Güncelleme Tarihi:
Heyecanla beklenen yaz ayları enerjisiyle nihayet geldi. Fakat hasretle karşıladığımız sıcak havalar nem ile birleştiğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak terlediğimizde vücudumuzda su ve mineral kaybı oluyor. Bu da yorgunluk ve enerji düşüklüğüne neden oluyor. Yazın keyfini doğru beslenmeyle doyasıya yaşamak isteyenler içinBeslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, püf noktaları paylaşıyor.
Prof. Dr. Garipağaoğlu “Terlemeyle birlikte vücutta su, sodyum ve potasyum gibi birçok mineral kaybı meydana gelir. Bu nedenle sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2-3 litre su içilmelidir. Artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli miktarda sıvı ve tuz alımının yanı sıra dengeli beslenmek oldukça önemlidir” dedi. Y
az aylarının, sağlığımızı kimi zaman olumsuz etkilediğini, bu nedenle beslenmeye ekstra özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; artan hava sıcaklıkları nedeniyle hafif yemekler tüketmenin sağlık açısından faydalı olduğunu belirtti. Hamur işi ve kızartma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durup; onun yerine etli ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, salata türleri, yoğurt, cacık, az tuzlu peynirler, meyveler gibi hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaz aylarında en sık tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun, likopen, potasyum ve A vitamininin öncüsü olan karotenoidler kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Garipağaoğlu, küçük bir dilim karpuzun (200g) 75 kalorilik enerjiye sahip olduğunu söyledi. Sağlık deposu karpuzun yaz aylarının en ferahlatıcı meyvelerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Garipağaoğlu “Karpuzun yüzde 90’ı sudan oluşuyor. Bu nedenle yaz aylarında tüketilmesi oldukça uygun. Karpuz ayrıca diğer meyveler gibi yağ ve protein içermez. Enerji kaynağının hemen hepsi karbonhidratlardan gelir. Bu nedenle porsiyon kontrolü çok önemli” dedi.
Ara öğünlerde, yemek sonralarında meyve olarak tek başına yenebilen karpuz, sofraların vazgeçilmezi peynir ile yazın en sevilen ikilisi. Karpuz-peynir ikilisinin doyurucu, sağlıklı, hafif, pratik ve ekonomik oluşuyla da ideal bir ana öğün tercihi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Garipağaoğlu, özellikle yemek hazırlamak için zamanı olmayanların ve mutfakta çok fazla zaman harcamak istemeyenlerin, kilo kontrolüne dikkat etmek isteyenlerin en sık tercih ettiği ikili olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Garipağaoğlu, yaz sıcaklarının kavurucu etkisiyle terle kaybedilen suyun, potasyumun ve sodyumun karpuz-peynirle kolayca yerine konulduğunu belirtiyor. Karpuzun dikkatli tüketimin önemine vurgu yapan Garipağaoğlu, “Karpuz, yoğun olarak su ve fruktoz şekeri içerdiğinden diyabet hastalarının kan şekerini kolayca yükseltebilir. Bu nedenle miktar olarak kontrollü yenmesi ve kan şekeri yükselmesini kontrol edebilmek için yanında iyi bir protein kaynağı olan peynirin tüketilmesi, peynirin de az tuzlu olanlarının tercih edilmesi gerekiyor” dedi.