Yaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırÇalışanların günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde kendilerini mutlu ya da aşırı stres altında hissetmeleri, ruh sağlıklarını, üretkenliklerini hatta zamanlarının geri kalanını bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar, iş yerinde aşırı strese maruz kalmanın kalp sağlığını tehdit ettiğini, buna karşılık esnek çalışma saatleri olanlarda kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu söylüyor. Biz de hem iş hayatındaki stresin kalbimize ve ruh sağlığımız etkisini uzmanlarla konuştuk hem de iş stresinden dolayı sağlık sorunu yaşayanların hikayelerini dinledik.
#İş HayatıGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaBir dönemin en tanınmış teknoloji zenginlerinden biri, İspanya'da bir cezaevi hücresinde hayatına son verdi. Annesiz büyüyen, dayakçı babası 15 yaşındayken intihar eden bu adamın hayatı da skandallar ve garipliklerle doluydu...
#John McafeeYaşlılıkla birlikte gelen bazı hastalıklar kişiyi başkalarına bağımlı hâle getirebiliyor. Günümüzde 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmakta. Dolayısıyla damar sertliği, kanser, diyabet, bunama, idrar tutmada zorlanma, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, yetersiz beslenme, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi, kıkırdak harabiyeti, yürüme bozuklukları, bası yaraları, uyku bozuklukları ve sık düşmeye bağlı yaralanmalar, sakatlanmalar, hareket kısıklığı gibi hastalıklar ve sağlık problemleri yaşam kalitesini düşürdüğü gibi özgürlük alanımızı da daraltıyor.
#Sağlıklı YaşlanmaYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsTüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını ülkemizde de yaşanıyor. Koronavirüs salgını sırasında yayılmayı önlemek amacıyla, bir takım önlemler alınıyor. Bu alınan önlemlerin başında yayılma hızını engellemek için insanları yakın temastan uzak tutmak geliyor. Diğer insanlarla aramıza mesafe koymak, uzak kalmak, sosyal bir varlık olarak bizleri, en çok da sosyalleşmenin önem kazandığı ergenlik çağındaki gençleri etkiliyor.
#KoronavirüsYoga, kaygı ve stresle baş etmek için en uygun egzersizlerden. Harvard Üniversitesi, tüm öğrencilerine COVID-19 kaygısına karşı yoga, meditasyon ve kontrollü nefes almayı önerdiği bir makale yayımladı. Evde kolaylıkla başlayabilmeniz veya devam edebilmeniz için internet adreslerini derledik ve ustalardan öneriler aldık.
#YogaCoronavirus salgınına karşı bireysel olarak alınabilecek en önemli tedbirlerin başında bu süreçte mümkün olduğunca evde kalmak, dışarı ile teması en aza indirmek geliyor. Hastalığın yayılmaması için evde kalarak geçirdiğimiz bu dönemde vakti nasıl daha iyi değerlendirebiliriz? İşte Çinli teknoloji üreticisi Honor'un uzmanlardan derlediği bilgiler ışığında yapılması gerekenler...
#HonorHer gün kıyafet değiştirirken, iç çamaşırı konusunda pek fazla düşünmüyoruz. Çünkü daha çok içimizdeki değil, dışımızdaki giysiler hakkında endişeleniyoruz. Bu düşüncenin haklı bir tarafı olsa da, iç çamaşırı seçimi, aslında üzerine biraz düşünülmesi gereken bir konu. Sonuçta bu konuda yanlış seçim yapmak, bizim için bazı sıkıntılı durumlara neden olabilir. İşte bir sonraki iç çamaşırı alışverişinizde dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular.
#İç ÇamaşırıBahar yaklaşırken tabii ki yine gündem zayıflama! Sosyal medya ve arkadaşlar arasında pek çok popüler besin ve diyet önerileri yapılıyor. Ancak bu yazıyı okuduktan sonra beslenmeye dair ne biliyorsanız unutun. Buradaki ‘ Beslenme’ şu an sahip olduğunuz yemek yeme davranışı. Yaşamımız boyunca çok iyi ve çok kötü yemek deneyimleri yaşıyoruz. Bu da yemek konusunda bizi daha az seçici hale getiriyor.
#ZayıflamakKış aylarında artan nezle, grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi çok büyük önem arz eder. Peki, düşen bağışıklık beraberinde neler getirir? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadriye Pulak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bağışıklık Sistemi