Nabız, sürekli çalışan kalbin kasılıp gevşeyerek kan damarlarına uyguladığı kuvvete denilmektedir. Kalbin bir dakika içerisinde kaç kez kasıldığının farklı teknikler ile duyumsanması, nabız olarak tanımlanmaktadır. Nabız sayısı cinsiyet, yaş ve fiziki özelliklere göre farklılık göstermektedir. Hastalık ve stres gibi sebeplerden ötürü nabız sayısı aynı kişide bile değişebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Nabız Kaç OlmalıBebeklerin metabolizmalarında meydana gelen bazı durumlar yetişkinlerinkine göre oldukça farklı olabilmektedir. Bu durumların başında da nabız sayısı gelmektedir. Nabız ya da kalp atışı kalbin belli bir sürede kaç kez attığını gösteren hayati önem arz eden bir durum olmaktadır. Peki, bebeklerde nabız sayısı neden fazladır ve kaç olmalıdır? İşte, bebeklerdeki nabız ve nabız sayısı hakkında bilinmesi gereken detaylar.
İnsan vücudunun işleme düzeni belirli bir şekildedir. Buna verilecek en iyi örnek ise kalp atışı yani nabızdır. Vücudun sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için kalp atışının belirli bir sayıya, düzene sahip olması gerekir. Bu durum kadınlar, erkekler ve çocuklarda farklılık göstermektedir. Erkeklerde nabız kaç olmalı? Yaşa göre erkeklerde ortalama nabız aralığı nedir detayları ile derledik.
#Erkeklerde Nabız Kaç OlmalıDoktora gittiğinizde Bir hemşire veya tıbbi asistan ateşimizi, kan basıncımızı ölçer ve kalbimizi dinler. Tüm bunlar vital bulgulardır. Ölçümler yapıldıktan sonra, sayıları soruyoruz ve çoğu zaman kabul edilebilir aralıklara girip girmedikleri konusunda hiçbir fikrimiz olmuyor. Ancak hayati belirtileri ölçmenin neden her zaman herhangi bir muayenenin parçası olduğunu biliyor muyuz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Vital Bulgularİnsanların anne karnından ölene kadar geçen zamanda kalpleri her zaman atmaya devam eder. Kalp durması kişinin öldüğü anlamına gelmektedir. Hayvan ve insanlarda kalp bulunur ve bu durum iki canlı türü içinde geçerlidir. Halk dilinde kalp atışı nabız olarak bilinmektedir ve insanlarda belirli yaş aralığına göre nabız sayısı farklılık gösterebilir. Bu dönemler yaş aralığı ile farklılık göstermektedir. Nabız sayısı önemlidir çünkü bu durum bazen tehlikeli olabilir ve nabız sayısının ortalama değerlerde olması gerekir. Ekstra durumlarda nabız sayısı insanlarda değişiklik gösterebilir bu durumlar heyecan anı, korku anı, mutluluk veya mutsuzluk anları olabilir. Normal bir zamanda insanda nabız sayısı kaç olmalıdır? Nabız dakikada kaç olmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nabız Kaç Olmalı?Tiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden OlurSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son dakika gelişmelerini Twitter'dan paylaştı. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var" dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de koronavirüslü vaka sayısının artmaması için çaba gösterirken, bir yandan da bilgi kirliliği ile uğraşıyor. Sağlık Bakanı Koca hakkında onlarca sahte sosyal medya hesabı açıldı.
#Fahrettin KocaKalbin işleyişinde 7/24 kan pompalama sürecinde, sistemin sorunsuz bir şekilde devamlılığı oldukça önemlidir. Maalesef bu durum hep bu şekilde değildir. Dolaşım sisteminde meydana gelen problemler, bu problemlerin altında yatmakta olan sebepler, gen diziliminden yaşam şekline kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Peki, dolaşım sistemi nedir? Dolaşım sistemi organları ve hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar.
#Dolaşım Sistemi Nedir?İnsan vücudu bazı rakamlarla bile sağlık hakkında bilgi verebiliyor. Bu rakamlardan biri de kalp atış hızıyla ilgili. Ortalama 60-100 arası olması gereken kalp atış hızı yani nabız sayısının normalden yüksek olması birtakım kalp, akciğer ve kansızlık sorunlarına işaret edebiliyor.
#Nabız Kaç OlmalıNabız sayısı, insan bedenindeki diğer tüm sistemler gibi olağan dışı durumlarda bazı sinyaller veriyor. Normalden hızlı ya da yavaş olması birçok değişkene bağlı olmakla birlikte bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyoloji Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, kalbin kasılma gücünü yansıtan nabız sayısı hakkında bilgi verdi.
#Nabızİnsan vücudu bazı rakamlarla bile sağlık hakkında bilgi verebiliyor. Bu rakamlardan biri de kalp atış hızıyla ilgili. Ortalama 60-100 arası olması gereken kalp atış hızı yani nabız sayısının normalden yüksek olması birtakım kalp, akciğer ve kansızlık sorunlarına işaret edebiliyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Şener, kalp atış hızı konusunda bilmeniz gerekenleri anlattı.
#Genel SağlıkKalp sağlığının korunması kaliteli ve uzun bir yaşam için büyük önem taşıyor. Her gün kalple ilgili yeni çalışmalar yapılıyor, pek çok sağlık kuruluşu, pek çok uzman kalp sağlığı için uyarılarda bulunuyor. Ancak buna rağmen kulaktan kulağa yayılan bilgiler kalp sağlığıyla oynayabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Genel Sağlık'Günde 8-10 bardak su için' cümlesi beyninize kazınmış olsa da aslında su ihtiyacının kişiden kişiye değiştiğini ve aslında pek çok sağlık probleminin nedeninin vücudumuzu susuz bırakmak olduğunu biliyor muydunuz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu ile suyun vücudumuzdaki önemini konuştuk…
#Sağlık