Ayda 422 TL’yle ‘yaşayan’ milyonlar ve lükse 5.5 milyar TL döken binler

TUİK, 2015’in gelir ve yaşam koşulları araştırmasını açıkladı. Rakamlar gösteriyor ki, zenginler daha da zenginleşmiş, fakirler daha da fakirleşmiş.

Haberin Devamı

 

Türkiye’nin en zengin yüzde 20’sinin milli gelirden aldığı pay bir yılda yüzde 45.9’dan yüzde 46.5’e çıkmış.

 

En fakir yüzde 20’nin payı ise yüzde 6.2’den yüzde 6.1’e gerilemiş.

 

Şu durumda, Türkiye’de 6.6 milyon insan mutlak yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bunların aylık geliri 416 TL’nin altında.

 

Aylık geliri 520 TL’den az olan yoksulları ve ayda 624 TL’den az kazanan göreli yoksulları da ekleyince, Türkiye’de toplam 16.7 milyon insan yoksullukla boğuşuyor.

16.7 milyon!

 

Ülke nüfusunun 5’te 1’i!

 

*

 

Haberin Devamı

Deloitte’un 2015’te yayımladığı Türkiye’de Lüks Sektörü: Lüksün Yükselişi raporuna göre ise, Türkiye’de 2010-2014 yılları arasında lüks pazarı yılda ortalama yüzde 10 oranında genişleyerek 5.3 milyar TL’ye ulaştı.

 

2018’e kadar da 7 milyar TL’ye çıkması öngörülüyor.

 

BDDK verilerine göre, bankada 1 milyon TL ve üzerinde parası olanların sayısı son 10 yılda ortalama yüzde 22 oranında artarak 2014’te 77 bin 210 kişiye ulaştı.

 

*

 

Yani, bir uçta ayda 422 TL’nin altında yaşamaya çalışan 6.6 milyon kişi...

 

Diğer uçta, bankada 1 milyon TL’nin üzerinde parası olan 77 bin kişi.

 

Bir yanda, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan milyonlar...

 

Diğer yanda, otomobil, ayakkabı ve çantayla statüsünü vurgulayan, genç kalmak uğruna lüks markaların kişisel bakım ürünlerine yönelen binler.

 

Haberin Devamı

Her yıl toplamda 5 milyar TL’den fazla para dökülen kıyafetlerin, mücevherlerin, lüks arabaların, yatların sürdürülebilir kalkınmaya, sosyal adalete, eğitime, bilimsel ilerlemeye hizmet etmediğini, insanlığa hiçbir anlamlı geri dönüşü olmadığını da görmeliyiz.

 

*

 

Nüfusunun yüzde 67.9’unun borçlu olduğu, ailelerin yüzde 39’unun çatısının aktığı, yüzde 43’ünün ısınamadığı, yüzde 35.8’inin sağlıklı olmak için gerekli protein kaynaklarına ulaşamadığı, yüzde 71.4’ünün bir hafta tatil yapacak imkâna sahip olmadığı bir ülkede yaşamak size ne hissettiriyor?

 

*

 

Türkiye’de 4.6 milyon çocuk beslenme, ısınma ve giyim gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

 

Her 4 çocuktan 1’i yoksul.

 

Haberin Devamı

Ülkenin doğusundaki çocuklarla batısındaki çocukların durumu arasında da uçurum var.

 

Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde her 3 çocuktan 1’i yoksul.

 

Güneydoğu Anadolu’da yaşayan çocukların neredeyse yarısı olan 1 milyon 200 bin çocuk beslenme, ısınma veya giyim ihtiyaçlarını karşılayamıyor. (BETAM)

 

Ki bunlar 2013 verileri...

 

Kim bilir, son dönemin savaş ortamında bu oran ne oldu!

 

*

 

TUİK’in son araştırması, ailede çocuk sayısı arttıkça yoksulluğun da arttığını gösteriyor. Çocuksuz ailelerin yüzde 3.3’ü yoksulken, üçten fazla çocuğu olan ailelerin yüzde 34.9’u yoksul. “En az 3 çocuk” demesi kolay. Peki ya sonra?

 

Çocuk yoksulluğu aynı zamanda, çocukların eğitimini sürdürememesi, çocuk işçiliği, çocukların suça itilmesi, istismara maruz kalmaları anlamına da gelebiliyor.

 

Haberin Devamı

Bugünün bir de yarını var. Yarın gelip çatınca, yoksulluğun pençesindeki çocukların cemaatlerin veya örgütlerin eline düştüğünü görünce şaşırıp “Biz nerede hata yaptık?” dememek için düşünelim; bu adaletsizliği nasıl düzelteceğiz?

 

Dert çok da buna dertleneni arayın ki bulasınız!

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları