İnsanlar için her zaman sağlık en önemli konulardan birisidir. Dünya genelinde ve ülke çapında hastalık oluşumlarının ölçülmesi, değerlendirilmesi gibi çalışmalar yapılır. Bu nedenle ölçümlerin de düzenli bir şekilde yapılması amaçlanır. Mortalite terimi ise merak uyandırmaktadır. Mortalite nedir? Mortalite hızı ve oranı nasıl hesaplanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Mortalite Nedir?YAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Antibiyotik direnci, sıklıkla ve gereksiz olarak ilaç kullanımından kaynaklı olarak gözlemlenmektedir. Antibiyotik direncini önlemek için öncelikle antibiyotik kullanımının önüne geçmek önem arz ederken diğer taraftan kişisel hijyene dikkat etmek de diğer koşulu oluşturuyor. Peki, antibiyotik direnci nedir ve nasıl oluşturulmaktadır? İşte, antibiyotik direnci hakkında Sağlık Bakanlığı kaynaklı bazı bilgiler
#AntibiyotikYeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Peki yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğuna sebep olan durumlar nelerdir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, yeme bozukluğuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Yeme BozukluğuMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıPandemi nedir sorusu, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamanın ardından, pek çok kişinin yanıt aradığı konulardan biri oldu. İnfluenza A ve B virüsleri insanlarda mevsimsel salgınlara neden olurken sadece influenza A virüslerinin pandemiye neden olduğu bilinmektedir. Peki, Pandemi planı nedir? Pandemi ne demek ne anlama gelir? İşte, dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın şekilde etkisini gösteren pandemi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Pandemi Ne DemekBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitDomuz gribi, bulaşıcı ve öldürücü etkisi nedeniyle çekinilen hastalıklar arasında yer alıyor. Bir dönem salgın halinde tüm yurdu etkisi altına alan domuz gribi, H1N1 kodu ile tanınıyor. Peki, domuz gribi bulaşıcı mı veya nasıl bulaşır? İşte, domuz gribi virüsünün insan sağlığı için tehlikeleri, insanlara hastalık bulaşma riski ve tedavisi için kullanılan ilaçlar hakkında bazı bilgiler
#Domuz GribiYüzyıllardır en ciddi sağlık sorunlarından olan menenjit, özellikle çocuklarda görüyor. Beyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit tedavi edilmediği takdirde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Hastalıktan korunmak için uzmanlar menenjit aşısını uygun görüyor. Peki, menenjit hastalığı nedir? Menenjit aşısı ne zaman yapılır ve kaç sene korur? İşte, merak edilenler.
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırAntibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Kelime anlamı ile “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
#AntibiyotikCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitApandisit, dünya genelinde çocuklarda görülen karın ağrısının en yaygın sebepleri arasında yer alır. Apandisit akut veya kronik olabilir. Bu makalede “Akut apandisit nedir, belirtileri nelerdir? Akut apandisit nasıl tedavi edilir?” gibi soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.
#Kronik ApandisitBebeklerin daha rahat taşınması için kullanılan kanguru, çocuk sahibi olan her ailenin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Bebek ürünleri satan mağazalar aracılığıyla kolayca temin edilebilen kanguru, internet üzerinden de araştırılan bebek ürünleri arasında önemli bir yere sahip. Peki, bebek taşımak için kullanılan kanguru nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#KanguruYemek bozukluklarından biri olan anoreksiya hastalığı son günlerin en çok gündeme gelen konularından biri. Aynı zamanda psikolojik bir bozukluk olan anoreksiya nervozanın tedavisi 1 ile 5 yıl arasında sürebilmektedir. Peki, anoreksiya nervoza nedir? Anoreksiya hastalığı tanısı nasıl konur?
#Anoreksiya NedirAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüŞarbon nedir? Şarbon belirtileri nelerdir? Gebelikte şarbon hastalığına yakalanmak tehlikeli mi? Şarbonun, Bacillus anthracis adı verilen bakterinin yol açtığını, hayvanları ve insanları etkileyen tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'e şarbon ile ilgili aklımıza takılan soruları sorduk.
#ŞarbonCHP, yurtdışından ilaç getirten milyonlarca hasta bilgisinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan çalışan bir doktor aracılığıyla çalındığını iddia etti. Kurum, iddialarla ilgili soruşturma açtı. CHP Milletvekili Özgür Özel, iddiaları Meclis gündemine taşırken, Türk Eczacıları Birliği özel firmalara yurtdışından ilaç getirme yetkisinin iptali için Danıştay'da dava açtı.
CHP, yurtdışından ilaç getirten milyonlarca hasta bilgisinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan çalışan bir doktor aracılığıyla çalındığını iddia etti. Kurum, iddialarla ilgili soruşturma açtı. CHP Milletvekili Özgür Özel, iddiaları Meclis gündemine taşırken, Türk Eczacıları Birliği özel firmalara yurtdışından ilaç getirme yetkisinin iptali için Danıştay'da dava açtı.