Bebeklerde nabız sayısı neden fazladır ve kaç olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde nabız sayısı neden fazladır ve kaç olmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 19:49

Bebeklerin metabolizmalarında meydana gelen bazı durumlar yetişkinlerinkine göre oldukça farklı olabilmektedir. Bu durumların başında da nabız sayısı gelmektedir. Nabız ya da kalp atışı kalbin belli bir sürede kaç kez attığını gösteren hayati önem arz eden bir durum olmaktadır. Peki, bebeklerde nabız sayısı neden fazladır ve kaç olmalıdır? İşte, bebeklerdeki nabız ve nabız sayısı hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Haberin Devamı

 Halk arasında kalp atışı olarak bilinen nabız sayılması oldukça kolay olan bir uygulama olmaktadır. İlkyardım konusunda bilgili olan herkes bebeklerde ya da yetişkinlerde kolaylıkla nabız sayımı uygulamasını yapabilmektedir. 

 Bebeklerde Neden Nabız Sayısı Fazladır? 

 Bebeklerin nabız sayısı yetişkinlerinkine oranla fazla olmaktadır. Bu durumun nedenleri arasında bebeklerdeki büyüme hızının fazla olması ve metabolizmanın buna uyum sağlamaya çalışması olarak ifade edilmektedir. Bebeklerde hiçbir şey yapmadan durduklarında bile nabızları yetişkin birinin nabzından fazla atmaktadır. Bebeklerin vücutları karbondioksiti dışarı pompalamak için daha fazla oksijene gereksinim duymaktadır. Bu durum nabız sayısının yükselmesine neden olmakta buna bağlı olarak da bebeklerin kalbi hızlı atmaktadır.

Haberin Devamı

  Kalp vücuda başta kan ve oksijen olmak üzere çeşitli besinleri taşımaktan sorumlu olan bir organ olmaktadır. Nabız sayısı kalbin 1 dakika içinde kaç kez attığını gösteren bir durum olarak belirtilmektedir. Kalp atışlarındaki düzen bebeğin ne kadar sağlıklı olduğu hakkında gerekli olan bilgiyi vermektedir. Kalp atışlarındaki düzensizlikler çeşitli hastalıkların habercisi olmaktadır. 

 Bebeklerde Nabız Kaç Olmalı?

  Bebeklerin nabzı yetişkinlerinkine göre daha fazla atsa da belli değerler arasında olması gerekmektedir. Bebeklerdeki ideal nabız değerleri şu aralıklarda olması gerekmektedir:

  - Yeni doğan bir bebekte - 125 atım / dakika (70-190 atım arasında değişebilmektedir./ dk.)

 - Bebeklerde 120 atım / dakika (80-160 atım arasında değişebilmektedir. / dk.)

 - 1 ve 3 yaş arası bebeklerde ise 110 atım / dakika (80-130 atım arasında değişebilmektedir. / dk.)

  Bebeklerdeki nabız değerleri ortalama olarak 140 ve 170 değerleri arasında değişiklik göstermektedir. Eğer bu değerlerden farklı bir değerde nabız atımı var ise kalıcı rahatsızlıklar ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!