Onlar Türkiye’nin güldürme garantili iki ismi, Yasemin Sakallıoğlu ve İbrahim Büyükak... Bu hafta vizyona giren ‘Mutluyuz’ filminde birlikte rol olan ikiliyle buluştuk; dostluklarını, hayatlarını ve komedyenliği konuştuk: “Güldürmek hayata karşı öfkeyle başlayan ve hayatı çok tespit yaparak yaşamakla ilgili bir şey.”.
#İbrahim BüyükakPek çok kültürde farklı şekillerde kutlanan Nartugan, her yıl 21 Aralık’ta kutlanır. Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşır ve en uzun gece ile birlikte günler uzamaya, güneş daha çok görünmeye başlar. Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır.
#NartuganBereketin ve çokluğun simgesi nar geçmişten bugünlere ulaşan bir geleneğin parçası. Evin önünde kırılan nar tanelerinin eve bereket getireceğine inanılır. Peki, nar kırma geleneği nasıl ortaya çıktı? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?
#Nar Kırma GeleneğiYediklerimiz ‘ilacımız’ olsun istiyorsak seçimlerimiz de mevsime göre değişmeli. Market ve pazar tezgâhlarına bugünlerde yeşil renk hâkim. Karalahana, pazı, roka, ıspanak... Her biri birbirinden faydalı bu yeşilliklerin sağlığımız için önemi nedir, günlük beslenme rutinimizle nasıl bütünleştirebiliriz; bir bakalım...
#IspanakKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali Toptaşİlahiyat Profesörü Yaşar Nuri Öztürk yemeğe düşkün ama eğer pişiren olmazsa aç kalacak kadar da mutfaktan kopuk. Yaşar Nuri Hoca ramazan ayı ve oruç üzerine konuşurken tavsiyede de bulundu: 50 yaşın üstündeki insanlar, Allah’la yarışa girmesin, fidye versin. Tuttukları o oruçla başlarına bir sağlık sorunu gelir, sonra bunun günahını ödeyemezler
Geçen hafta kış salatalarının bereketinden ve ana yemek de olabileceklerinden bahsedip, ot ve yeşillikleri kategorilere ayırdık. Yerli peynirlerimizin salatalar için ne kadar ideal olabileceğine baktık. Bu hafta da salataya renk katan diğer unsurları dört kategoride özetlemek istiyorum