Difteri kâbusu geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Difteri kâbusu geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 08:00

Sağlık Bakanlığı, kuşpalazı olarak bilinen difteri hastalığına, 2003 yılından bu yana ilk kez 30 Ocak’ta Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden bir kadına yapılan tahlillerde rastlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, küçük bir salgının ortaya çıkabileceği uyarısında bulunarak, şunları söyledi:

Salgın ihtimali var

“S.Y, çocukluk çağında ya aşı olmadı ya da bağışıklık seviyesi düştüğü için hastalığa yakalandı. Aslında çocukluk döneminde yapılan bu aşının erişkinlikte her 10 yılda bir yinelenmesi gerekir. Çünkü hastanın herhangi bir yarasında, burun, boğaz ve diğer iç derilerinde mikrop üremiş. Mikroptan salgılanan zehir, kalbini tutmuş ve maalesef hasta kaybedilmiştir. 15-20 gün önce hasta bu mikrobu almış, temas ettiği herkese de yaymış olabilir. Küçük bir salgın ortaya çıkabilir.”

Boğaz kültürü şart

“Hastayla direkt temas edenlerden geç kalınmadan boğaz kültürü alınmalı, antibiyotik başlanmalı, difteri serumu yapılmalı ve 7 gün süreyle hastanede tutulmalılar. Hastaya bakan kişilerin maske takmaları, ellerini ve boğazlarını oksijenli su ile gargara yapmaları yerinde olur.”

Haberin Devamı

SIKLIKLA GRİPLE KARIŞTIRILIYOR

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Star gazetesine yaptığı açıklamada difteri hastalığının aşısı kullanıma girmeden önceki dönemlerde ölümlere neden olan ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu vurguladı. Hastalığa bir bakterinin neden olduğunu belirten Bodur, belirtilerin ise sıklıkla boğaz iltihabı şeklinde kendini gösterdiğini aktardı.  Bodur, “Toksinin kalp kasına zarar vermesi halinde ise ölüm oranı yüzde 5 ila 10 arasında” diye konuştu.

İki hafta önemli

Difteride boyundaki lenf bezeleri şişiyor.  Hastalığın başlangıcında görülen başağrısı, solukluk, halsizlik, hızlı  nabız, idrarda protein bulunuyor. Kaslar iyice gevşeyince hasta kendini daha halsiz hissediyor. En mühim belirtiler dolaşım sisteminde görülüyor. Nabız sayısı artıyor. Hastalığın ikinci haftasında tansiyonu düşen hastanın rengine morarma da ekleniyor. Kalp sesleri giderek zayıflayıp zehirin kalp kasına etki etmesiyle kalp yetmezliği baş gösteriyor. Zamanında tedaviye alınmayanlar, genellikle ikinci haftanın sonunda hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

Hastalığın belirtileri

• Boğaz ağrıları
• Ateş
• Başağrısı
• Kusma
• Nabızda artış
• Yutkunma güçlüğü
• Kalp kasının tutulmasıyla nefes darlığı
• Aşırı halsizlik, yorgunluk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!