Geçtiğimiz günlerde yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak ile buluştum. Nazlı, Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde önemli bir yayıncı bursiyer programından yeni döndü ve detayları paylaştı. 4 gün süren yayıncılık zirvesinde Türkiye, Finlandiya, Mısır, Polonya, İngiltere, Makedonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayıncı ile ajanslar bir araya geldi, kitaplarını tanıttı.
#Sayım ÇınarMindfulness, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Mindfulness nedir öğrenebilir ve buna göre ne işe yaradığını bilebilirsiniz. Mindfulness nedir? Ne işe yarar? Mindfulness nasıl yapılır detaylarıyla derledik.
#SözlükEğer kafanızı kurcalayan önemli bir karar alma dönemindeyseniz mindfulness uygulayarak bu dönemi en verimli şekilde geçirmeniz mümkün. Zihninizi dağıtmadan, sahip olduğunuz potansiyelinizin maksimum seviyesine ulaşmak için tek gizli silahınız 'odak'. Peki bu süreçte adımlarınız nasıl olmalı?
#MindfulnessGeçen yıl Manş Denizi, bu yıl Kuzey Kanalı... 22 yaşındaki genç yüzücümüz Aysu Türkoğlu ‘7 Oceans’ adlı parkuru tamamlamak için hedefine adım adım ilerliyor. Geçen çarşamba 13 derece sıcaklıktaki suda 39 kilometreyi 11 saat 48 dakika hiç durmadan yüzdü ve karaya çıkıp bayrağımızı dalgalandırdı. Ve sonrasında yaşadıklarını sıcağı sıcağına Hürriyet Pazar’a anlattı.
#Gizem CoşkunardaSon dönemde her yerde karşımıza çıkıyor, herkes mindfulness’tan bahsediyor. Peki, nedir bu? Mindfulness Institute Türkiye kurucusu Prof. Dr. Zümra Atalay’a sorduk. Atalay hem yeni kitabı ‘Yeni Olasılıkları Mümkün Kılma Sanatı: Kabul’ü anlattı hem de bu yöntemle ilgili sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Atalay: “Mindfulness’ın temel uygulaması meditasyondur. Buradaki meditasyon zihni boşaltmak veya rahatlamakla ilişkili değildir. ‘Gözünü kapatıp dur burada’ diye ilerlemez süreç.”
#MindfulnessAra tatil bitti. Çocukları bol bol eğlendirdik. Gizem’le Melis bu süreci hem çocuklarla ilgilenip hem de çalışarak atlatmayı başardı. Ama çocukları eğleme işi cumartesi-pazar da devam ediyor. Her hafta sonuna iyi hazırlanmış bir programla girmek şart oluyor. Neyse ki bunun için pek çok merkez, müze ve organizasyon seçeneği var.
#AKM Çocuk Sanat MerkeziSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaTarihi binlerce yıla dayanan yoga ve meditasyon gibi geleneksel pratikler, günümüzde sosyal medyada popüler bir araç haline geldi. Birçok kişi kendi videolarını çekip yeterli bilgiye sahip olmadan takipçilerine tavsiyelerde bulunuyor. Bu pratikler kimilerini olumlu yönde etkilerken kiminin egosunu göklere uçurabiliyor.
#MeditasyonGeçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#GazetehaberleriÇocuk bakımı, ev ve iş arasında sıkışan anneler pandemi sürecinde iyice zorlaşan koşullar sebebiyle ‘karar verme yorgunluğu’ yaşıyor. Birçoğu havlu atma noktasına geldi! Uzmanlar annelerin durumunun sadece tükenmişlik sendromuyla açıklanamayacağının altını çiziyor ve “Anneler ihanete uğramış hissediyor” diyor. Çocuk bakımı ve ev işlerinde sahada olmayan babalar, esneklik sağlamayan işverenler ve zayıf kalan toplumsal destek sistemleri başlıca sebepler. Annelerle ne yaşadıklarını konuştuk, uzmanlardan da konuyla ilgili öneriler aldık...
#AnnelikEnerji ve fiziksel bedeninizi beslemek söz konusu olduğunda besinler önemli bir rol oynar. Çakraları (diğer bir deyişle vücudun ana enerji merkezleri) dengeleme konusunda da besinlerden yardım almak önemli. Beslenme Uzmanı ve Reiki Uzmanı Serena Poon, her bir çakra için yenmesi gerekenleri anlatıyor.
#Çakra NedirLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsKoronavirüs yetişkinler kadar çocukların da gündeminde. Okullar tatil edildi, birçok iş yeri evden çalışma düzeni getirdi, televizyonlarda sürekli hastalık haberleri ve uyarıları dönüyor. Tüm bunlar olup biterken çocukları hala güvende hissettirmek, süreci anlamlandırmalarına yardımcı olmak yetişkinler olarak bizlerin elinde.
#KORONAVİRÜSHastane mikrobu, ‘hastanede yatan hastaya bulaşan mikroplar’ olarak düşünülmektedir. Halbuki gerçek farklıdır. Hastane mikrobu, hastanede özel olarak bulunan ve hastayı gördüğünde ona bulaşan bir mikrop değildir. O mikrop zaten her yerde vardır ve hastanede enfeksiyon yapmasının sebebi, hastanede yatan hastada kendi hastalığına bağlı bağışıklık sistemi düşerse normalde kendisini hasta yapmayacak o mikrobun bu sefer kendisini hasta yapması durumudur.
#SağlıkMindfulness tekniği yani bilinçli farkındalık kendimizle temas kurmamızı sağlayan yaşadığımız an’ın farkına varmamızı sağlayan binlerce yıllık geçmişi olan kadim bir öğreti, mucizevi bir tekniktir. Psikolog Gülcem Yıldırım, mindfulness hakkında merak edilenleri anlattı.
#Bilinçli FarkındalıkZaman doğadaki her şey gibi bizi de eskitiyor. Zaten yaşlanma da bu “bozuşma” veya “paslanma”dan kaynaklanıyor. “Bozuşma”nın farklı sebepleri var. Birazı kronik iltihaplanma, birazı serbest radikal saldırıları, birazı da genetik mirasla ilgili. Ana içeriğini bu üçlünün oluşturduğu “yaşlılık çorbası”nın içine bir tutam uyku, bir tutam stres sorununu da ekleyebiliriz. Çorbanın hep ıskaladığımız, sürekli pas geçtiğimiz çok önemli bir “vazgeçilmezi” daha var: Aktivite azlığı!
#Osman MüftüoğluŞeker hastalığı, tüm dünyada en ölümcül hastalıklar sıralamasında ilk 10’da. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 11 kişiden 1’ diyabetli ve her yıl bu hastalıktan 1.5 milyon insan hayatını kaybediyor. Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Bilimi uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, şeker hastalığından kurtulmanın yollarını ‘Bir Yol Var’ adlı kitabında anlatıyor.
#Prof Dr Taner Damcı