Eyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan TürbesiKüresel İklim krizine bağlı ortaya çıkan kuraklık, birçok dünya kentini tehdit etmeye başladı. Susuzlukla boğuşan Londra, Los Angeles, Mumbai gibi metropollerde, halka açık çeşmeler yeniden gündemde. Dünya medyası ise "Halka bedava su sağlamak medeniyet göstergesidir" başlığıyla İstanbul'u yani Osmanlı 'Sebilleri'ni örnek gösteriyor. İşte, özellikle Lale Devri'nde birer sanat eseri olarak medeniyet tarihine armağan edilen ve şimdilerde dünyanın 'zorunlu' olarak tartıştığı sebillerin hikayesi...
#İklim KriziGünümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZARBu hafta size çocukluğumun geçtiği ve İstanbul aşkımın başladığı yerden, bana göre hâlâ İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kandilli’den bahsetmek istiyorum. Günümüzde modern şehrin içinde kaybolmuş gibi dursa da geçmişinde Osmanlı’nın en şaşaalı dönemlerine, romantik kayık gezilerine ve âşıkların söylediği şarkılara şahitlik etmiş bu semt.
#Kandilliİstanbul’un Anadolu Yakasında bulunan Validebağ Korusu harika konuma sahip bir gezi alanıdır. Bu koruya aynı zamanda Adile Sultan Korusu da denmektedir. Hem gezi amaçlı olan hem de pek çok etkinliğin yapıldığı bu yapı oldukça popülerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ülkemizde birçok tarihi saray bulunmaktadır. Bu tarihi saraylardan birisi de Yıldız Sarayı'dır. Yıldız Sarayı tarihi açıdan en önemli eserler arasında gösterilmektedir. Yıldız Sarayı hakkında hala günümüzde araştırmalar sürmektedir. Peki, Yıldız Sarayı nerede? Yıldız Sarayı tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte Yıldız Sarayı hakkında tüm bilgileri derledik.
#Yıldız Sarayı Nerede?Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘kültürportalı’ web sayfasından sekiz gözde tarihi kütüphaneyi belirledi. Listenin en üst sırasında Sultan III. Ahmed Kütüphanesi (Enderun Kütüphanesi) yer alırken, İstanbul’dan Ayasofya, Hüsrev Paşa, Köprülü, Ragıb Paşa ve Millet Kütüphanesi ile Kayseri’den Raşid Efendi, Konya’dan Yusuf Ağa Kütüphanesi diğer gözde kütüphaneler oldu.
#GazetehaberiMUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde yaşayan 72 yaşındaki Nurhan Durası, filmleri aratmayacak bir dolandırıcılık planının kurbanı oldu. 30 yıl eşiyle birlikte Almanya’da çalışan, emekli olduktan sonra Türkiye’ye dönen Durası, Fethiye’de 3,5-4 milyon TL’ye tripleks villa yaptırdı. 3 çocuğu da Almanya’da yaşayan Durası, 2006 yılında eşini kaybetti.
#HaberVeliaht Yusuf İzzeddin Efendi’nin ismini taşıyan 60 odalı köşkün de içinde olduğu boğazdaki 22 dönümlük değerli arsanın, hissedarlar arasında krize yol açtığı anlaşıldı. Arsayı 34 yıl önce satın alan profesör, anılan arsada otel yapılmak üzere kurdukları şirketin amaçsız kaldığını belirtti; şirketin feshini istedi. 8 yıla yakın süren dava Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti. AYM, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti; dosya yeniden ticaret mahkemesine gönderdi. Mahkeme, daha önce verdiği kararda direndi. Dosya bu kez Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidecek.
#Prof. Dr. Ziya Aydın"Yıldız Sarayı Hazineleri Gün Yüzüne Çıkıyor" projesinin tanıtımı ve Yıldız Sarayı Vakfı’nın 30'uncu yılı nedeniyle etkinlik düzenlendi. Vakfın kendi kaynaklarıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Yıldız Sarayı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Serim, "Biz AB’den bir fon aldık. Bu fonla çok özel bir internet sitesi yaptık. Bu sitede Yıldız Sarayı’nı 360 derece turlarla gezebiliyorsunuz. Özel video ve fotoğraf arşivimiz var. Sarayı dijitalleştirdik diyebiliriz. Bu saraydaki tur rehberleri artık digital rehberler. Bu Türkiye’deki müzeler içinde de bir ilk" dedi.
Türk sinemasının en önemli kadın oyuncularından Hülya Koçyiğit, yeni sezonda kadın programıyla izleyicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar birçok film, dizi ve televizyon programı teklifleri aldığını belirten Koçyiğit, bir şeyler verebileceğini umduğu bu kadın programı yüzünden hepsini reddettiğini söyledi.
Hükümetin emeklilik yaşını 61'e indirme kararının kesinleşmesinden sonra, 80 civarında tecrübeli büyükelçi otomatikman emekli olacak. Biz, bir önceki ‘‘A takımı tasfiyesi’’ni bundan tam 93 sene önce yapmış ve sadece diplomatları değil, önde gelen bazı kumandanları da emekliye sevketmiştik. Ama bu tasfiyenin bedeli ağır olmuş ve hemen arkasından patlayan Balkan Savaşı'nda Rumeli elimizden çıkmıştı.