İstatistikler ülkemizde üç milyona yakın, bilinen diyabet hastası olduğunu gösteriyor.
Vücudumuz yeterli insülin hormonu üretemezse, kan şekeri çok yükselir ve buna da diyabet ya da halk arasındaki yaygın adıyla şeker hastalığı denir. Diyabet hastaları için birinci koşul verilen rejim dahilinde, 2-3 saatte bir mutlaka bir şeyler yemektir. Uzun süre aç kalarak kan şekerimizin aniden düşmesine, önünüze geleni yiyerek de aniden yükselmesine fırsat vermememiz gerekir. Aşırı derecede susamak, çok sık tuvalete gitmek, sürekli yorgunluk hissetmek gibi belirtilerden de bahsedebiliriz. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak, insülin ilacı kullanmak gibi ana tedavi yöntemleri dışında, stresten uzak durmak da çok önemlidir. Sağlıklı günler dileğiyle.
İNCE NOKTALAR
Cevizleri daha kolay kırmak istiyorsanız, bir gece önce şekerli suda bekletin.
ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER
Mantar fileminyon
Yapılışı:
Öncelikle, tost ekmeklerini yuvarlak bir kalıpla kesip, fırında iyice kurutun. Yağı eritip soğanı ve mantarı kavurun. Tuzunu, karabiberini ve salçasını katın. Altını kapatın. Kremasını da ekleyip karıştırın. Öte yandan, teflon tavada bonfilelerin iki tarafını da ikişer dakika pişirip kenarda bekletin. Ekmekleri fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine bonfileleri koyun. Mantarlı sosu ilave edin. Fırında 20 dakika pişirip servise sunun.
6 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
6 adet bonfile
6 dilim tost ekmeği
20 adet mantar (ince ince doğranmış)
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 adet orta boy kuru soğan (ufak doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası
6 yemek kaşığı hazır çiğ krema (marketlerde satılır)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Akdeniz peltesi
Yapılışı:
Öncelikle, limonların suyunu sıkıp orta boy bir tencereye koyun. Üzerine aktardığıınız nişasta, toz şeker ve suyla birlikte hızlı hızlı karıştırarak kısık ateşte pişirin. Pelte kaynamaya başlayınca, 2-3 dakika daha ocakta tutun ve altını söndürüp, ılınmaya bırakın. Pelte ılınınca, kup bardaklarına ya da kaselere paylaştırın. Üzerini taze mevsim meyveleriyle süsleyerek servise sunun.
Püf noktası; kış meyvesi olan nar pelteye çok yakışacaktır. Pelte kaynamaya başlayana kadar kısık ateşte ama sürekli ve hızlıca karıştırarak pişirmeye özen gösterin. Böylece, rengi şeffaf olacak ve içinde topaklar olmayacaktır.
6 kişilik Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 15 dakika