Yeni bir organ "Mikrobiyata"

VÜCUDUMUZDA bizimle birlikte yaşamını sürdüren, sayıları trilyonlarla ifade edilen kalabalık bir mikroskobik canlı nüfusu olduğunu biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

 İnsan vücudunda 100 trilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor. Bunun 10 katı kadar da yararlı bakterimiz var. Vücudun deri, üreme organları, solunum ve en çok bağırsak sistemi gibi değişik bölgelerine yerleşmiş bu yararlı bakterilere o bölgenin ‘mikrobiyotası’ deniyor. Bu mikrobiyata, koruma kalkanı gibi çalışıyor ve hastalık yapabilecek bakterilerin yerleşimine engel oluyor. İzmir Synevo Laboratuvarları’nın Direktörü Uzm. Dr. İlkay Zümrüt Algan mikrobiyatayı şöyle anlattı: “Vücudumuzun iç ekosistemi. Vücutta 18 ayrı yerde mikrobiyota bulunuyor.

Bağırsaklarımız, bakterilerin doğal olarak en kalabalık bulunduğu ortam... Bağırsak mikrobiyotası, biz ana rahmindeyken gelişiyor. Büyürken yediklerimizden, içtiklerimizden, çevremizden ve temas ettiğimiz kişilerden pek çok bakteri alıyoruz. Alınan mikroorganizmalar kimi zaman dost, kimi zaman düşman bakteriler, bazen de ikisinin karması olabilir. Sağlıklı bir insan vücudunda esasen dost bakterilerin sayısı ağır basıyor.

NEDEN ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Modern tıbbın babası sayılan Hipokrat, 2000 yıl kadar önce ‘Bütün hastalıklar bağırsakta başlar’ demişti. Onun ne kadar doğru düşündüğünü, bugün yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor. Birbiriyle ilgisiz görünen pek çok hastalığın altında bağırsak mikrobiyomuyla ilgili sorunların olabileceği, her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Başka bir deyişle, bağırsaklarımızın sağlık durumu bütün vücut sistemlerini etkiliyor. Bağırsakların sağlıklı olması, bizi hastalıklardan korur, obeziteye engel olur, yaşlanmayı geciktirir.

BAĞIRSAK İKİNCİ BEYİN

Bağırsak bakteri florasının ideal yapısı sağlıklı yaşamın ana unsurlarındandır. Beyin dışında en fazla sinir hücresi olan yer sindirim sistemidir. Bu nedenle bağırsaklarımız ikinci beyin olarak da bilinir. Bağırsak mikrobiyotasının, uyku düzeni, ruh hali ve diğer bazı davranışları etkilediği gösterilmiştir. Sonuç olarak sağlıklı bir bağırsak mikrobiyatası sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarıdır. Bu nedenle kişisel bağırsak mikrobiyota içeriğinin bilinmesinde sayısız yarar vardır.

Haberin Devamı

DENGENİN BOZULMASI

Modern yaşam tarzı, çevre kirliliği, kimyasallar, alkol ve işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzu olumsuz yönde etkileyerek iyi/kötü bakteri oranını kötüler lehine değiştirebilir. Bu da genel sağlık durumunuz üzerinde anlamlı etkiler gösterir. Yanlış beslenme, toksinlere maruziyet, uykusuzluk, kronik stres, çok fazla ilaç alınması mikrobiyomunuzun dengesini bozar. Sonuç olarak sindirim sistemi, immün sistem, hormonlardan düşünce ve duygularınıza kadar bütün vücudunuzu etkileyen problemler ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin de bağırsak florasını bozarak kilo aldırıcı özelliği mevcut. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekiyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları