İstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#IstanbulKanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan tarafından 1548 yılında inşa edilen Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii’nin külliyesinin bacalarına monte edilen klimalar büyük tepki topladı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz tarafından önce tarihi yapıya monte edilen klimaların kaldırılacağı açıklaması yapıldı. Ardından Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla klimaların kaldırıldığını açıkladı.
#Klima“Beykoz bilmediğimiz yer mi” demeyin hemen. Otobüsüne binerken ben de öyle dedim ve çok kısa sürede kendimden özür diledim! Aksi halde iki yanda sıralı çınar ağaçlarıyla insanı saran, aşırı Instagram’lık o yoldan veya adıyla bile sersemleten Bombalıdere’yi hiç bilmeyecektim. Tokatköy’den Ortaçeşme’ye, tarihi kasırdan yemyeşil çayıra detaylar burada...
#Çifteçınarlar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİstanbul’u gezmeyi düşünüyorsunuz ama keşmekeşten azade bir yolculuk istiyorsunuz. Kanatlanıp uçmadıkça mümkün değil gibi görünüyor değil mi? Siz de kanatlanıp uçun o zaman! Plan Tour, İstanbul semalarında helikopter gezilerine başladı. Helikopter en az dört kişiyle kalkıyor. En fazla altı kişi alıyor. Yarım saatlik yolculuğa katılanlara ücretsiz Miniatürk bileti veriliyor.
Büyük camilerde belirli bir standart olmasına rağmen kenarda kalmış küçük camiler, seyyar satıcı hoparlörü kullanmayı sürdürüyor. İstanbul’da, Süleymaniye Camii’nin 100-150 metre yakınlarında bulunan, bakımsızlıktan harap durumdaki bu mahalle mescidi, 30 yıl öncesinin teknolojisiyle idare etmeye çalışıyor.
Mor salkım gönüllüleri Üsküdar’ı boydan boya mor salkımlarla donatmak için harekete geçti. Üç yıl önce Prof. Dr. Ümit Meriç, Hüseyin Emiroğlu, Sabiha Akardaş’ın başlattığı girişim Üsküdar Belediyesi’nin destek vermesiyle genişledi, etkinliğini artırdı. Grup üyeleri ilk olarak 2005’te Mihrimah Sultan Külliyesi’nin bahçesine 30 mor salkım dikmişti.
Fatih Sultan Mehmet, 29 Mayıs 1453’te İstanbul’da ilk kez bu semte ayak basmıştı. Şehrin deniz gümrükleri Marmara ve Haliç kapılarında, en önemli kara gümrüğü ise bu bölgedeydi. Osmanlı döneminin en gözde semtlerinden biriydi. Abideleşecek eserler yaptırıldı. Karagümrük 1950’lere kadar, semte renk katan Balkan göçmenleriyle, başarılı spor kulüpleriyle anılırdı.
Sanat tarihçisi Reha Günay, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları’ndan yeni bir kitap çıkardı; Sinan’ın İstanbul’u. Bir gezi rehberi niteliği taşıyan, bol fotoğraf, minyatür ve çizimle desteklenmiş. 247 sayfada ve 6 rota üzerinden Mimar Sinan’ın İstanbul’a kazandırdığı yapıları anlatıyor.
Bu haftaki rota Üsküdar’dan başlayıp Avrupa yakasına geçip Eyüp bölgesinde bitiyor. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri türbesininden başlayan gezi, vapur yolculuğuyla Eyüp iskelesinde inmemizle devam ediyor. Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, Eyüp Sultan Camii ve Hz. Eyüp Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra akşamüzeri güzel Haliç manzarası için Pierre Loti tepesine çıkarak yorgunluk atabilirsiniz.
#Bursaİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulÜsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#ÜsküdarKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbul24 Ocak, Türk edebiyatında modernleşmenin temsilcisi, şair ve romancı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 57’nci ölüm yıldönümüydü. İstanbul araştırmacısı Cengiz Özdemir, bu vesileyle yazarın ‘Huzur’ romanı rehberliğinde İstanbul turuna çıkarıyor bizi. Siz de romanı elinize alıp rotaları izleyerek büyük bir aşka ve onun şahidi olan İstanbul’a yolculuk yapabilirsiniz.
#Ahmet Hamdi Tanpınarİstanbul bünyesinde kültürel ve sosyal açıdan birçok özel mekan barındıran bir şehir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği İstanbul’un diğer ülkelerde olduğu gibi kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir çok yeri de mevcut. İşte İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer…
#İstanbulVefa, hepimize çok yakın olduğu halde birçoğumuzun gitmediği, güzelliklerini bilmediği bir yer. Baharın sıcaklığının hafif hafif de olsa hissettirmeye başladığı şu günlerde fotoğraf makinenizi de yanınıza alarak her yeri tarih kokan bu yeri gezmeye ne dersiniz? Vefa, Osmanlı'yı yeniden yaşamak, güzelliklerini görmek için harika bir hafta sonu adresi… İşte size Vefa gezi rehberi…
#Vefa‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser