Afyonkarahisar'da 1272-1277 yılları arasında 40 direk kullanılarak yapılan Ulu Cami, 7 asırdan fazladır dimdik ayakta duruyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Ulu Cami yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, kent halkının da namaz kılmak için geldikleri en önemli mekanlar arasında bulunuyor.
#CamiiAnadolu toprakları Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra ele geçirilen topraklardır. Bu sebeple İslamiyet'in ibadet yerleri olan camiler Anadolu topraklarında oldukça fazla bulunur. Ülkemizin her köşesinde binlerce cami bulunur. Müslümanların toplu olarak ibadetlerini yapabilmeleri için camiler oldukça önemlidir. Türkiye'nin en görkemli camileri arasında bulunan Bursa Ulu Camii de bu camilerden bir tanesidir. Bursa Ulu Cami ile ilgili detayları derledik.
#Bursa Ulu CamiiAfyonkarahisar, Türk milletinin bağımsızlık savaşının en önemli adımı olan Büyük Taarruz'un, 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan, çeşitli medeniyetlerin buluştuğu, doğal güzellikleriyle görülmesi gereken şehirlerimizdendir. Afyon'da gezilecek yerler nerelerdir? Afyon'un tarihi ve turistik yerleri ve daha birçok bilgiyi sizler için derledik...
#AfyonkarahisarKültürel varlıkların korunması için 1970 UNESCO Sözleşmesi, Avrupa Arkeolojik Mirasın Korunması Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalara rağmen, “kültür varlıkları yerinde güzeldir” anlayışından uzak birçok ülke, Anadolu topraklarından çıkarılan tarihi eserleri iade etmemek için direnirken, bu tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi için mücadeleler de sürdürülüyor.
Ramazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaOsmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#CamiDil, bir kültürün en önemli unsurudur. Toplumsal değişim ve gelişime bağlı olarak dil de sürekli evrilir. Bunun göstergesi bir zamanlar gündelik yaşamda kullanılan pek çok sözcüğün bugün varlığını sürdüremeyişidir. Böylesi yabancı ve bilinmeyen kelimelerle karşılaşıldığında bu sözcüklerin manası merak konusu olmaktadır. İşte kündekari ne anlama gelir, kündekari ne demek, kündekari kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#TDKSelçuklu eserlerinin ağırlıkta olduğu Sivas'ta 1270'li yıllarda aynı anda yapımına başlanıp tamamlanan Gök Medrese ve Çifti Minareli Medrese, Selçuklu ile Moğol uzantısı İlhanlı devlet adamları arasındaki güç gösterisi sonucu oluşan hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bugün biri yeniden restore edilen, diğeri de kısmen ayakta duran iki yapı, o yıllarda yaşanan hakimiyet arzusunun, taş duvarlara yansıyan örneğini oluşturuyor. Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, yapıların o dönemin şartlarında devlet adamlarının karşılıklı meydan okuma anlamı içerdiğini ifade etti.
#SivasYavuz Sultan Selim Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alıyor. Osmanlı mimarisinin önemli yansımalarından olan Yavuz Sultan Selim Camii ince işçiliği ile göz dolduruyor. İnşası 1519 yılında başlayan Yavuz Sultan Selim Camisinin 1522 yılında tamamlandığı biliniyor. Yavuz Sultan Selim Camii ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Yavuz Sultan SelimDivriği Ulu Cami ülkemizin tarihi eser konumundaki camilerinden biridir. turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Sizler için Divriği Ulu Camii nerede, tarihi, hikayesi, nasıl gidilir bilgilerini derledik.
#Seyahatİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kendisi ve ailesi adına memleketi Kayseri’de yaptırdığı Selçuklu motifleriyle bezenen cami, cumartesi günü kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılacak. Açılış öncesi camideki son hazırlıklar tamamlandı.
#Hulusi Akar