Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1''Ye'', öz Türkçe sözcük olan yemek fiilinin kökenidir. Bu kelimeden türetilen diğer sözcükler ve tamlamalar şu şekilde sıralanabilir: 1- Yiyecek 2- Yemekhane 3- Yiyici 4- Yemek masası. Bu kelime başta ''yemeden içmeden kesilmek'' olmak üzere birçok deyimde de geçer. Sonu ye ile biten kelimeler nelerdir sizin için anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimEvde elinde tatlı kaşığıyla çocuklarına bal yedirmeye çalışıyor, onların sağlıklı beslenmesini önemsiyor hatta kızı Sude’nin önüne balıkları elleriyle ayıklayıp limonlayarak koyuyor. “Babalık mükemmel bir duygu” diyen şef Mehmet Yalçınkaya’dan bahsediyorum... Babalar Günü vesilesiyle buluştuğumuz şef, babalara önemli bir mesaj da veriyor: “Çocuklarınızın sizin dünyanıza gelmesini beklemeyin, siz onların dünyasına girmeye çalışın.”
#Mehmet YalçınkayaBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilDışı hafif gevrek, içiyse yumuşacık; mis gibi tereyağı kokan iyi kalite kurabiyeyi bulmak kolay iş değil. Suadiye’deki Josephine, odağını tamamen doğru teknik ve kaliteli malzemeye çevirmiş bir kurabiyeci. Taze çeşitleri arasından seçim yapmak zor...
#KurabiyeŞöyle dumanı üstünde, mis gibi bir çayın yanına en çok neyi yakıştırıyorsunuz? Anne keki, el açması bir ıspanaklı börek, peynirli poğaça, simit… Hangimiz okuldan dönünce, o özenle hazırlanmış ikramlardan yemek için annemizin çay saati davetlerini dört gözle beklemedik ki? Tüm bunların yeri bizde ayrı, kabul. Ama çayla yapılan farklı eşleştirmelerle damağınızda biraz heyecan yaratmak istemez misiniz?
#ÇayGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriAlaçatı’ya birçok kez gittim. Bunlardan bir kısmı deniz, kum, güneş için bir kısmı da yeme içme hedefli seyahatler oldu. Bahar ortası yapılan ot festivaline gitmeye hep yeltendim ama hiç kısmet olmadı. Yemek yazarı sevgili İdil Cimrin nam-ı diğer İdilika “Bol tadımlı, lezzet durakları dolu bir program organize ediyorum Mayıs başında hadi sen de atla gel” dediğinde büyük bir zevkle kabul ettim. İdil İstanbul’dan kaçıp Alaçatı’ya yerleşenlerden. Hem yemek hakkında yazıyor hem de harika yemekler yapıyor. Uzmanlık alanı Girit mutfağı...
#AlaçatıHey gidi Mehmet Aksel hey!Beş yıl önce onun için ‘takıntılı mükemmeliyetçi’ diye yazmıştım. MSA diye bir okulu var. Mutfak Sanatları Akademisi. Heyecanla anlatıyordu, yaptıklarını, yapacaklarını. Şaka gibi, beş yıl sonra yine karşısındayım. Geçmişte yaptığımız söyleşinin sağlamasını yapıyorum.Vay anam vay!