Güncelleme Tarihi:
Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle cildimiz nemsiz kalırken, yaz aylarında ise sıkça maruz kaldığımız güneşin zararlı ışınları sadece leke yapmakla kalmaz, aynı zamanda cildi kurutarak nem ihtiyacının artmasına sebep olur.
Nem ve sıcaklık gibi çevresel faktörlerin, ciltte tutulan su miktarı üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Örneğin, bir mekândaki soğuk havanın aniden ısınması, cilt üzerindeki nemi buharlaştırarak cilt kuruluğuna neden olacaktır.
Cilt kuruması nedir
Cilt kuruluğu, cildin en dış tabakası olan epidermiste uygun miktarda nemin olmamasıyla ortaya çıkan, çok yaygın görülen bir cilt rahatsızlığıdır.
Yaş almış ciltler, cilt kuruluğuna çok daha yatkındır. Yaşlandıkça, cildin doğal yapısı ve sahip olduğu yenilenme gücü azalma eğilimi gösterir.
Epidermis (cildin en dış tabakası), normal olarak lipid (yağ) ve proteinden oluşmaktadır.
Lipid, özel epidermal proteinlerle birlikte, ciltteki nemin korumasını sağlar.
Epidermiste, protein ya da lipid eksik olduğunda ciltteki nem daha kolay buharlaşır. Cilt kurudukça daha hassas hale gelir, dolayısıyla kızarıklık ve cilt bozulması oluşur.
Cilt kuruluğunun nedenleri
Cilt kuruluğunun birçok nedeni olabilir. Genel olarak genetik sorunlardan veya cildin çok fazla su ve yağ kaybetmesinden dolayı oluşabilir. Cilt kuruluğunun genel nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
◊ Yaşlandıkça cilt derisi incelir ve kurumaya başlar. Bununla beraber metabolizmada değişiklikler olur. Cildin yağ bezleri daha az çalışır ve cilt kuruluğu başlar. Cilt esnekliğini kaybeder, nemi azalır. Bu nedenle 30’lu ve 40’lı yaşlarla beraber cilde nemlendirici krem uygulamasının başlaması önerilir.
◊ Güneş cildi kurutur. Özellikle yazın bronzlaşmak için saatlerce güneşin altında kalanlar, cilt kuruluğundan bir gün mutlaka çekecektir. Güneş ışınları cilt kuruluğuna neden olurken aynı zamanda cilt sarkması gibi sorunları da beraberinde getirebilir.
◊ Daha önce yaşadığınız herhangi bir cilt hastalığı da cilt kuruluğuna sebep olabilir. Özellikle sedef, egzama ve çeşitli cilt hastalıkları nedeniyle ciltte kuruma olur.
◊ Kadınlarda özellikle menopoz dönemi esnasında ya da tiroit hastalıklarında cilt kuruluğu görülebilir.
◊ Bazı ilaçlar hormonları bozabilir. Özellikle kortizon barındıran ilaçlar ileride cilt kuruluğuna sebebiyet verebilir.
◊ Genel olarak hemşire, kuaför gibi cildi devamlı suyla temasta olan mesleklerde çalışanlarda cilt kuruluğu görülmektedir.
◊ Bu sorundan nasibini yüzücüler de almaktadır. Havuz suyundaki klordan dolayı cilt kuruması görülebilir.
◊ Vücuttan su atmak için kullanılan bazı ilaçlar cilt kuruluğuna neden olabilir.
◊ Rüzgârlı havalarda dışarıda olmak, devamlı soğuk ve rüzgâra maruz kalmak da cildi kurutur.
◊ Aşırı ya da yatmadan önce temizlenmeyen makyaj gözenekleri tıkar, cilt kuruluğuna yol açar.
Cilt kuruluğuna karşı neler yapılmalı?
◊ Su, sabun ve deterjanlarla sık ve uzun süreli temastan kaçının.
◊ Banyolarınız maksimum 5-10 dakika sürsün.
◊ Köpük banyosu yapmayın.
◊ Mecbur kalmadıkça sıcak suyla duş almayın, ılık su tercih edin.
◊ Koku ve alerjen içeriği düşük ürünlerle cilt bakımı yapın.
◊ Çok sıkı olmayan pamuklu giysiler kullanın, sürtünmeyi önleyin.
◊ Yünlü kıyafetleri tercih etmeyin.
◊ Koruyucu pamuklu eldivenler kullanın.
◊ Beslenmede turunçgillerden, çok sıcak ve baharatlı yiyeceklerden, çok miktarda sıcak içeceklerden ve alkolden kaçının.
◊ Kuru, çok sıcak ya da çok soğuk iklimlerin yanı sıra önemli sıcaklık değişimleri deri kuruluğunu artırabilir, ayrıca yoğun güneş maruziyetinden kaçının.
Önemseyin
Kuru ciltte kaşınma sıklıkla görülür, mutlaka tedbir alınmalıdır. Eğer gereken önem verilmez ise ciltte erken yaşlanma ve kırışıklık görülür. Egzama görülme ihtimali de yüksektir.
Deniz, kum ve güneşle yaz aylarının tadını çıkarsak da bunun cildimize istemediğimiz etkileri olacaktır. Cilde kaybettiği dokuyu yeniden kazandırmak ve doğal ışıltısını yenilemek için nem aşısı uygulaması yapılabilir.