Mısır kültürü olarak bilinen mumya aslında eski Türkler’de ve Anadolu kültüründe de var. İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’nde 6 mumya bulunuyor. Bunun dördü Mısır ikisi Anadolu mumyası. Lakin Topkapı Sarayı’ndaki mumya hem tekniği hem de hikayesi ile oldukça etkileyici. Çift başlı mumyanın bir başında timsah diğer başında ise bir kadın başı yer alıyor. Efsaneye göre Nih nehrinde bir çocuk prensesi timsah yutuyor ancak başı kurtarılabiliyor. O nedenle timsahı prensesin başı ile birlikte mumyalıyorlar. Sultan Abdülaziz döneminde gelen mumyadan 2. Abdulhamid rahatsız olunca mumya Yıldız Sarayı’ndan Topkapı Sarayı’na sürgüne gönderliyor. O mumyayı ilk kez Hürriyet görüntüledi.
#Mısır KültürüBaşbakan Binali yıldırım bakanlar kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı. "Millet ayrışma istemiyor" diyen Yıldırım, "Ülkenin ana meselelerinde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak" ifadelerini kullandı. Yıldırım, Gaziantep saldırısını bir çocuğun gerçekleştirdiği yönündeki bilgiyle ilgili " Saldırının kimin yapıldığı, hangi örgütün yaptığı konusunda erken kanaatler doğru değildir. Tabi ki onaylanacak durum değildir. Henüz kimin yaptığı, çocuk mudur büyük müdür, öyle bir rivayet var. Güvenlik kuvvetlerimiz ona yoğunlaşıyor. Ve elde edilenlerle olayın arkasında kimler var onlar da ortaya çıkarılacak." diye konuştu.
#BaşbakanDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2024'te, çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele, Anadolu'nun değerlerinin dünyaya duyurulması, kadın, çocuk ve dezavantajlı grupların sorunlarının çözümü ile Gazze'de akan kanın durması için yurt içi ve yurt dışında yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Emine Erdoğan 2024'te, Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yoğun faaliyetlere katıldı.
#Emine ErdoğanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bölge, artık bu kısır döngüden çıkacak kadar ders almış durumda. Bölgemiz son 20-30 yıldır gerçekten inanılmaz derecede büyük bir ateş sarmalının içerisinde. Artık bizlerin bir araya gelip iş birliği kültürü içerisinde birbirimizin sınırlarına, egemenlik haklarına saygı duyarak, saygının ötesine geçip birbirimizi korumayı taahhüt ederek, omuz omuza vererek bölgede kendi çıkarlarımızı, kendi düzenimizi kurmamız gerekiyor" dedi.
#Hakan FidanDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuMısır Devlet Başkanı Sisi’nin Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi yönünde önemli mesajlar verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir” dedi.
#MısırAJet, özel bir uçuşla İstanbul'dan Kahire'ye ilk seferini yaptı. Uçuş sonrası konuşan AJet Genel Müdürü Kerem Sarp uçaklarda yaşanan şiddet olaylarına değinerek, “Şunu açıkça söyleyeyim uçakta benim kabin görevlisi arkadaşıma bu şekilde şiddet uygulayan kişilerle alakalı hem yasal haklarımı kullanıyorum hem de bu tarz yolcular uzun süre benim uçaklarımda uçamazlar. Ve onları blacklist dediğimiz uygulamamız var. Blackliste alıyorum ve bundan sonra uçaklarda uçamayacaklar. Hiçbir şey bir insana saldırmayı haklı gösteremez, göstermemesi de gerekiyor" dedi.
#Türk Hava YollarıFrankfurt yakınlarında gerçekleştirilen ‘Karadeniz Mutfak Kültürü’ programında bölgenin eşsiz lezzetlerinden örnekler, doğal, tarihsel ve turistik zenginlikleri eşliğinde tanıtılırken, “Tüm zenginliklerimizi, lezzetlerimizi paylaşmaya hazırız” mesajı verildi.
#FrankfurtGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#Çocukİskender’in hayatı şüphesiz ki çok kısa sürmüştür. 33. yaşı içerisinde aşağı yukarı 10 senede 20’yi aşkın seferle Küçük Asya’ya geçti. Termessos (Antalya’daki) gibi dağ şehri hariç aşağı yukarı alamadığı bir yer yoktur ve İran, Orta Asya ve Kuzey Hind’e girdi. Ama mühim olan onun yeni bir askerî teknik ve strateji ustalığı ile Yunan kültürünü kısa zamanda dünyaya yaymasıdır.
#Antalya395’te İmparator Theodosius, Büyük Roma İmparatorluğu’nu çocukları arasında Batı’da Honorius ve Doğu’da Arcadius olmak üzere taksim etmişti. 455’te Vandalların şefi Genserik yağma ettikleri Roma’yı tam anlamıyla tarihe gömdü. 1204’te de ikinci bir barbar istilası IV. Haçlı Seferi’nin yağmacıları Konstantinopolis’i yağma etti.
#Romaİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluProf. Dr. İlber Ortaylı, Trakya'daki yanlış sanayileşmenin çevre yıkımını beraberinde getirdiğini ve Balkan coğrafyasını bozduğunu belirterek, "Bu bölgedeki yerleşmenin ve sanayileşmenin şu anda yanlış olduğu anlaşılmaktadır. Sanayi kurulduğu anda o yıllarda, ondan sonraki birkaç 10 yıl içerisinde bir refah, canlılık getirebilir ama yarattığı sorunlar vardır. Bir müddet sonra ise lüzumsuz çöptür. İstanbul maalesef çevresi itibarıyla bunu yaşamaktadır. Böyle bir coğrafyanın ömrü kısa sanayi eserleriyle tahrip edilmesi, gelecek nesillere ve komşularımıza karşı bir sorumsuzluktur" ifadelerini kullandı.
#EDİRNEDünyada zeytinyağı üreticisi birkaç ülke arasında yer alan Türkiye, kaliteli ürünleriyle sektörün üst sıralarında yerini alırken, ‘Zeytinyağlı Yemek’ kategorisi ile mutfaklarda bu ürünün ayrı bir yeri olan tek ülke olarak öne çıkıyor. Dünyaca ünlü Oleolog olarak tanınan Pelin Omuroğlu, zeytinyağı üzerine konferanslar vermek, iş görüşmelerinde bulunmak üzere geldiği Londra’da, Sofra Restaurant’ta zeytinyağını anlattı.
#AVRUPADAN HABERHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaBu sene 5’incisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı (ATF), rekor katılıma sahne oldu. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşen fuar, 58 ülkeden toplam 23 bin 607 ziyaretçiyi ağırladı. Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, “Uzun zamandır fuarlarda gerçekleşmeyen kontratlar Antalya Turizm Fuarı ile tekrar gündeme geldi. Katılımcılar ve ziyaretçiler birebir iş görüşmelerinde anlaşmalar yaptılar ve görüşmelerini somutlaştırdılar” bilgisini verdi.
#Sponsorlu İçerikBu sene 5’incisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı (ATF), rekor katılıma sahne oldu. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşen fuar, 58 ülkeden toplam 23 bin 607 ziyaretçiyi ağırladı. Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, “Uzun zamandır fuarlarda gerçekleşmeyen kontratlar Antalya Turizm Fuarı ile tekrar gündeme geldi. Katılımcılar ve ziyaretçiler birebir iş görüşmelerinde anlaşmalar yaptılar ve görüşmelerini somutlaştırdılar” bilgisini verdi.
#Antalya Turizm Fuarı