Michelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinMichelin Rehberi 5 Aralık Perşembe akşamı düzenlenecek törenle 2025’in yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Yıldız müfettişleri bu yıl İstanbul, İzmir ve Bodrum’un yanı sıra Muğla’nın diğer bölgelerini de ziyaret etti ve ödül listesini genişletti. Yeme-içme dünyası bu özel geceyi heyecanla beklerken gastronomi meraklıları tören öncesinde kulaktan kulağa rehbere girecek mekânları fısıldıyor, tahminlerini yapıyor. Geçen yıllarda yıldız alan ya da tavsiye listesine girenler unvanlarını koruyacak mı, ‘Michelin Rehberi’ne yeni kimler girecek? Gastronomi alanından isimlere öngörülerini sorduk.
#Michelin RehberiPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekBir ülke mutfağı üç ayaklı bir sehpa gibidir. Bir ayak elbette ki lokantalar. İkinci ayak, müşteri. Üçüncü ayaksa gastronomik otorite yani eleştirmen. Bu yazıda sosyal çürümenin gastronomimize nasıl yansıdığından bahsetmek istiyorum. Kıyaslamak istediğim, günümüzdeki durumla benim gazetede yazmaya başlamam arasında geçen yıllar…
#Vedat MilorYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomi2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin Rehberiİyi bir lokantada sevdikleriyle keyfince bir yemek yiyip sohbet etmeyi kim sevmez ki! Ama bazılarımız bir süredir, hiç tanımadığı insanlarla bir sofrada buluşup daha çok ‘dinleyici’ olduğu bir yemeği tercih ediyor. Konumuz; sadece dünyada değil, ülkemizde de trend haline gelen tematik yemekler... Bu gibi etkinliklerde anlatımları yapan kişilerin iyi birer hikâye anlatıcısı olması bu popülerleşmede önemli rol oynuyor.
#Le Petit Chef2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiKimilerinin dudağına değdirmekten bile çekindiği acı biber, kimileri içinse vazgeçilmeyen bir tutku. Rengi, şekli, kurusu, tozu ve sosuyla envai çeşidi olan bu lezzet, içinde gastronomik açıdan kuvvetli aromalar da barındırıyor. Mutfak Dostları Derneği’nin bu konuya meraklı başkanı Alparslan Baloğlu’na göre “Acı biber tatmak rollercoaster’a binmek gibi”...
#BiberKimilerinin dudağına değdirmekten bile çekindiği acı biber, kimileri içinse vazgeçilmeyen bir tutku. Rengi, şekli, kurusu, tozu ve sosuyla envai çeşidi olan bu lezzet, içinde gastronomik açıdan kuvvetli aromalar da barındırıyor. Mutfak Dostları Derneği’nin bu konuya meraklı başkanı Alparslan Baloğlu’na göre “Acı biber tatmak rollercoaster’a binmek gibi”...
#AcıTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge Samancıİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatGastronomi turizminin yükselen yıldızı Türkiye’nin mutfak kültürü çok zengin. Oteller de yeme-içme konusunda atılım içinde. Biz de konforla lezzeti buluşturan otelleri jürimize sorup Sevgililer Günü arifesinde özel bir yemek için de tercih edebileceğimiz 10 adres belirledik. Kimi yerel malzemeleri kullandığı menüsüyle öne çıkıyor, kimi kahvaltısıyla…
#HürriyetBir kafe ya da restoran açmak için plan yapanların yer seçiminden konsepte ve menü oluşturmaya kadar birçok konuda profesyonel desteğe ihtiyacı olur. Bu sorulara yanıt verecek sektör profesyonellerini bir araya getiren Mutfak Dostları Derneği, ülkemizin ilk çevrimiçi üniversitesi Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi ile ortak eğitim programına başlıyor. Temel Restaurant İşletmeciliği Sertifika Programı’nda ilk ders 7 Nisan’da.
#GazetehaberleriEvde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#Gazetehaberleri