UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde, kazı çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışmalarda, 1800 yıl öncesinde dönemin Romalı mühendislerinin, Apollon kutsal alanındaki anıtsal çeşmede, yapıları depremlere karşı korumak için mimari teknikler kullandığı ortaya çıktı.
#RomalılarUNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde, kazı çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışmalarda, 1800 yıl öncesinde dönemin Romalı mühendislerinin, Apollon kutsal alanındaki anıtsal çeşmede, yapıları depremlere karşı korumak için mimari teknikler kullandığı ortaya çıktı.
#RomalılarUNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde, kazı çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışmalarda, 1800 yıl öncesinde dönemin Romalı mühendislerinin, Apollon kutsal alanındaki anıtsal çeşmede, yapıları depremlere karşı korumak için mimari teknikler kullandığı ortaya çıktı.
#RomalılarNecdet Sakaoğlu’nun çağdaş kaynakları inceleyerek kaleme aldığı makalesi ile Hayri Fehmi Yılmaz’ın yakın tarihe kadar gelen Mimar Sinan üzerine tartışmaları değerlendirdiği yazı ve de başlığını pek isabetli bulmadım. Mimar Sinan ile Floransa Katedrali’nin kubbesinin tamamlanmasını başaran mimar ve mucit Brunelleschi’nin karşılaştırıldığı (“Batı’nın Sinan’ı Mimar Brunelleschi”) değerlendirme de buna dahil.
#Mimar SinanKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çamlıca'ya yapılacak camiyle ilgili, "Öyle mücevher gibi bir şey yapalım, cesameti değil, zarafetiyle ortaya çıksın, pırıl pırıl olsun, o tacın yakutu gibi, orada bir yerde gözüksün, hatta bence Ak Mescit olsun adı”"dedi.
Bakü’de dünyaca ünlü mimarlık şirketi WS Atkins ve Azerbaycan Design Company’nin hayata geçirdiği Baku White City projesi ile 50 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak. 2015’te tamamlanacak proje için 48 bin kişi çalışacak. Hülya GÜLER48 bin kişi çalışacak ‘Beyaz Bakü’ yükselecekBakü’de dünyaca ünlü mimarlık şirketi WS Atkins ve Azerbaycan Design Company’nin hayata geçirdiği Baku White City projesi ile 50 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak. 2015’te tamamlanacak proje için 48 bin kişi çalışacak.
Akbank, başlattığı ‘Dönüşümde Gelecek Var’ projesi ile Akbank Genel Müdürlük binasında işlevini tamamlamış mobilyaları okul mobilyasına dönüştürerek 6 Şubat depremlerinden etkilenen öğrencilerin kullanımına sundu. Projenin ilk aşamasında ileri dönüştürülen yaklaşık 4 bin 800 okul mobilyası, deprem bölgesindeki 360 anaokuluna teslim edildi. Şimdilik 170 bin öğrencinin yararlandığı projeyle toplam 650 okul ve 290 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
#OfisDevrim niteliğinde bir üründen bahsedeceğim. Kayak gözlüğüne benzeyen, gelişmiş bir kişisel bilgisayar aslında bu... Geleceğin bilgisayarını dünyaya göstermek için tasarlanan Vision Pro’yu test eden biri, NBA maçını seyrederken kendisini saha kenarında hissetmiş.
#Umut Fırat Eroğluİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#Sofraİstanbul’un sembollerinden biri olan ve geçmişi MÖ 410’a kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Eylül 2021’de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs Perşembe günü anıt müze olarak ziyarete açıldı. Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak biz de oradaydık. Hafif bulutlu bir günde, Boğaz’ın ortasında bir inci gibi ışıldayan ve cazibesini hiç kaybetmeyen kültür mirasımızın ülkemiz için değerini, yenileme çalışmaları hakkındaki tartışmaları ve yeni misyonunu konunun uzmanlarına da sorduk.
#Kız KulesiTeknolojinin gelişimiyle birlikte film endüstrisinde görsel efektlerle hazırlanan yapımlar bir yandan seyircilerine görsel şölenler yaşatırken, inanması zor sahnelerin oldukça gerçekçi tasarımıyla da kendisine hayran bırakmaya devam ediyor. İşte birbirinden etkileyici ve iz bırakan dünyaca ünlü birçok filmin efektlerinin yapımında, çok uluslu Gradient Effects’in kurucusu Olçun Tan ve Türkiye’deki ekibinden Deniz Özemre’nin de imzası var.
#Olçun TanKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali bugün Diyarbakır’da başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek olan ve 2000’den fazla sanatçının katılımıyla 600'ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak Sur Kültür Yolu Festivali, 7’den 70’e herkese hitap eden zengin içeriğiyle kültür sanat severlere dopdolu bir 9 gün yaşatacak.
#Kültür BakanlığıKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge AkgünTürk üçgeni, Türk mimarisinde kullanılan ögelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk üçgeni ifadesini duyan pek çok kişi konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bundan dolayı önemli bir konu olma niteliği barındırmaktadır. Sizin için Türk üçgeni nedir, mucidi kimdir ve kim tarafından bulundu? Mimaride Türk üçgeni özellikleri konularını detaylarıyla birlikte derledik.
Pastanızı algoritmik piramitler, kinetik dilimler ya da Pentagon şeklinde seçme fikri nasıl geliyor? Tüm dünyada büyük bir merak uyandıran geometrik pastaların yaratıcısı Ukraynalı şef Dinara Kasko, 3 boyutlu tasarlayıp bastığı silikon kalıplarla yenebilir olduğuna şaşırtan lezzetler hazırlıyor. Marka şefliğini üstlendiği Flosophia isimli pastaneyi yakında İstanbul’da açmak için hazırlanan Kasko’ya merak ettiklerimizi sorduk.
#Dinara KaskoÇardak kuşu, mükemmel özellikleri ile harika bir beceriye sahip olan mühendis kuşlardır. Her kuş ve canlılar kendilerine barınacak yerler ve yuva yaparlar. Çardak kuşları yaptıkları yuvayı karşı cinsi etkilemek için yaparlar. Çardak kuşu nedir, nerede yaşar ve ne yer detayları ile derledik.
#Çardak KuşuRönesans dönemi, özellikle de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında almayı başarmış olan tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalan çok sayıda eser de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Rönesans dönemi nedir ne zaman başlamıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rönesans Dönemi Nedir?Hava araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen MİLSAR, göreve hazır halde ilk kez IDEF 2021'de sergilenecek. MİLSAR, milli İHA'ların tümünde görev yapabilecek, elektro-optik sistemlerin etkisiz kaldığı kötü hava şartlarında veya bulut üstünde uçarken bile etkin olmalarını sağlayacak.
#MİLSARTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartPeyzaj mimarlığı bölümü, sanat ve bilimi birleştiren bir mimarlık dalıdır. Bu bölümde arazileri tasarlayan, yöneten ve planlayan profesyonel mimarlar yetiştirilmesi amaçlanır. Peyzaj mimarlığı nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Peyzaj Mimarlığı Bölümü Nedir?Meslek seçimlerini etkileyen pek çok faktör vardır. Bu da ilgi alanları ve yeteneklere göre belirleniyor. Özellikle arkeoloji bölümü merak uyandırıyor. Arkeoloji bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Arkeoloji Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Rönesans, özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında bırakmayı başarmış tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalma çok sayıda eser günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Peki, Rönesans nedir, tarihsel süreci nasıl gelişmiştir, dönem sanatçıları kimlerdir? İşte Rönesans dönemi ile ilgili ilginizi çekebilecek detaylı bilgiler.
#Rönesans Nedir?Erzurum'un Pasinler ilçesinde yer alan tarihi bir kümbetteki kazıda bulunan ve üzerinde "Sultan Alaaddin" yazısı olan sandukadaki mezarın Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olma ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi. Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan yaptığı açıklamada "Sonuç kesinleştikten sonra tabii ki tekrardan bir cenaze namazı kılınıp yeniden defin yapmamız gerekiyor. Belki de bir devlet töreni düşünülebilir" dedi.
#Sultan AlaaddinRestorasyonu ve iç tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından üstlenilen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasına seçildi. ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırayı aldı.
#ÜniversiteKaspersky Lab uzmanları BlackEnergy grubunun devamı olduğu düşünülen GreyEnergy ile Sofacy siber casusluk grubunun birbiriyle kesiştiği bir durum tespit etti. Her iki ünlü grubun da aynı anda aynı sunucuları farklı amaçlarla kullandığı belirlendi.
#Kasperskyİnsanlarla yan yana duran doğaüstü yaratıklar, kapı bekçisi gergedanlar, sırt üstü can çekişen aygırlar, hırkasının altına gizlenmiş korku içindeki insanlar... Tarihi Abdülmecid Efendi Köşkü’nde başladığı günden itibaren büyük ilgi gören ancak son günlerde küçük bir grubun saldırısıyla gündeme gelen ‘Kapı Çalana Açılır’ sergisinde yer alan çarpıcı eserlerin hikâyeleri...
#Kitapsanat