Nefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkGİDEREK doğal yaşamdan uzaklaşıyoruz. Toprağımızdan, doğal sularımızdan ve soluduğumuz havadan daha fazla kopuyoruz. İleri teknoloji ve kentlere göç, yaşam tarzımızı ve çevremizi büyük ölçüde değiştirdi. Modern zamanın eşi benzeri görülmemiş zorluklarıyla karşı karşıya kalan çocuklarımız için geleceğimiz için ne yapabiliriz?Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Behzet Uz Çocuk Hastanesi’nden Prof. Dr. Demet Can, ‘Hızla Şehirleşen Dünya ve Bozulan Sağlığımız’ı kısa ve öz şöyle anlattı:
#1Çağımızın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen obezite yani fazla kilo, sadece estetik açıdan değil, beraberinde getirdiği hastalıklar nedeniyle de her yıl milyonlarca insanın hayatını kabusa çeviriyor. Öyle ki, diyabetten kalp hastalıklarına kısırlıktan kansere kadar pek çok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında obezite yer alıyor. Bu nedenle sağlıklı kilo vermek için gerekli uygulamaların ve tedavilerin yapılması da hayati bir önem taşıyor.
#ANKARAHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkMikrobiyota, insan vücudunda yaşayan bakteri ve organizmalara verilen isimdir. Mikrobiyota testi ise bu bakteri ve organizmaların belirlenmesinde gerek görülen testlerden birisidir. Mikrobiyota testi günümüzde yaygın olarak yapılan testlerden birisidir. Peki, mikrobiyota testi nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Mikrobiyota Testi NedirKaraciğer yağlanmasının toplumda görülme oranının yüzde 25 olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak “Karaciğer yağlanması tipik olarak insülin direnci olan ve karın çevresi geniş insanlarda görülmesine rağmen son yıllarda zayıf veya normal vücut ağırlığına sahip olan insanlarda da gelişmeye başladı. Yapılan araştırmalar karaciğer yağlanması olan insanların yüzde 40’ının normal kiloda veya zayıf olduğunu ortaya koydu” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Diyet ÖnerileriGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Kübra ŞahinHareketsiz kalmak bir nevi beynimizin uzantısı vagal sinirle idare edilen bağırsakların da yavaşlamasına neden olduğundan birçok sorunu beraberinde getiriyor, zira bağırsakların yoğun “Microbiata” içeriği bağışıklık sistemi için de büyük önem taşıyor.
#BağırsakAşırı stres, sağlıksız ve endüstriyel beslenme, bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi etkenler bağırsak florasını olumsuz etkiliyor. Bu durum da obeziteden diyabete, alerjik hastalıklardan depresyona ve bağışıklık hastalıklarına kadar pek çok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Bunlardan korunmak için ise son yıllarda uzmanların da çok tartıştığı prebiyotik ve probiyotikler gündeme geliyor. Konu ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar bilgi verdi.
#KefirSon yıllarda toplumda görülme sıklığı artan aşırı kilo ve obezite ile mikrobiyata arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, obez ve normal kilolu kişilerin mikrobiyotasındaki bakteriyel çeşitliliğin de farklı olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, bağırsak sağlığı bozulduğunda bağırsaklardan salgılanan GLP-1 hormonunun azaldığını, bu durumun iştah artışına yol açtığını söyledi.
#ProbiyotikSon yıllarda toplumda görülme sıklığı artan aşırı kilo ve obezite ile mikrobiyata arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, obez ve normal kilolu kişilerin mikrobiyotasındaki bakteriyel çeşitliliğin de farklı olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, “Uygun probiyotik kullanımı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, bağırsak sağlığını destekleyerek GLP-1 hormonu seviyelerini yükseltir ve bu da yiyecek alımının ve iştahın azalmasını sağlar” dedi.
#ProbiyotikÇocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, anne sütü içindeki bazı maddelerin genetik teknoloji sayesinde laboratuvar ortamında üretilebildiğini belirtti. Bu gelişmenin tıp dünyası açısından önemine dikkat çeken Pehlivanoğlu, "Anne sütü sadece bir süt değil, canlı ve çocuk için mucizevi bir madde" dedi.
#Anne SütüHayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir şey var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Doç. İsmet Tamer, yediğimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı.
#Beyne Mutluluk Veren YiyeceklerHayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir şey var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Doç. Dr. İsmet Tamer, yediğimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı…
#Mutlu Eden BesinlerSon yıllarda toplumda antibiyotikleri zehir olarak düşünen bir düşünce tarzı oluştuğu gibi tam tersine ateş düşürücü kadar kolay kullanılabilen kurtarıcı olarak gören bir yaklaşım da var. Oysa bu iki yaklaşım da ciddi yanlışlar içermekte....
#Antibiyotik Zararlı Mı