Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirBugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer BayramıAtatürk vefatının 85. yılında tüm Türkiye’de özlemle anılırken Ankara’da da devletin zirvesi Anıtkabir’deki törende bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ne “Cumhuriyetimizi ilelebet payidar ve muzaffer kılmak için 21 yıldır olduğu gibi bugün de aşkla çalışıyoruz” yazdı.
#AtatürkCumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85'inci yılında tüm yurttaki okullarda saat 9’u 5 geçe çalan siren sesiyle hayat durdu. Öğrenciler Atatürk’ü, önce saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’yla andı. Farklı illerden pek çok öğrenci öğretmenleriyle hazırladıkları koreografileri sergiledi. İstanbul ve İzmir’deki okullarda öğrencilerin Atatürk’ü anma töreni için sergiledikleri özel çalışmalarını takip ettik.
#Gazi Mustafa Kemal AtatürkGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. yıl dönümü nedeniyle tüm yurtta anma törenleri düzenleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı da Anıtkabir'i ziyaret ediyor. Şeref Defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için aşkla çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyetini her alanda yüceltemeye devam ediyoruz. Milletimizin asırlık hedeflerine ulaşmasına hiçbir güç engel olamayacaktır." dedi.
#AtatürkBu haftaki Şezlong Sohbetleri’nin konuğu Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras... 1700’lerde Mora Yarımarası’ndan gelen büyük büyük dedelerinin Bodrum’u kuran ilk Osmanlı paşaları olduğunu söylüyor, “6-7 kuşak öncesinden bugüne baktığımda soyağacımızda karşıma çıkan isimler Bodrum’un gelişim sürecinin de bir özeti gibi” diyor.
#1Mozole nedir sorusu, resmi törenler öncesi gündemde yer alıyor. Mozole, ülkemizde düzenlenen resmi bayramlarda kullanılan tabirler arasında yer almaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu Anıtkabir ziyaretlerinde kullanılan bu ifade, genellikle ekran karşısında duyulmasının ardından araştırılmaya başlanmaktadır. Peki, Mozole nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konuda bazı bilgiler
#MozolePastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#SeyahatLiteratüre yeni girmiş olan anıt kelimesi anmak fiilinden türetilmiştir. Bir devlet büyüğünü ya da toplumu derinden etkileyen bir olayı anmak için yapılan mimari eserlere anıt denir. Heykel dışında mezarlar, tapınaklar ve türbeler de anıt olarak nitelendirilir. Anıt ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Anıt kelimesinin TDK sözlük anlamını detayları ile derledik.
Anıtkabir'de hareket etmeden saygı nöbeti tutan ve nöbet değişimleri ilgiyle izlenen askerler, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin eğitim birliklerinden gönüllü olanlar arasından özel olarak seçiliyor. Saygı nöbetçilerinin, en az 1.80 metre boyunda olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmaması gerekiyor. Anıtkabir’de görev yapan saygı nöbetçisi askerlerden Deniz Er Sinan Tekçe, "Hani bazen anlar olur ya anlatılmaz yaşanır, Anıtkabir’de görev yapmak işte böyle tarifi olmayan bir duygu. Ata'mızın huzurunda görev yapmak ise apayrı bir gurur kaynağı." dedi.
#AnıtkabirAnıtkabir'de hareket etmeden saygı nöbeti tutan ve nöbet değişimleri ilgiyle izlenen askerler, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin eğitim birliklerinden gönüllü olanlar arasından özel olarak seçiliyor. Saygı nöbetçilerinin, en az 1.80 metre boyunda olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmaması gerekiyor. Anıtkabir’de görev yapan saygı nöbetçisi askerlerden Deniz Er Sinan Tekçe, "Hani bazen anlar olur ya anlatılmaz yaşanır, Anıtkabir’de görev yapmak işte böyle tarifi olmayan bir duygu. Ata'mızın huzurunda görev yapmak ise apayrı bir gurur kaynağı." dedi.
#ANKARAHalk arasında yaygın olarak kullanılan maşatlık kelimesi ''meşhed'' sözcüğünden türetilmiştir. Meşhed, mezar taşı anlamına gelirken maşatlık kelimesi de mezar ve kabir demektir. Özellikle Anadolu'da ''maşat'' şeklindeki kullanımı da yaygın olan bu sözcük, 15. yüzyılda literatüre girdi. Osmanlı döneminde sadece gayrimüslimlerin defnedildiği mezarlıklara da maşatlık denir. Maşatlık ne demek, ne anlama gelir? Maşatlık kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek cümlelerle birlikte derledik.
#Maşatlık Ne Demek10 Kasım ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir hakkında bilgiler merak ediliyor. Atatürk'ü anmak için inşa edilen bir anıt mezar olan Anıtkabir ne zaman yapıldı? İşte Ankara'da yer alan Anıtkabir özellikleri ve hakkında kısa bilgiler...
#AnıtkabirYeni sokağa çıkma kısıtlamalarının geldiği bu hafta sonu hepimiz evlerimizde kaldık. Bugünlerde kendimizi sanal olarak da olsa Bodrum’un çok önemli bir tarihi yerine ışınlayıp antik dünyanın yedi harikasından biri olmayı hak etmiş bir müzeyi ziyaret edebiliriz. Evet bahsettiğim yer Bodrum Mausoleion Anıt Müzesi. Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen bu müze daha yüzyıllar boyunca tarihe ışık tutmaya ve ülkemizin değerini uluslararası platformlarda duyurmaya devam edecek. Halikarnas Mozolesi, Karya Satrabı Mausolos adına hem kız kardeşi, hem de karısı olan II. Artemisia tarafından yaptırılan bir anıt mezar. O zaman önce Mausolos’u tanıyalım mı?
#İzmirMozole, ülkemizde düzenlenen resmi bayramlarda kullanılan tabirler arasında yer almaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu Anıtkabir ziyaretlerinde kullanılan bu ifade, genellikle ekran karşısında duyulmasının ardından araştırılmaya başlanmaktadır. Peki, Mozole nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konuda bazı bilgiler
#MozoleYurtiçi ve dışında bir marka olan Bodrum’u parlatacak pazarlama faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Bodrium Otel&SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, “Yeni bir yol haritası çizilmeli. İlgili tüm kurum ve kuruluşlar birlikte topyekün bir planlama yapmalı” dedi.
#İzmir