Birbirine ölesiye âşık olanlar nasıl oluyor da iki aya kalmadan kanlı bıçaklı iki düşmana dönüşüyor? Hayatta herkesin bir ruh eşi var mı? Yalnızlık nasıl paylaşılır? Evlilik yeminleri neden baştan yazılmalı? Modern ilişkilere, aşklara dair kafadaki tüm soruları bu kez bir aşk romanı yazan ‘modern filozof’ Alain de Botton’a sorduk, yeni kitabı ‘Aşk Dersleri’nden yola çıkarak yeni nesil ilişkileri konuştuk.
#Alain De BottonFransa’da iki yayınevinin aylardır esrarengiz bir biçimde "XX" rumuzu ile tanıtımını yaptığı kitapların pazarlanma yöntemi eleştirilere neden oldu. Gelecek ay piyasaya sürülecek kitabın adının "Halk düşmanları", yazarlarının ise modern filozof Bernard Henry Levy ile Michel Houellebecq olduğu ortaya çıktı. Birbirleriyle tamamen zıt görüşte olan bu iki yazar, Orhan Pamuk’a yöneltilen eleştirilerin benzeriyle karşı karşıya.
Nobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaVezüv Yanardağı'nın MS 79'da püskürmesiyle Pompeii'de bir medeniyet yok oldu. 1700'lü yıllarda yapılan bir kazıyla lavların altında kalan eserlerin bir kısmı yeniden gün yüzüne çıkarılsa da bilim insanları, kömürleşmiş kâğıtların zarar göreceği endişesiyle o eserlere dokunmaya bile korkuyordu. Ama gelişen teknoloji bir kez daha imdada yetişti. Peki bu neden önemli?
#Vezüv FelaketiAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaMevlana, ölüm yıl dönümü dolayısıyla Konya'da düzenlenen 'Hz. Mevlana'nın 749'uncu Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri' kapsamında gerçekleşen 'Şeb-i Arus' törenleriyle anıldı. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Esroy da katıldı.
#Şeb-İ ArusDünya üzerinde bilime ilgi duyan milyonlarca kişi olduğu bilinmektedir. Özellikle bilim alanında yapılan her çalışma insanlar tarafından takdir edilmiştir. Robert Boyle'de bilim için emek vermiş kişilerden birisi olarak bilinir. Robert Boyle neyi buldu ya da icat etti? Robert Boyle buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#AraştırmaDil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın, kişilerin doğuştan sahip olduğu haklara doğal hukuk denir. Doğal hukukun pozitif hukuktan en önemli farkı yazılı olmayan kurallara dayanmasıdır. Bu kuralların oluşmasında hem doğa kanunları hem de dini değerler önemli bir rol oynamıştır. Doğal hukukun özelliklerini ve ilkelerini örneklerle derledik.
#Doğal HukukCUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Kayseri'de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından düzenlenen 'Erciyes İlahiyat Zirvesi 2022' programında konuştu. Kalın, "Düşünce, felsefe, tarih ve bilim tarihini kadim Yunan ile başlatmak Avrupa merkezli bakış açısının bir yansımasından ibarettir. Tarih perspektifi o kadar önemli ki bizim bu manada tarihi yeniden yazmamız gerekiyor. Avrupa merkezli tarih kalıplarının dışına çıkarak, kendi tarihimizi, kendi terimlerimizle, kendi dönemlendirmelerimizle ve kendi yaklaşımlarımızla yeniden yazmamız gerekiyor" dedi.
#Kayseri‘Hayata Nereden Bakmalıyız?/Yeni Bir Dünya İçin On Eski Fikir’in yazarı Svend Brinkmann’a göre, günümüz insanının hayatı iki şeyin kıskacında; araçsallaştırma ile nihilizm. Yazar bunların üstesinden gelebilmek için üzerinde düşünülmesi gereken on varoluşsal temayı gündeme getiriyor.
#Svend BrinkmannHélène L’Heuillet, kriz anının, şimdinin içinden düşünen bir filozof. Ele aldığı konular, şehir toplumlarının yaşadığı acil sorunlar. Şimdinin içinde zaman, yakalanamayan, döngüsel bir şeydir. Kendi kuyruğunun peşinde olan yılan gibi... L’Heuillet, ‘Gecikmeye Övgü’de tam da böyle bir duruma odaklanıyor.
#Hélène L’Heuilletİtalyan erkekleri nazik, romantik ve kibar olarak bilinir. Pek çok kadının hayalinde dizi ve filmlerde gördüğü İtalyan erkek sevgili yatmaktadır. İtalyan erkeklerinin özelliklerinin yanı sıra isimleri de oldukça egzotiktir. En çok kullanılan İtalyan erkek isimlerini ve anlamlarını derledik.