Türkçe de yer alan kelimelerin eş anlamlıları bulunmaktadır. Eş anlamlı kelimeler nedeniyle bazı kelimeler az kullanılmaktadır. Bu kelimelerin biri nem kelimesidir. Nem ne demek? Nem kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nem kelimesinin eş anlamlısıyla nasıl cümle kurulur? Nem kelimesinin anlamlarını, eş anlamlısı ve örnek cümleleri sizler için bir araya getirdik.
#TDKBağıl nem, aynı sıcaklıkta var olan gerçek olan buhar basıncının, denge olan buhar basıncına oranı bizim elimizde doyma oranının olmasını sağlar. Bu doyma oranı 100 ile çarpıldığı zaman bağıl nem ortaya çıkmış olur. Havanın doygunluk durumundan ne kadar uzak olunduğunu gösteren tanıma bağıl nem adı verilir. Buhar basıncı, denge buhar basıncına eşit olduğu takdirde, doymuş havaya ait olan bağıl nem 0 anlamını taşır. Bağıl nem ile buharlaşma arasında da bir bağlantı bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bağıl Nem Nedir Neyle Ölçülür?Dünya'da kripto para çılgınlığı devam etmektedir. Son 10 yılda hayatımıza giren kripto paralar halen daha tartışma konusudur. NEM ise o kripto paralardan bir tanesidir. En güvenilir kripto paralar arasında yer almaktadır. Son günlerde NEM kripto parası ile ilgili araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Peki NEM nedir? NEM ne zaman çıkmıştır? XEM nedir? NEM coini almak istesek nereden alabiliriz? İşte NEM coin ve kripto parası ile ilgili tüm detaylar.
#Nem Nedir Ve Ne Zaman Çıktı?Nem kavramı, günlük hayatta insanları duyduğu bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların büyük çoğunluğunun nemin ne olduğunu bilmesine karşın konuyla alakalı bilgi sahibi olmayan insanlar bulunmaktadır. Sizin için Nem nedir? Havada nem nasıl oluşur? Nem ve Sıcaklık ilişkisi konularını detayları ile derledik.
#Nem Nedir?Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#Küfİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#Ege Bölgesiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmirAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkGüzelliği keşfetmek, özgüveni artırmanın, dış görünümü daha fazla vurgulamanın ve her gün kendimizi daha iyi hissetmenin bir yolu olarak karşımıza çıkar. Bu yolculuk, daha güzel görünme arayışında atılan adımlarla başlar. İşte bu adımlardan ikisi: Dudak renklendirme ve cilt bakımı.
#Emsal DoğanHerkesin evliliğinde dönem dönem inişler çıkışlar yaşanabilir. Bu süreçte çiftlerin arasında soğuk rüzgarlar esse de ya sorunlar çözülür ya da anlaşmazlıkların üstü örtülür ve her şey normale döner. Bazı çiftler ise küslükleri aylar hatta yıllar sürmesine rağmen çeşitli nedenlerle çoğunlukla da ‘çocuklar için’ evliklerini sürdürmeye devam eder. Halbuki çocuk için katlanılan bu durum en çok da çocukların psikolojisini etkiler. Bir Sorudan Fazlası serimizde birbiri ile konuşmayan, aynı evin içinde iki yabancı gibi yaşayan çiftler ve çocukları ile konuştuk.
#EvlilikÇevresel nedenlerle havada oluşan su buharlarına rutubet denir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan rutubet kelimesinin yan anlamı ise nemdir. Basık ve kapalı ortamlarda biriken nem de rutubet olarak nitelendirilir. Rutubet, mecazen mal varlığı ve zenginlik anlamına gelse de kelime günümüzde, bu anlamıyla kullanılmamaktadır. Rutubet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Rutubet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKSon dakika haberine göre; Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını sonrası bazı köyler tahliye edilirken havadan ve karadan alevlere müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınla mücadelede son durumu anlatırken, "Hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Yangının önü kesildi, düne göre daha avantajlıyız." ifadelerini kullandı. Yangına müdahale eden bir ekip, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Bakan Yumaklı, "Bazı kahramanlar, iyi ki varlar" diyerek o anları paylaştı. Öte yandan orman yangınının çıktığı ilk anların görüntüsü ortaya çıktı.
#ÇANAKKALEBu sene yaz geç geldi ama tam geldi. Temmuz ayıyla birlikte yurt genelinde sıcaklıklar tavan yaptı. Ancak Prof. Dr. Levent Kurnaz’a göre bunlar iyi günlerimiz. Kurnaz, El Nino dalgasının etkisiyle ağustosta adeta yanacağımızı ve 2023’ün gelmiş geçmiş en sıcak yıl olacağını söylüyor.
#El NinoMençuna Şelalesi, Doğu Karadeniz’in en önemli doğa harikası olarak öne çıkıyor. Derin ve dar bir vadi içinde bulunduğundan, ulaşılması güçtür. Buna rağmen, gidenlere eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Mençuna Şelalesi hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#SeyahatYağlı bir cildiniz varsa ve hayatınızın büyük bir bölümünde yağlı bir cilde sahipseniz, ne pahasına olursa olsun onu nemlendirmekten kaçınma alışkanlığına düşmüş olma ihtimaliniz yüksektir. Aslında böyle düşünmeniz normal ancak cilt sağlığınız için oldukça yanlış bir davranıştır.
#CiltYeni yıl gecesi kimileri için çok özel. Dolayısıyla en güzel, en göz alıcı, en şık olmak isteyebilirler. Ancak bu istek fark edilmiş olacak ki sosyal medyada önüm, arkam, sağım, solum ‘estetik’çi ilanı ile dolu: ‘Botoks alana gençlik aşısı hediye’, ‘Yeni yıla özel sınırsız Jawline’, ‘Yılbaşı dolgusunda kampanya’. Serbest piyasa anlıyorum, arz-talep meselesi onu da anlıyorum ama işin ucunda sağlık var. Bu ilanlar ne kadar etik ya da yasal? Hem de neredeyse her gün bir yeni ‘estetik faciası’ haberi okuyorken. Estetik Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Reha Yavuzer’e sordum.
#Yeni YılKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkAlüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır. Bentonit, sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde kullanılan çok yönlü bir kildir. İşte, bentonit hakkında detaylı bilgiler
#Bentonit“Ellerinizin sağlığı için düzenli olarak ne yapıyorsunuz?” diye sorsam, cevabınız “Krem sürüyorum, manikür yaptırıyorum” olacaktır. Oysa ellerimiz bedenimizin emekçi organlarındandır ve fazlasına ihtiyacı vardır. Çevresel faktörlerden etkilenir, yaş almayla birlikte kolajen üretiminin azalmasıyla doku kaybı oluşur, lekelerin oluşumu başlar ve daha kemikli bir görünüme sahip olur. Bu sorunları zamanında ve doğru müdahalelerle çözmek mümkün.
#BakımTuzsuz şampuan yıpranan ve işlem gören saçların hassas şekilde temizlenmesini sağlar. İçeriğinde sodyum lauril sülfat ve sodyum lauret sülfat barındıran tuzsuz şampuan saçları besler. Tuzsuz şampuanlar paraben barındırmadığı için saça zarar vermez. Tuzsuz şampuan nedir? Faydaları ve zararları nelerdir? Tuzsuz şampuan ne işe yarar ve kimler kullanır? Ayrıntıları ile derledik.
#Tuzsuz Şampuan NedirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin