Güncelleme Tarihi:
Aşırı beslenme kan şekerinde artmaya yol açabilir
Ramazanın en önemli öğünü olan iftarda, bütün gün aç ve susuz kalmanın da etkisiyle çok çeşitli yiyeceklerin kısa sürede, fazla miktarda ve hızlı bir şekilde tüketildiğini, bunun da mide gerginlikleri, reflü, tansiyon yükselmesi, kan şekerinde artma gibi sorunlara neden olabilir.Bu olumsuzlukları önleyebilmek için, tek öğünde tüketilen besinlerin, 3 veya 4 öğüne yayılması, yemeklerin küçük lokmalar halinde ve iyice çiğnenerek yenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İftarda orucu su, hurma, peynir, zeytin, çorba ile açmak ve 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmenin hem yeme kontrolünün sağlanmasına hem de sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olacağını söyledi.
Ana yemeğin yardımcı yemekler dahil en fazla 4 çeşitten oluşması gerekir.Süt veya meyve gibi sağlıklı besinlerle hazırlanan tatlıların ana yemekten 1-2 saat sonra tüketilmeli. Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesi sebebiyle, gün boyu oluşabilecek sıvı ve mineral kaybını önleyebilmek için iftar sonrası bol sıvı tüketiminin önem verilmeli.
Sahur atlanmamalı, yemekten sonra hemen yatılmamalı
Ramazanda açlığın oluşturduğu olumsuz durumlardan daha az etkilenmek ve daha verimli bir gün geçirebilmek için sahur öğününün mutlaka yapılması gerekiyor. Sahurda çay, süt, Burgu ya da Sürmeli gibi az tuzlu peynirler, yumurta, az tuzlu zeytinler, mercimek ve sebze gibi liften zengin çorbalar, az yağlı börekler, tam tahıl ekmeği (buğday, çavdar, yulaf), yoğurt, cacık, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, az şekerli bol meyveli komposto gibi besinler arasından menü oluşturulmasını ve bol sıvı tüketilmesi oldukça önemli. Sahurdan sonra hemen yatmanın kilo alımı, mide yanması ve reflü gibi sorunlara neden olabildiğini, bu nedenle sahurdan yarım saat kadar sonra yatılmasının sağlık açısından çok daha yararlı.