Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bir yerde sosyal yardımın ve sosyal hizmetin hak temelli olabilmesi için orada ortalamanın üzerinde bir refah düzeyinden bahsetmeniz lazım. Sosyal yardım ihtiyacı olanlara devlet olarak destekleme gücünüz varsa bunun sosyal refahın artması ile açıklarsınız” dedi.
#Derya YanıkTarihsel olarak yoksulluk 20. yüzyılda Seebhom Rowntree tarafından yapılan çalışmalarda birincil ve ikincil olarak tanımlandı. Birincil yoksulluk, temel ihtiyaçları karşılayacak yeterli paraya sahip olamamak anlamına geldiği gibi, 'yoksulluk sınırının altında yaşamak' olarak da değerlendirilebilir. İkincil yoksulluk ise, insanların sadece ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar para kazanmalarıdır. Peki, mutlak yoksulluk nedir?
#Mutlak YoksullukAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Dünyada yoksulluk oranını en fazla azaltan ülke olduk. Artık aşırı yoksulun bir sorun olmaktan çıktığı rakamlarla kanıtlanmış durumda. İnsani gelişme endeksine baktığımızda BM Kalkınma Programı verilerine göre 2002 yılında orta insani gelişme seviyesindeyken bugün artık yüksek insani gelişme seviyesine ulaşmış durumdayız. 2002'de 96'ıncı sırada olan ülkemiz, 2017 yılında 64'üncü sıraya yükseldi" dedi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukADALET VE KALKINMA PARTİSİ (AK PARTİ) DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ, TBMM BAŞKANLIK DİVAN ÜYESİ MİNE LÖK BEYAZ, PARTİLERİ TARAFINDAN TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN KONGRELERİ DEĞERLENDİRİRKEN, “KONGRELER KURUMSALLAŞMIŞ BİR YAPI OLAN PARTİMİZ İÇİN KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRME VE YENİLENME SÜREÇLERİDİR. AMACIMIZ HEP BİRLİKTE PARTİMİZİ DAHA GÜÇLÜ YARINLARA TAŞIMAKTIR. KONGRELERİMİZ BİZİM DÜĞÜNLERİMİZDİR” DEDİ.
- Kalkınma Bakanı Yılmaz - "Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi" - ''Planımızın amacı uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş, mutlak yoksulluk sorununu çözmüş ülke konumuna gelmek''
#İstanbul- "Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi" - ''Planımızın amacı uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş, mutlak yoksulluk sorununu çözmüş ülke konumuna gelmek''
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikasındaki sıkı duruşun, enfyasyonda iyileşme sağlanana kadar süreceğini söyledi. Başçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşmesağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" dedi.
Ahmet Davutoğlu, Tunceli'de bundan sonra kimse devleti temsil eden kişilerin ellerini öpmeyecek sözlerinin ardından bugün de Erzurum'da devletin tüm kademesine aynı talimatı verdi. Ancak Başbakan kendi talimatından kısa süre sonra bir anlkı dalgınlığının kurbanı oldu ve bir kişi elini öptü. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'da benzer bir olay yaşadı ve bir partilinin elini öpmesini engelleyemedi.
SOSYAL Politika Kavramları Sözlüğü hazırlayan Kalkınma Bakanlığı yoksulluğa, “mutlak, göreli ve kronik” olarak yeni tanımlar getirdi. Bakanlık kronik yoksulluğu “Nesilden nesile geçen yoksulluk” olarak tanımlarken, işsiz kişiyi “İş aramak için girişimde bulunmuş kişi” olarak tarif etti.
GEÇEN haftasonu iki gün üst üste aynı konuyu yazdım. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan edindiğim rakamlarla AK Parti iktidarının ülkede yoksulluğun azaltılması yönünde önemli ilerlemeler sağladığını söyledim, bu veriler üzerine siyaset analizleri yaptım.
EKONOMİDEN sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la öğlen yemeğinde sohbet ediyoruz. Masanın etrafındaki gazeteciler ekonomi basınından değil, aksine o Dışişleri Bakanı iken onunla sık sık seyahat eden siyasi gazeteciler, yazar ve genel yayın yönetmenleri.
Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünya kadınları, hak mücadelelerinin 100’üncü yılını kutlarken, toplumsal statü, gelir, eğitim ve sağlık imkânları, karar alma mekanizmalarında temsil gibi konulardaki yetersizlikler sürüyor. Kadınlar temsili kutlamalar değil, haklarını istiyorlar.
"Kadının Statüsü ve Sağlığı ile İlgili Gerçekler" kitabına göre Türkiye’de kadınların statülerindeki düşüklük ve karar verme mekanizmalarında yeterince yer almamaları sağlıklarını koruyacak kaynaklara ulaşmayı kısıtlıyor. Kadınların yaşam kalitesinin erkeklere göre olumsuz olduğu vurgulanan kitapta kadınların sorunlarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekildi.
TÜİK’in belirlemelerine göre Türkiye’de açlık sınırının altında yaşayanların sayısı 2004 yılında 909 bin kişiye yükselirken, yoksulluk sınırının altındaki nüfus ise 17 milyon 991 kişiye indi. Buna göre Türkiye nüfusunun yüzde 1.29’u açlık sınırının, yüzde 25.6’sı ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. TÜİK 2004 yılında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 182 YTL, yoksulluk sınırını da 429 YTL olarak hesapladı.