Naci Görür deprem açıklaması ile son günlerde yaşanan sallantılarla ilgili yeni detayları gündeme getirdi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#Naci GörürProf. Dr. Naci Görür deprem açıklaması ile son günlerde gündemin aranan isimlerinden biri oldu. Kahramanmaraş depreminin ardından Hatay ve Adıyaman illeri ile ilgili tahminlerinde de yanılmayan Naci Görür pek çok kişi tarafından takip ediliyor. Peki, Prof. Dr. Naci Görür kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Jeolog Naci Görür hayatı ve biyografisi...
#Naci GörürAntalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 8. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Antalya’yı depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya’nın güneyinde yer alan Helen-Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürSon günlerde art arda meydana gelen depremler tedirginliğe neden oldu. Bu depremler neyin habercisi, başka depremleri tetikleyecek mi? Prof. Dr. Şükrü Ersoy, merak edilen soruları CNN Türk yayınında cevapladı. Olası Marmara depremindeki en kötü senaryoya ilişkin bilgileri veren Ersoy, önemli değerlendirmelerde bulundu. "Biz kuzeyde deprem beklerken güneydeki kollar üzerinde de depremler meydana gelebilir." diyen Ersoy, "Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nde 1970’ten beri büyük deprem yok. Orada da büyük deprem potansiyelini vurgulamadan geçemeyeceğim." diyerek bu iki bölgeyi uyardı.
#DepremMarmara Denizi’nin Balıkesir açıklarında Richter ölçeğine göre; 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladığı deprem kısa süreli panik yaratırken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük İstanbul depremini işaret ederek "Bu depremler hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. " ifadelerine yer verdi.
#DepremBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmaya dikkat çekerek olası Marmara depremi için zamanın daraldığını vurguladı. Görür, olası depremin ardından İstanbul'a dışarıdan destek gelmesi gerektiğini belirterek, "İstanbul kendi kendine yetemez çünkü hastanelerin ne kadar çalışacağı, itfaiyenin ne kadar çalışacağı meçhul. Depremde olabilecek yıkım nedeniyle burada ulaşım da olmayabilir. İstanbul'da büyük bir kaos söz konusu olabilir. İnsanların belli bir kısmı göçük altında kalabilir. Onlara ulaşılamayabilir cankurtaranlar çalışamayabilir. İstanbul'da bir kar yağışı, bir yağmur olduğu zaman bile biz İstanbul'un ne kadar kaosa sürüklendiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
#DepremKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi" ifadelerini kullandı. Özener ile Ersoy olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#KandilliJeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, CNN TÜRK ekranlarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Mai, Maraş'taki ikinci büyük depremin sıradışı bir durum olduğunu belirtip, "Çok kötü bir tesadüf" dedi. Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr Mai, "Bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
#DepremSon dakika haberi... AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının kaybının 5 bin 894'e yükseldiğini açıkladı. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzmanlar deprem için 'dünyada örneği yok' diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hal ilan edildiğini de duyurdu. Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu. Deprem sonrası alt yapı çalışmaları ve Hatay'da depremden hasar gören havalimanı pistine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Pist şu an tamir ediliyor." dedi.
#Depremİş dünyası, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardında enkaz altındaki vatandaşları kurtarma seferberliği başlattı. Şirketler bölgedeki tüm teşkilat ve teçhizatlarını kurtarma çalışmalarının hizmetine sundu. AFAD ile koordineli yürütülen çalışmalarda öncelik doğru ihtiyacı, doğru organizasyonla adrese ulaştırmak.
#İş DünyasıUzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı...
#KahramanmaraşTürkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugün saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlenecek. İlk kez yapılacak tatbikat sırasında telefonlara mesaj gelecek, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapılacak. AFAD Başkanı Yunus Sezer, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in konuğu olarak Türkiye genelindeki tatbikata ilişkin detayları aktardı. Stüdyoda canlı yayında deprem tatbikatı da yapıldı.
#Deprem Anı Ülke TatbikatıMalatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, irili ufaklı meydana gelen depremlerin Çelikhan-Erkenek hattını sıkıştırdığını belirterek, "2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya, tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor. Malatya'da 6.5 ile 7.2 arasında deprem bekleniyor" dedi.
#DepremBilim Akademisi Üyesi Prof. Naci Görür, deprem tahminleriyle dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'yle ilgili yaptığı deprem açıklamalarıyla adından söz ettiren Naci Görür Twitter hesabı üzerinden İstanbul'da yaşanan 3.2'lik depremle ilgili değerlendirmede bulundu. İTÜ'de öğretim görevlisi olarak görev almaya başlayan Naci Görür, Marmara Denizi’nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması geniş çaplı araştırmalara imza attı. Peki, Naci Görür kimdir? İşte, Prof. Dr. Naci Görür'ün hayatı ve İstanbul depremiyle ilgili yaptığı son açıklama.
#Naci Görür KimdirSon depremlerin ardından neden sürekli deprem oluyor sorusu da gündemdeki bir diğer konu olmaya başladı. Basın yayın organlarında sürekli olarak deprem haberlerinin işlenmesi sonrasında 'Neden bu kadar çok deprem oluyor?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarını sürdürüyor. İşte, neden sürekli deprem oluyor sorusu hakkında uzmanlardan yapılan bazı açıklamalar
#Deprem Neden OluyorTürkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'dan gelen son dakika deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükselirken, yıkılan bina sayısının ise 72 olduğu belirtildi.
#ElazığEge Bölgesi’nde dün deprem dalgası yaşandı. İlk olarak Kuşadası Körfezi’nde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir ve çevresini korkutan bu depremden kısa süre sonra Denizli’nin Bozkurt ilçesi merkezli 6.0 büyüklüğünde deprem oldu. Ege’de 8 saat içinde 114 sarsıntı tespit edildi.
#GazetehaberleriCNN Türk'te ekrana gelen Hafta Sonu programında jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Görür, "Yaptığımız detaylı çalışmaların neticesinde Marmara'da büyük bir depremin olacağı tespitine vardık. Bunun da yaklaşık minimum 7.2 büyüklüğünde olmasını bekliyoruz" dedi.
#Naci Görür7 bin 700 kişinin yaşamını yitirdiği ve dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları olan Himalayalar'ın yüksekliğini 1 metre azaltan Nepal Depremi, İstanbul depremini tetikler mi? Bu sorunun yanıtını İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisi, Türkiye'nin ilçe ilçe deprem haritasının hazırlayıcısı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan verdi.
#Nepal DepremiBüyükşehir Belediyesi ve İTÜ’nün düzenlediği sempozyumda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ‘İstanbul depremine hazır değiliz’ dedi. Şahin, ‘İstanbul’da mevcut 800 bin bina arasına adeta ölümcül bombalar gibi yayılmış çoğu ruhsatsız 50 bin bina var. Bunlar tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır’ diye konuştu.