Hollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia KoetsierYepyeni bir seneye güzel dileklerle girdik. Pek çoğumuzun 2023 hayallerinden biri de yeni ülkeler ve şehirler keşfetmek. İşte bu yüzden jüri üyelerimize 2023 yılı seyahat planlarını sorduk. Aynı isimdeki animasyon filmiyle aklımıza kazınan Madagaskar’ı öneren de sanat şehri Avusturya’yı tercih eden de oldu. Önerilerimize bakıp ister sokak lezzetlerinin peşine düşün, isterseniz Noel Baba’nın köyüne uğrayın. Yeni yıl bol seyahatli günler getirsin.
#SeyahatNobel ödüllü Alman yazar Heinrich Böll ‘Nehir Kıyısı Kadınları’nda, Almanya’nın Ren Nehri kıyılarının Katolik çoğunluklu bir bölgesinde, güçlü erkekler ve eşlerinden oluşan bir grubun hayatlarını diyaloglar ve monologlar aracılığıyla tasvir ediyor. Savaş sonrası ekonomisi hızla gelişen ülkede yönetici pozisyonundaki bu erkekler politikanın ‘pis bir iş’ olduğunu söylerken, kadınlarsa ‘pisliğin’ doğrudan politika anlamına gelmediğini biliyor.
#Heinrich Böll“Burada güneşin dağlara iyi geceler deyişini bile göremiyorum. Hem atmaca Frankfurt’un üzerine uçmaya gelse normalden daha çok bağırmak zorunda kalacak. Çünkü burası, dağlara çıkmayı tercih etmeyen çirkin, öfkeli insanlarla dolu.” Arkadaşı Clara’ya bakması için Alp’lerden gönderilen Heidi Frankfurt’u böyle tanımlamış. Peki biz şehir yaşamına alışanlar için Frankfurt nasıl bir şehir, detaylar yazıda…
#FrankfurtAvrupa’nın en büyük kentlerinden Budapeşte, sanat, tasarım, mutfak açısından önemli merkez. Tekstil ve moda sektörü gelişmiş. Eski Doğu Bloku başkentleri arasında en çok Michelin yıldızlı restorana sahip. Keltlerden başlayan zengin tarihi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda zirveye çıkıyor. Çağdaş keyiflerin peşine düşecekler için de pek çok cazip seçenek var. Tuna Nehri’nin doğusundaki Peşt’in, tarihi merkezi, Saray Bölgesi, Yahudi Mahallesi kadar son zamanlarda açılan yeni bar, restoran ve butikleri de görülmeye değer. Nehrin diğer kıyısındaki Buda Kalesi restore edildi. Meşhur Osmanlı hamamları da bol yokuşlu bu bölgede.
#BudapeşteHani bazen bir kente gidersiniz ve ben daha önce buradan geçmiştim, hatta şu restoranı hatırlıyorum duygusuna kapılırsınız ya, Girona böyle bir şehir işte... Kuzeydoğu Katalonya’da bulunan ve bölgedeki dört ilin en küçüğü olan Girona, Barselona’nın sadece 100 km uzaklığında.
#GironaFotoğrafçı Ken Hermann, Hindistan’ın doğusunda yer alan Kolkata şehrinde, her gün yaklaşık 2 bin çiçekçinin geçtiği bölge olan nehir kenarındaki çiçekçileri fotoğraflamış. Hermann, çektiği fotoğraflarla, sırtlarındaki birbirinden renkli çiçekler ile etrafta dolaşan satıcıların yarattığı bu görüntüleri bizlerin de görmesini sağlıyor. İşte birbirinden güzel çiçeklerle etrafta dolaşan Kolkata’nın ‘çiçek adamları’…
#Çiçek AdamlarBurası Dicle Nehri’nin ve insanlığın binlerce yılda ilmek ilmek işlediği, yaşı insanlığın yaşına denek, doğu ve batı uygarlıklarının doğum yeri… Burası ilk köylerin, şehirlerin kurulduğu arpanın, buğdayın, nohutun keşfedilip ekildiği yukarı Mezopotamya’nın kalbi. Hasankeyf… Burası, kültürle doğanın iç içe geçtiği, insanlık tarihinin suyla ve insan emeğiyle taşlara yazıldığı ve bu nedenle UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerinin 10’da dokuzunu karşılayabilen yeryüzündeki tek yer. Bu eşsiz mirasın yok olmasına neden olacak Ilısu barajının yapımı hızla sürüyor. Tarihi eserler taşınmaya başladı. Sular yükselmeden ve Hasankeyf yok olmadan görün.
#HasankeyfGüzelim göller, en nitelikli işgücünü kente çeken büyük şirketler, kültürel canlılık… Bu yıl Minneapolis’in çekim gücüne ‘Prince’ eklendi. Geçen nisanda ölen ünlü şarkıcı hayatının büyük bölümünü bu şehirde geçirmişti. O günden bu yana doğduğu, ölümüne kısa süre kalana kadar yaşadığı yerler hayranlarının akınına uğruyor. Özgün kent dokusu ve kültürel derinlik, ortabatı Amerikan misafirperverliğiyle birleştiğinde cazibe daha da artıyor. The New York Times / Jennifer Conlin
#MinneapolisPortekiz’in başkentindeki tarihi yapıların çoğu yenilendi. Tagus Nehri’nin okyanusla buluştuğu noktada, tepeler üstüne kurulan şehrin anıtları bile adeta yeniden doğdu. Eski liman depoları, kapalı pazarlar restorasyonla AVM, kafe, restoran, eğlence mekânına dönüştü. Geçmişte çok az kişinin uğradığı mendirek ve merkezdeki meydan bile gezinti alanı oldu.
#SeyahatBayram tatilinde yol arkadaşlarınızla beklemediğiniz düzeyde uyum sağladıysanız ya da sorun yaşadıysanız, nedenini kavramakta zorlanıyorsanız bir de burçlar açısından bakın konuya. Seyahat arkadaşınız nasıl biri, gerçekten tanıyor musunuz? <br><br> Meral Pala<br><br> astrolojikosesi@hotmail.com
Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin ayrı kaynaklardan çıkarak gelip birleştikleri yerde bulunan Edirne’de gezilecek yer o kadar çok ki. Her adımda farklı bir tarihi eserle karşılaşıyorsunuz. Geçmişi M.Ö 2000’li yıllara tarihlenen şehir, İstanbul’un fethine kadar Osmanlı’ya başkentlik yaptı. Üç semavi dinin harmanlandığı bir yer. Mimar Sinan’ın “ustalık eseri” burada bulunuyor. Topraklarında pek çok uygarlığın izleri var. Bir hafta sonunu ayırmanızı fazlasıyla hak ediyor.
Geçen yıl yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan Hasankeyf, Ilısu Barajı projesine karşı sürdürülen kampanyaların etkisiyle bu yıl turizmde rekor kırmaya hazırlanıyordu. Son yılların en kalabalık yazını yaşarken, temmuz ortasında Kale Bölgesi’nde kayalar çöktü. Mağara yerleşimleri, iki saray ve nehir kıyısındaki restoranların bulunduğu alan kapatıldı. Üstünden 5,5 ay geçmesine karşın durum belirsiz, halk endişe içinde kalenin açılmasını bekliyor. Yetkililer tarih vermekten kaçınıyor. Kale kapalı bile olsa, Hasankeyf’te keşfedecek çok şey var.
Akdeniz’den sonra Kızıldeniz ve Amman Denizi’ni ekibine katıldığı yelkenliyle aşan gezgin Gülin Aköz, geçen hafta Tayland’ın güneyindeki Phuket Adası’na vardı. Bir kargo gemisinde kamara kiralayıp, Amerika’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Bu arada Phuket kentinde, muson sezonunun sonunu simgeleyen Loi Krathong Festivali’ni izledi. Gözlemlerini Hürriyet Seyahat okurlarına yazdı.
Güne, Cambodiana otelinin havuzu başında, Mekong Nehri’ni seyrederek başlamış olabilirsiniz. Yatmadan önce, belki giriş katındaki QBa’da bir şeyler içeceksiniz. Bir nedenle Kamboçya’ya geldiyseniz, bir bardak çaya polis maaşı ya da bir geceliğine çocuk bekareti kadar para ödediğiniz bu otelin, sokaktaki gerçeği yansıtmadığını çoktan fark etmiş olmanız gerek.
Yılmaz Büyükerşen yaptıklarıyla daha şimdiden efsane. Kimileri onu solu kurtaracak müstakbel lider, kimileri cumhurbaşkanı olarak görmek istedi. Kimileri, 40 yaşlarından beri gel, milletvekili ol, dedi. O bunlara kulağını tıkadı. Hayatının, kalbinin ve aklının ortasına Eskişehir’i koydu. Bu şehirde doğdu, bu şehri düşünerek büyüdü. Önce 1982’de rektör atandığı Anadolu Üniversitesi’ni baştan sona yarattı.