Hocam biz bu çocuklara ne yedireceÄŸiz

Gün geçmiyor ki yeni bir sağlığa zararlılar listesi açıklanmasın. Sakızdan sucuğa, baldan bademe neredeyse her üründe hayal kırıklığı... Anneler ve bir kısım babalar kara kara çocuklarına ne yedireceğini düşünüyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’na anlattırdık.

Haberin Devamı

Güvenli besin için söylenecek çok şey var fakat en önemlisi sağlıklı ve yaşa uygun beslenme. Sağlıklı beslenme kesinlikle anne karnında başlar. Anne adayına bu noktada büyük görev düşüyor. Alkol, kafein, sigara gibi zararlılar beslenmeden çıkarılacak. İlaç kullanılmayacak, sağlıklı ve dengeli beslenilecek. Doğum sonrası ilk altı ay kesinlikle anne sütü! Ve asıl iş altıncı aydan sonra... İşe vitamin ve liften zengin bir sebze çorbasıyla başlamak gerek.
Fakat hangi sebze? Bugün bilinçli annelerin hepsi panik halinde. Hangi yoÄŸurt, hangi sebze, hangi et?  Â

TAVUK ÖNERMİYORUM

Malum dünya nüfusu çok hızlı artıyor ve hiçbir besin yetmiyor. Bu tüketime besin yetiştirmek çok zor. Bunun için de hızlı besin yetiştirmenin yolları bulundu. Ortaya GDO’lu ürünler çıktı. Eskiden bir tavuk üç ayda yetişirken şimdi 20 günde hazır. Nasıl? Doğal olmayan ortamlarda, karanlık odalarda, suni yemlerle beslenerek ve hiç hareket etmeyerek. Tarlalarda yürüyerek büyüyen, güneş gören köy tavukları neredeyse mazi. Mevcut tavuklar konusunda endişe etmekte haklıyız. Ben kendi adıma kimseye tavuk önermiyorum. Kendi evime de minumumda sokuyorum. Güvenirsem organik olanlarından alıyorum.

Haberin Devamı

ERGENLERÄ°N DEMÄ°R Ä°HTÄ°YACI

Ete gelince… Kırmızı et vücudun demir ihtiyacını karşılıyor, proteini yumurta, süt, peynir ve yoÄŸurttan da alabiliyoruz. Ama çocuÄŸunuza et yedireceksiniz ki vücudu kan yapsın. Özellikle de ergenlerin ne kadar çok demire ihtiyacı olduÄŸunu tahmin bile edemezsiniz. Kuzu, keçi ya da dana eti arasında çok belirgin bir fark yok.   Â
Balık söz konusu olduğunda ağır metal tehdidi akla geliyor. Bu yüzden onun da fazlası zarar. Beslenmede çeşitlilik adına haftada iki gün balık yemek yeterli. Eğer temiz, taze ve güvenilir olduğuna eminseniz üç-beş kere de yiyebilirsiniz.
Balık omega yaÄŸ asitleri yönünden önemli. Öyle her balıkta da zengin deÄŸil bu yaÄŸlar. Derin ve soÄŸuk denizlerde yaÅŸayan balıklar tercih edilmeli. Sardalye, hamsi gibi balıklarda da var ama somon kadar yok. Uskumru da iyidir. Â

HAMÄ°LELÄ°KTE OMEGA

Haberin Devamı

Bu arada hatırlatmalıyım, omega gebeliÄŸin son üç ayında kordon kanıyla bebeÄŸe geçiyor bebeÄŸin beyninde birikiyor. Yeni doÄŸan bir bebeÄŸin beyin ağırlığının yüzde 60’ını omega yaÄŸ asitleri oluÅŸturuyor. BebeÄŸin görme fonksiyonu dahil olmak üzere bütün biliÅŸsel fonksiyonları üzerinde de çok olumlu etkisi var. Bu yaÄŸ, yetiÅŸkinlerde de kalp damar saÄŸlığını koruyor. Ä°ltihaplanmayı önlüyor, damar bütürlüğünü koruyor. Psikiyatri hastalarından, bağırsak hastalarına kadar herkeste olumlu etkisi var.Â

HAFTALIK FORMÃœL

Beslenmenin temel formülü haftanın dört günü kırmızı et, iki kez balık, bir kez tavuk ve iki kez baklagil... Böyle olunca çinko, magnezyum, protein, demir,
hepsi  alınabilir. Sebze ve meyvelerde organik olanlar en güvenlisi. Bilinen doğal koşullarda yetişmiş sebze ve meyveler tercih edilmeli. Meyveler açısından bir tek ilaçlamada endişe ediyorum. Elma, kayısı çok ilaçlanıyor mesela. Çok iyi yıkanması lazım.
Hatta hamileler soyarak yemeli.Â

Haberin Devamı

MUTLAKA Ä°NEK SÃœTÃœÂ

Son zamanlarda inek sütü için söylenenlere hiç katılmıyorum. Evet, her annenin sütü kendi yavrusu içindir ama bir yaşına kadar. Bir yaşından sonra inek
sütü her insanın hayatında olmalı. Çocuklar günde üç su bardağı süt ve yoÄŸurt tüketmeli. Ä°nek sütüne hele ki yoÄŸurda haksızlık yapmamak lazım. Sütün ve yoÄŸurdun besin deÄŸeri tamamen aynı ama yoÄŸurt mayalanmadan dolayı iki kat yararlı bakteri içeriyor. O bakteriler bağırsakları korur, kanseri önler, sindirimi kolaylaÅŸtırır. Tıpkı kefir gibi çok kıymetli bir ürün. Â

GÃœNDE BÄ°R KASE DONDURMA

Dondurma da süt kadar değerli bir ürün. Ve tatlıların en masumu. Sütün bütün besleyici değerini içeriyor. Zaten çocukların rüyası. Ama hangi dondurma? Kesinlikle paketli olanlar değil. İçinde katkı maddesi kullanılmadığına emin olduklarımız. Kahve Dünyası’nın katkısız dondurma üretme sürecinde ben de çalıştım. Sadece süt, sahlep ve şekerle yapılıyor. Günlük beslenmede şekerin yeri çok az ama yemeklerde aşırıya kaçılmadığı sürece hemen hemen herkes günde bir kase dondurma yiyebilir. Bu nokta da çocukların hareket etmesi çok önemli. Sabahtan akşama hava sıcak diye oyun oynamadan bilgisayar başında oturan çocuklar günde iki-üç dondurma yiyince kolayca kilo alıyor. Bir kase dondurma 250 kalori, 6 gram protein, 235 mg kalsiyum, 180 mg fosfor içeriyor. B grubu vitaminlerinin de çok önemli bir kaynağı.

Haberin Devamı

KAHVE DÜNYASI PAZARLAMA MÜDÜRÜ EDA TERÇİN

Dondurmamızda beş temel elementten başka bir şey yok

Biz kahve ve çikolata konusunda üreticiyiz. Dondurma üretmeye geçen sene baÅŸladık. Dondurma yaparken süt, sahlep, meyve, kakao ve ÅŸeker tek hammaddelerimiz. BildiÄŸimiz, ineklerini görüp, tanıdığımız özel bir çiftlikten süt alıyoruz. Antibiyotik verilmediÄŸine eminiz. Fıstığı Antep Nizip’in boz fıstığı. Fındık da aynı ÅŸekilde. Vanilya gerçek vanilya çubuÄŸundan tek  tek ayıklanarak kullanılıyor. Damla sakızının taneleri aÄŸzınıza geliyor. Toplamda yedi çeÅŸit dondurma, üç çeÅŸit sorbemiz var.Â

Yazarın Tüm Yazıları