Covid-19 salgını ile mücadelede hijyen, sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma ve bağışıklığı güçlü tutma en önemli koruyucu yöntemler olarak belirtilmektedir. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; güçlü bir bağışıklık için D vitamininin şart olduğunu hatırlatarak, “Güneş ışınlarının giderek azalacağı önümüzdeki aylarda D vitamini düzeyinin düşük olması, hastalıklara yakalanma riskini artıracaktır” dedi.
#D VitaminiProf. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, zayıflama diyeti yapan bireylere yağ içeriği düşük lor peynirini tavsiye etti. Garipağaoğlu diğer süt ürünlerinde bulunmayan serum proteinlerini içeren lor peynirini, sporculara, yaşlılara, çocuklara ve tansiyon hastalarına da önerdi.
#Lor Peyniriİleri yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz ve hipertansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde ya da kontrol edilmesinde, az tuzlu ve D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketiminin faydalı olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kalsiyum ve proteinden zengin olan peynirin yaşam boyu düzenli olarak tüketilmesinin, ileri yaşlardaki osteoporoz riskini düşüreceğine dikkat çekiyor.
#OsteoporozÇıktığı son 3 hazırlık mücadelesinden mağlup ayrılan Fenerbahçe, İtalyan ekibi Cagliari ile karşı karıya gelecek. Mücadeleye kısa süre kala, maçın saat ve kanal bilgisine yönelik araştırmalar sporseverler tarafından hız kazandı. Peki, Fenerbahçe Cagliari maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? İşte, maça yönelik merak edilen bilgiler.
#CagliariYaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar ve yüksek nem oranları yediklerimizi de büyük ölçüde etkiliyor. Yaz aylarında daha hafif beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, domates, salatalık gibi sebzeler ve özellikle karpuzun kardeşi olarak kabul edilen peynirin 7’den 70’e herkes tarafından günün her öğününde tüketilebileceğini belirtiyor.
#Karpuz Peynir Sağlıklı Mı“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir araya gelen annelerin hazırladığı sütsüz, yumurtasız, glütensiz yüzlerce tarif “Alerji Dostu Tarifler” kitabında bir araya getirildi. Alerji ile Yaşam Derneği ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan kitap, alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin farklı malzemelerle doğal, katkısız ve lezzetli şekilde yeniden hazırlanabileceğini herkese gösteriyor.
#AlerjiBebek beslenmesinde tamamlayıcı gıdalara geçiş, tüm annelerin en hassas olduğu dönemlerin başında geliyor. Besin çeşitliliği, besinin verildiği zaman, miktar, yedirme şekli anneler tarafından sıklıkla sorgulanıyor. Anne sütü ile ilk 6 ayı geride bırakan bebekler, tamamlayıcı besine geçişte yumurta, peynir, sebze, meyve, et, ekmek, bulgur, kuru baklagiller ve pekmez gibi besinleri rahatlıkla tüketebiliyor. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, tamamlayıcı besin konusunda annelere tavsiyelerde bulunuyor.
#Bebek Ek GıdaGüneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitaminin eksikliği çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Vücutta D vitamini eksikliği insülin direncinden, obeziteye, depresyondan, kanser riskine kadar pek çok soruna sebep olabiliyor. D vitamininin etkili alımı için Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu tavsiyelerde bulunuyor
#D VitaminiYaz mevsimi tüm güzellikleri ile birlikte gelse de aşırı sıcaklar bazı sağlık ve beslenme sorunlarını beraberinde getiriyor. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; doğru beslenmeyle sıcak yaz günlerinin daha canlı ve enerjik geçirilebileceğine dikkat çekiyor.
#KarpuzRamazan ayında uzun süre boş kalan mideyi yormadan beslenmek büyük önem taşıyor. Hızlı ve aşırı beslenme, sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; Ramazan'da yanlış beslenmeden dolayı, başta kilo artışı olmak üzere, mide hastalıkları ve tansiyon gibi pek çok olumsuz durumun yaşanabileceğine, küçük önlemlerle bu sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.
#MuratbeyAlerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi. Alerji hakkında bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler; Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatinde olduğunu söyledi.
#Besin AlerjisiAlerji ile Yaşam Derneği 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında bir bilinçlendirme kampanyası başlatıyor. Besin alerjisi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanya kapsamında, besin alerjisine uygun yemek tarifleri yarışmasından halk bilgilendirme seminerine kadar birçok proje gerçekleştirilecek. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında konuya dikkat çekmeyi amaçlayan farkındalık videosu da çekilecek.
#Alerji İle Yaşam DerneğiGün geçmiyor ki yeni bir sağlığa zararlılar listesi açıklanmasın. Sakızdan sucuğa, baldan bademe neredeyse her üründe hayal kırıklığı... Anneler ve bir kısım babalar kara kara çocuklarına ne yedireceğini düşünüyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’na anlattırdık.
Beş yıl önce gıda duyarlılığı olduğunu fark etti. Bu konuda bilgilenmeye çalışırken Türk mutfağına ait kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gördü ve 170 tariflik bir yemek kitabı hazırladı. Glutensiz un kullanımıyla ilgili ilginç bir de tespiti var: “Yemeklerde kullanmıyorum çünkü konunun uzmanı olan doktorlar, glutensiz unların çoğunda bir miktar gluten bulunabildiğini, bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlık yaptığını söyledi”