Hamile kalmaya çalışan birçok çift, genellikle başarı şanslarını artırmak için neler yapabileceklerini merak etmektedir. Bu aşamada araştırılan konulardan biri de sperm kalitesini artırmanın yollarıdır. Sperm kalitesini bozan önemli unsurlardan birinin sıcaklık olduğunu da tam da bu noktada belirtmek gerekir.
#Sperm KalitesiÇocuk yapmaya niyetlenen çiftlerin merak ettikleri bir konu da mevsimlerin üreme kapasitelerini etkileyip etkilemediğidir. Genel olarak yaygın olan bir görüş kışın eşlerin gebe kalma şansının daha fazla olacağı yönündedir. Bu konunun doğruluğu bilimsel araştırmalara da konu olmuş durumda.
#Sperm KalitesiSpermiogram olarak bilinen sperm testi, meni içinde bulunan sağlıklı olan spermlerin miktarını ve ne kadar kaliteli olduğunu ölçmek amacı ile yapılan bir test olarak bilinir ve bu şekilde kullanılır. Erkeklerin boşalma esnasında meydana gelen meni içinde sperm hücreleri bu test yardımı ile analiz edilir ve erkeğin üreme potansiyeli tespit edilmiş olur. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bir yıl boyunca belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde korunmasız ilişkiye girmesine rağmen gebelik meydana gelmediyse bu test devreye girer. Bunun sonucunda ise üreme için gereken sağlıklı ve hareketli sperm hücresinin miktarı tespit edilir. Motilite de bu şekilde belirlenmiş olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Motilite Nedir Nasıl Yapılır?Sağlıklı bir yutma fonksiyonunun vücudumuz için son derece önemli olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent, yutma güçlüğü hakkında açıklamalarda bulundu. Yutmanın tanım olarak yediğimiz ve içtiğimiz besinlerin ağızdan mideye olan yolculuğunu ifade ettiğini söyleyen Prof. Dr. Birkent, "Gün içerisinde yüzlerce kez yaptığımız bu işlem onlarca kas, kıkırdak ve kemik yapının uyumlu bir şekilde çalışması ile ortaya çıkan oldukça üst düzey bir fonksiyon olup saniyeler içerisinde cereyan etmektedir. Besinlerin bu yolculuğu esnasında ortaya çıkan her türlü patoloji yutma güçlüğüne yol açabilmektedir” dedi.
#Yutma Güçlüğü“Artık bizim de çocuğumuz olsun” diyen bir çiftin aklını en çok karıştıran husus, tüp bebeğe başvurup başvurmamaları gerektiğidir. Oysa 1976 yılına kadar tüp bebek yoktu ve buna rağmen dünya nüfusu artmaya devam etti. Bugün 43 yaşında olanlardan geriye doğru gittiğimizde, herkes doğal yolla gebelik sonucu dünyaya gelmiştir. O halde doğal yolla çocuk sahibi olmak, zaman kaybı olarak görülmemeli.
#SpermİBS (İrritabl Bağırsak Sendromu), toplumda yaygın olarak rastlanılan ve gündelik hayatı kabusa dönüştürebilen sağlık problemlerinden biridir. Peki, İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) hastalığı tam olarak nedir, belirtileri neler? İşte, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Uygun'un İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) hastalığıyla ilgili verdiği bilgilerden bazıları
#İBSObeziteye karşı mide botoksu uygulaması yaygınlık kazanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necati Şentürk, mide botoksu uygulaması, kimlere yapıldığını, uygulama sonra beslenme ve işlem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Mide BotoksuSon senelerde sıcak ve uzun günlere denk gelen ramazan ayında, orucun sindirim sistemine etkilerine ve beslenmemize dikkat etmemiz önem taşıyor. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmak, ortalama 2,5 litre su alınması gerekiyor.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, sindirim sistemi ve orucun yarattığı etkiler ile ilgili bilgiler paylaştı:
#OruçSesinizde çatallanma, midenizde ekşime ve kaynamalardan yakınıyorsanız bunlar reflünün işareti olabilir. Özellikle hamilelikte, göbeklenmede, stresle reflü riski daha da artıyor. Korunmak içinse basit yöntemler var; dar kıyafetler giymemek, asitli yiyeceklerden uzak durmak, yüksek yastıkta uyumamak gibi...
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Dünyada doğal kaynaklara dönmek, doğal besinlerle beslenmek ve hastalıkları da doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak, son yılların yeni trendi. Dolayısıyla kaplıca, termal ve SPA merkezleri giderek daha fazla ilgi görüyor; bu Türkiye için bir yandan bir turizm potansiyeli oluşturuyor.
Çok ender rastlanan Sheehan Sendromu'na yakalanan ve 23 yıldır hastalığına tanı konamayan Afyonlu Samiye Poyraz, derdinin çaresini uçakta fenalaşıp koma halinde kaldırıldığı hastanede buldu. Algılama güçlüğü, sürekli uyku hali gibi sorunları çözümlenen Poyraz, vücudundaki ödemlerden de kurtulunca 90 kilo girdiği hastaneden 60 kilo ayrıldı.