yörüngesinde dönen yüzlerce iletişim uydusu dünyanın çok daha global bir yer haline gelmesine en büyük katkılardan birini sunuyor.

Haberin Devamı

NESNELERİN İNTERNETİ
Bu teknoloji interneti sadece birkaç cihazın tekelinden çıkararak buzdolabına, aydınlatma sistemine hatta ayakkabınıza taşıyor. Kullandığımız nesneler de online dünyaya entegre oluyor. Bu sayede daha önce hayal etmesi bile güç, sınırsız fırsat karşımıza çıkıyor. Evler, ofisler ve fabrikalar akıllanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!