Almanya’daki Müslüman cemaati temsilcileri Berlin’de ortak bir basın toplantısı düzenledi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Dış İlişkiler Sorumlusu Zekeriya Altuğ, Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, siyasi yetkilileri ülkede var olan İslam düşmanlığının adını koymaya çağırdı.
#Almanyaİngiltere'de yayın yapan BBC televizyonunun ''Spooks'' adıyla yayınlanan polisiye dizisinde, ''bir camide intihar komandosu İslami militanların barındırılması'' konusunun işlenmesinin ardından, Birmingham'daki Merkez Camii'nin saldırıya uğraması tartışmalara yol açtı.
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şer, büyükelçilik binasında verdiği iftar programında Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkati çekti. “Kalplerimiz ve düşüncelerimiz, yoğun saldırı altındaki Gazze’deki Filistinlilerle birlikte” diyen Büyükelçi Şen, bölgede barışın hâkim olması için çalıştıklarını söyledi.
#AVRUPADAN HABER6 Şubat depremlerinin yıldönümünde çifte felaketin yıktığı 11 il ve tüm yurtta anma törenleri düzenlendi. En büyük yıkıma uğrayan şehirlerden Hatay’da Müslüman, Hıristiyan ve Musevi cemaati temsilcileri dualar okudu. Enkazlara mum bırakıldı, sessiz yürüyüş yapıldı. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde Hataylılar “Sesimizi duyan var mı” diye bağırdı. Depremin yıktığı 11 ildeki mezarlıklarda da hüzün, gözyaşı ve özlem vardı...
#KahramanmaraşAlmanya’nın Hannover kentindeki Stöcken Müslüman Mezarlığı, kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı. Daha çok çocuk mezarlarının bulunduğu alan hedef alınırken, çok sayıda mezar taşı kırılıp, tahrip edildi. Çirkin saldırıya uğrayan mezarlar arasında Türk çocuklarına ait mezarların da bulunduğu açıklandı.
#AlmanyaGeçen yıl sonunda, 2020’de Türkiye’nin bölge politikasını değerlendirdiğim ve “Mısır ile ilişkilerde kıpırdama var ya İsrail?” başlığını attığım yazım bu alanda bir hareketliliğin uç verdiği temasını işliyordu.
#TürkiyeAlmanya’da korona salgınından inanç özgürlüğü de olumsuz etkilendi. Salgının yayılmasına karşı alınan önlemler sonucu kiliseler, camiler, sinagoglar kapılarını ibadetlere kapatmak zorunda kaldı. Hıristiyanlar, geçen hafta en önemli dini bayramları olan Paskalya Yortusu’nu kiliselerde kutlayamadı. Önlemlerin etkili olması ve salgının bulaşma hızının düşmesi sonucu, Almanya’da hükümet ve eyaletler bazı önlemleri yumuşatma kararı aldı. Ancak kilise, cami, sinagog gibi ibadethanelerde toplu ibadet yasağı kaldırılmadı.
#Avrupadan HaberlerAlmanya Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann Mauz, yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla Müslüman cemaatlere çağrıda bulundu. Berlin’de bir camide okunan ezan sesini duyan 300 kadar Müslüman’ın ibadet için camiye gittiğini belirten Mauz, herkesi virüs nedeniyle alınan sosyal mesafe kuralına uymaya çağırdı.
#Annette Widmann MauzAvusturya’da düzenlenen iftar programında konuşan Ludwig, ülkede dini tercihleri nedeniyle insanların ayrımcılığa maruz kalmasının kaygı verici olduğunu belirterek “Müslümanlara yönelik kışkırtıcılığa karşı birlikte durmalıyız. Bizim toplumumuzda ırkçılık ve din karşıtı yaklaşımların yeri olmamalı. Bu nedenle birlikte yaşama ülküsünü ileriye taşımak bizlerin ortak çabası olmalıdır” dedi. Fransa Sarayı’nda da düzenlenen iftarda konuşan, İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Ramazan ayının hepimize mesajı, her insanda doğuştan var olan cömertliği ve paylaşma duygusunu daha fazla dışa vurmak, barış ve birlikteliği seçmektir” değerlendirmesini yaptı.
#Viyana BelediyesiAlmanya’da 2016 yılında verdiği şaraplı iftar programı ve programda Türkiye’ye yaptığı eleştirilerle hafızalara kazınan Baden-Württemberg’in Yeşillerli Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann’ın geleneksel iftar davetine bu yıl da Türk diplomatlar katılmadı, davet edilen oruçlu Türk basın mensupları ise iftar salonundan dışarı çıkarıldı.
#AlmanyaViyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, kentinde herhangi bir dine yönelik saldırının kabul edilmez olduğunu söyledi. Ludwig, “Benim şehrimde herkes kendi dinini tercih etme özgürlüğüne sahiptir. Kippa taktığı için kimse saldırıya uğrayamaz, aynı şekilde başörtüsü giydiği için şiddete maruz kalamaz” dedi.
#Viyana Belediye BaşkanıSekiz yıl aradan sonra tekrar iftar programına katılan Başbakan Merkel, Almanya'da yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğunun yasalara ve anayasal kurumlara bağlı yurttaş olduğunu söylerken “İslam şüphesiz Almanya'ya aittir dedi. Merkel, Almanya'daki Müslümanların ülke refahına katkı sunduklarını da söyledi.
#İftar YemeğiANADOLU Birliği Federasyonu Federasyon Başkanı Ferhan Ademhan, Karşıyaka Müftüsü Cahit Erhun, Buca Baptist Kilisesi Pastörü Ertan Çelik, Alevi Dedesi Hıdır Gül, Musevi Cemaati Vakıf Başkanı Sami Azar, mizah dergisi Charlie Hebdo' saldırısı için buluştu. Temsilciler, karikatürlere ve terör saldırısına 'Ne şiddet ne hakaret' sloganıyla tepki gösterdi, birlik ve barış mesajı verdi.
- İzmir'de bir araya gelen Müslüman, Hristiyan ve Musevi inanç temsilcileri, inançlara karşı geliştirilen nefret söylemlerini ortak metinle kınadı: - "Özgürlük veya hak kavramları kullanılarak dinlere hakaret edilmesi kabul edilebilir değildir" - "Yapılanlar dinleri birbirine düşürmek adına tahriklerdir"